Крокодилска ледена риба и други твари от Антарктика в София

Нова експозиция е открита в Природонаучния музей
14

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нова експозиция с материали от XXVII Българска антарктическа експедиция вече може да се види в зала "Риби" на Националния природонаучен музей при БАН.

Морските организми, събрани от Южен залив, о-в Ливингстон по време на XXVII Българска антарктическа експедиция, са  изложени в три нови витрини в зала "Риби" на втория етаж на музея.

Музейните експонати включват един от най-големите улавяни досега екземпляри на крокодилска ледена риба, 4 вида нототениеви риби, 8 вида морски безгръбначни и два вида водорасли.

Научните проби са събрани от литоралната зона пред Българската полярна база на о-в Ливингстън.

Морските безгръбначни - миди, охлюви, морски паяк, немертинов червей, морска звезда и др. са уловени от доц. д-р Любомир Кендеров от Софийския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
До Ганьо 2 преди 4 години
Музейната колекция не е точно наука. Тя е за обществото. Разбира се, не за ***, дето хейти в коментарите, защото за него е късно. Но поне за неговите деца... Дано. Научните изследвания няма да се видят нито в телевизиите, нито във вестниците. Те са в едни странни и неразгадаеми за *** неща, дето се наричат "научни публикации". Там трябва да търсите, да четете, да прецените дали статиите са хубави или не. Ако имате капацитет за това. И едва тогава, *** да дава мнение..
10
0
 
0
 
! Отговори
До маргинала Ганьо преди 4 години
Как се е събрала цялата тази музейна колекция, като само се била пиела ракия? Сама ли е изпълзяла от морето? Сама ли е дошла до България? Сама ли е скочила във витрините? Колкото и да е странно, някой е свършил работата. Е, да не е положен асфалт, не е изкопано метро, не е нахранена Маалата. Това е първата антарктическа изложба не само в България, а и за всички съседни държави. Разбира се, като се свърши нещо хубаво в България какво се получава... *** го е яд. Защото е безработен и мързелив.
9
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
На последната снимка от изложбата - глава на Крокодилски Пимпирев...
8
0
 
0
 
! Отговори
13 преди 4 години
Има и по-страшни. Това на снимка 8 пиявицата е малкия братовчед на Фандъка. Фандъка има хитинови перки по гърба и главата и много по-големи и мощни челюсти, с които може да направи всеки бюджет до който успее да се докопа на кайма.
7
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 години
И там някъде останки от фосила СДС...
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паяци, *** и чехълчета си имаме и тук??? Даже сме си ги избрали да ни управляват, а и всяка вечер можем да ги гледаме по телевизията (то затова и не пускаме телевизорите вче, ана ... друга тема).Защо ни е музей, изложба и още такива гадинки - следващата смяна управляващи ли ще бъдат?
5
5
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
На изхода на изложбата публикувайте сметката на тоя риболов... колко се е бръкнал българина да прати Пимпирев да си пие уискинцето в Антарктида
4
1
 
3
 
! Отговори
анон преди 4 години
Ааа сори. Единият му крак е счупен или скъсан.
3
1
 
5
 
! Отговори
анон преди 4 години
Добре де, паякът защо има 9 крака?! :O
2
0
 
4
 
! Отговори
Чукча преди 4 години
- Ама въобще пък не приличат на елен!
1
0
 
14
 
! Отговори
Слаба работа са тия. преди 4 години
Твари. Елате по селата и провинцията да видите що е твар.