Обиколка из София. Познаваме ли културното си богатство?

Здравко Петров разкрива непознатото лице на столицата
11 окт 2019 10:41, Анисия Иванова
12

В ролята на "опреснител" и градски гид Здравко Петров повежда смайваща обиколка из столицата, разкривайки непознатото лице на София.

"Книгата я създадохме за девет месеца, преди това имахме около 2 години на предварителни проучвания. Това е един проект, на който не сме сложили край. Имаме около 60 източника на информация в книгата", каза авторът на "Исторически маршрути София" Здравко Петров в ефира на "България сутрин"

Той сподели, че най-ценни са били мемоарните книги за столицата, които разказват от първо лице.

"София е един специален град. След Освобождението столицата е строена както от бесарабски, така и от македонски българи. Тя е резултат на много и общи усилия", разказа Здравко Петров.

Според него улица "Московска" е най-специалната в града. Тя е замислена още от римско време.

"Няма използван фотошоп на снимките в книгата. Има къщи, които са с по-щастлива съдба. В последните години има добри примери на възстановени къщи в столицата. Искаме да покажем тази София, която може да ни впечатли", разказа авторът на книгата "Исторически маршрути София" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберастката пропаганда не познава граници.
9
5
 
3
 
! Отговори
До Софийска баница преди 4 години
Пообиколил съм сигурно повече от теб. Даже утре пак летя. И не от софийското подобие на летище, а от Истанбул. Остани със здраве!
8
2
 
4
 
! Отговори
БХК преди 4 години
може и да е имало културно богатство, но след като го превърнаха в привлекателен център на всякаква ***, в този град единственат акултура е културата на парите. Всичко само за пари. Толкова е културата както в столицата, така и в главите на масата от народа. Хубавото е, че тук там проблясват опити за култура, било то и в побългарен вид.
7
2
 
9
 
! Отговори
Софийска баница преди 4 години
До ХаАбе ти хубаво си от Пловдив, но ще е добре да пообиколиш малко свят, та да разбереш, че Пловдив не е центъра на Вселената.
6
14
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Че то даже в Столипиново има повече културни забележителности от София! А що се отнася за целия ПЛОВДИВ - на колене пред уникалността!!!
5
3
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Столипиново - БРАВО, трябва да се гордееш....
4
9
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
От ПЛОВДИВ!!!
3
2
 
6
 
! Отговори
До Ха преди 4 години
Ще ни кажете ли от къде сте, ако не ви е срам?
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те махнаха червената звезда и мавзолея на Георги Димитров, не остана вече културно богатство освен паметника на Съветската армия
1
13
 
5
 
! Отговори
Ха, преди 4 години
София и културно богатство!?