Бездомните кучета в София са намалели от 11 000 до 3600

В страната обаче проблемът остава в много градове
18
Бездомните кучета в София са намалели от 11 000 до 3600
Снимка: Булфото, архив

Бездомните кучета в София намаляват, а тенденцията вече над 10 години е трайна. В столицата като цяло намаляват безстопанствените животни, каза Явор Гечев от фондацията за защита на животните "Четири лапи", цитиран от "Фокус" .

Той отбеляза, че ако през 2007 година броят на бездомните животни е бил е над 11 000, в момента е под 3 600. Явор Гечев допълни, че Столична община работи добре в тази посока и има добри резултати, но картината в останалите градове на страната е различна.

"Има общини отличници, които от години са решили проблема, спазвайки текущото законодателство. Такива са Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе. Но има и други общини, които се борят, хвърлят много средства и усилия в решаване на проблема с безстопанствените животни, но не могат да се справят заради това, че са островчета, в които се случва нещо, за разлика от съседното огромно море на неслучващото се и в крайна сметка те са отново жертви. Такива са общини като Шумен и Добрич. Но като цяло общата картина в страната е, че не се работи. Повече от десет години има законодателство, което дава ясна насока как трябва да се реши този проблем, какво трябва да се направи, за да няма безстопанствени животни, но това законодателство не се прилага", обясни Гечев.

Той допълни, че се наблюдава положителна тенденция по отношение на осиновяването на безстопанствени животни, като от началото на годината вече са осиновени над 100 бездомни кучета и котки само чрез организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: бездомни кучетасофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българнът мрази кучетата, сякаш ги чувства равнопоставени, вместо да мрази управниците по общини и себеподобните си, че са допуснали този проблем да се шири толкова години. Но общините се хранят от този "проблем". Това е доходоносен бизнес, въртят се и потъват едни пари ежегодно. В БГ нямаме никакъв контрол за нищо. Ето за това трябват стачки, трябва да има контролни органи, които да следят харченето на нашите пари.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анти-новина преди 4 години
Цената на кюфтетата и кебапчетата се очаква да поскъпне
11
0
 
11
 
! Отговори
4лапи&100бълхи преди 4 години
Ако "фондациите" работеха както трябва и общинските служители глобяваха, за 15-20 години би трябвало да са ~ нула.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 25 години работя работа при която ми се налага да ходя по строежи в цяла България и почти няма строеж където да има кучета. Под 1% са тези строежи с кучета.
9
5
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
В интерес на истината си прав. На вилата имам 2 кучета- прибрах ги изхвърлени в кофата на един строеж паленца. Стана ми жал. Ежемесечно дарявам четирицифрена сума на различни неправителствени организации за защита на животните. На общински приюти вяра човек няма как да има- това е един мръсен бизнес, който не се грижи да кастрира животните, даже напротив- множи ги, за да продължават да се харчат общински пари. При НПО-тата е съвсем различно. Те дават за осиновяване, лекуват, кастрират безплатно.
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Масово около строежите бай *** зидаромазачът докара 2-3 кучета да му правят компания, после строежът приключи и хоп- кучетата на улицата."Хайде сега зидаромазачите станаха виновни на кучкарите! Ахахах!!! Бездомните кучета идват от такива като вас, които уж много искате куче, обаче като видите, че иска разходка по 2 пъти на ден и пари за ветеринар и храна като за човек и половина и като ви се роди дете разни такива причини и изхвърляте кучето на улицата.
7
9
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Доста си далеч от истината. Приюти за бездомни хора има навсякъде и то безплатни. Храна, топло легло, дрехи, баня. Крайно грозно изказване за бездомните животни. Доста от тях биват осиновявани и то в западни страни. Нека не забравяме, че кучетата са по улиците заради хората. Масово около строежите бай *** зидаромазачът докара 2-3 кучета да му правят компания, после строежът приключи и хоп- кучетата на улицата. Това е тъжната картинка на едни животинки. И не, аз куче нямам, не съм кучкар...
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това абсолютно не е вярно. Много добре си спомням последните 10 години в София. Кучетата по улиците не просто не са намаляли, а дори са се увеличили, показват моите наблюдения като на гражданин, който не е зависим от пропаганда и популизъм в подкрепа на един или друг кмет, на една или друга партия.
5
11
 
13
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Драги ми злобен беден смехурко, във всеки град има приюти БЕЗПЛАТНИ за бездомни хора. А ти си просто една злобна душа, която не смее да си поиска увеличение на заплатата от страх, но седи и реве срещу беззащитни животни, чиито приюти повечето са самоиздържащи се от дарения НПО-та. Доста си злобен, за да ти се обяснява, че кучетата не са виновни, а хората. Хората, които ги изхвърлят на улицата и кучетата се множат. И да, животът на едно куче е доста по-ценен от твоя, злобар.
4
3
 
10
 
! Отговори
В Благоевград са преди 4 години
Тези 8000 софийски кучета са в Благоевград! Скоро ще станат 10000!
3
1
 
25
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Бездомните кучета с сладък бизнес за малцина на гърба на мнозина.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно е решението. Товарите кучетата от провинцията и ги карате към София. И без това е зверилник.
1
6
 
12
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
За 10 години София се е справила с 8,000 кучета. Йеее!