Уникална находка от Търновската книжовна школа показват в БАН

Томичовият псалтир е създаден през Второто българско царство
9 окт 2019 16:08,
18
Уникална находка от Търновската книжовна школа показват в БАН

Томичовият псалтир гостува за първи път у нас. Ценният ръкопис от "Втория златен век" на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей в Москва.

Псалтирът ще бъде показан в Националния археологически музей и институт към БАН. Събитието е посветено на 150 години Българска академия на науките. Тази вечер е официалното откриване на изложбата, която ще продължи 2 месеца, пише БНР.

С богатите си илюстрации Томичовият псалтир, заедно с Манасиевата хроника и Лондонското евангелие, е един от най-важните книжовни паметници, останали от периода на Второто българско царство от времето на цар Иван Александър (1331–1371).

Произведението, създадено от Търновската книжовна школа и по-специално в Килифаревския манастир, е открито през 1901 година в Македония от сръбския професор и колекционер Сима Томич и се съхранява в Държавния исторически музей в руската столица. Томичовият псалтир никога след това не е излизал от фондовете на музея.

Съдържа 301 листа във формат фолио. Псалтирът включва песнопенията на Светия пророк и цар Давид. Той е отражение на реална социална ситуация – бубонната чума. Миниатюрите тълкуват и изобразяват словесния текст. Този псалтир съдържа великолепни химнографски произведения – като акатиста на Света Богородица, превеждан от стареца Йоан в Света гора. Илюстриран е с 25-30 миниатюри.

Паметникът е бил подложен на сериозна реставрация и българската публика ще има възможност първа да види реставрирания псалтир. Проф. Аксиния Джурова е дългогодишна изследователка на псалтира и разказва за една възстановена залепена миниатюра, която изобразява Давид и Голиат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт на 100%Хайде хайде, нали татю ти и мамка ти бяха в стройните редове но Партията и френетично се деряха да я хвалят и приветстват!Който не знае, да знае, че БКП през ноември 1989 г.наброяваше 1000500 души. Другите бяха от БЗНС и "честни отечественофронтовци".
15
2
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Честно казано, като му гледам съдържанието, аз не намирам нищо уникално освен изразботката му;))) Другото е преписи на старозаветни текстове и други ристиенски ала-балистики от некоя писарушка. Толкова;))) А вижте, волжките българи в тоя период, макар и мюсюлмани, не правят преписи на чужди вери, а събират българското си, и така си имаме "Джагфар Тарихи", "Нариман Тарихи";))), които се потвърждават с всеко едно мое задълбаване в древността на Българското! Слава на Тангра!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усещам задоволство,защото съм от Килифарево и ми е драго да почувствам като наследник на такава история и древни артефакти, леко интелектуално превъзходство над съвременните "столичани в повече" ! В интерес на истината ,тук в "провинцията" даже и емигриралите по чужбина местни роми винаги са били образовани и с професии!Но така е когато имаш традиции..
13
2
 
6
 
! Отговори
Факт на 100% преди 4 години
Харесва или НеСелянинът Добри Джуров е близнак по незавършване на Духовната семинария на Йосиф Джуганашвили-СТАЛИН а нищо чудно и много по-*** и необразован от него но на тази прилика дължи цялата си кариера във БКП то ест на СССРфк"-"ц"СКА"София от Борисовата може да бъде само "Спортен клуб на армията" от София и всичко друго е лъжа за пред червеното простолюдие напомпвано от Москва с фалшиво самочувствиеАма пред семейството честни и почтени бетати и *** от БКП само народа лъгали
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, това съм го виждала изложено в Москва. Донякъде е добре ,че е там, че още не са го откраднали и продали в частна колекция. Да, би било хубаво да си върнем архивите, но от друга страна, ако кой да е голям музей върнеше всички откраднати експонати, нямаше да има какво да показват.
11
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното менте или както е прието да се нарича в научния свят - поредната шибидарщина.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако си имахме представа в Ватикана колко има, на Москва, Лондон и в Света гора, щяхме да им ги харижем.Макар и последните да са видели много добро от българите, много малко са опазили.
9
8
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Уникален е, защото м/у страниците му е открит фиш от Тото 1, на който ясно се вижда, че през 1350-та година Левски е бил ЦСКА като гост и на страницата е дописано - 0:12 ...
8
4
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Москва ще върне евангелието след задълбочен разговор с главата на църквата в Ереван.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШибиРибиВизираш Борисов нали?
6
3
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Victimized: Добре би било да може да стане. Но от Британския музей например нямат намерение да ни връщат Лондонското четвероевангелие на цар Иван Александър. Съмнявам се, че и от Русия ще върнат нещо. Ако имаме нещо ценно за тях, могат да се съгласят на размяна.
5
2
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
До 3Там сме пратили тризначките с дипломатическа мисия да го върнат. Ето арестуваха Надежда, зеха и отпечатъци да строят билдинги, остават ни още два шота другите две ще го върнат. Тя и историята е в Гърция вопще в държавата кой и какво остана? Комунистите я подпалиха
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народ, който не си знае историята и корените, лесно се контролира!Ето за това не са в България тези неща... да си знаете
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШибиРибиА лондонското що е в Лондон?
2
5
 
16
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
И защо е в Москва? Каракачанов ?
1
2
 
18
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
А някой да се сети да договори с руснаците връщането на целия архив от древни текстове? Има такива и в Турция, освен онези няколко вагона изгорени в началото на миналия век?