Некролог на Сталин, костюм на Димитров... Манифестиращата идеология

В Музея на София откриха интересна изложба за 10 ноември
43

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изложбата "Манифестиращата идеология 1944 – 1989" бе официално открита в Историческия музей на София в сградата на Централната баня.

Основният фокус на експозицията е своеобразна историческа ретроспекция на годините на социализма. Това се случва на база материалното и документалното наследство, съхранено във фонда на музея.

Конкретният повод за реализирането и представянето на изложбата е настъпването на 30-годишнината от събитията на 10 ноември 1989 г., които поставят началото на демократичните промени у нас.

Историческите процеси и събития от периода 1944 – 1989 г. са обяснени чрез кураторски текстове и допълнени с оригинална литература от периода. Експонатите и документалните кадри служат за визуално илюстриране на епохата.

Част от темите, засегнати в експозицията, са господстващата идеология и действащият пропаганден апарат; икономиката; науката, изкуството и културата, подчинени на марксистко-ленинската теория; възпитателните организации за подрастващите и други.

Паралелно с изложбата Регионалният исторически музей – София обявява и кампания за набиране на още знакови предмети от епохата на социализма.

Изложбата се реализира от Регионалния исторически музей – София със съдействието на: Националния исторически музей, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Музея на социалистическото изкуство и Българската национална филмотека и ще продължи до 31 януари 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Само християнството. преди 4 години
Го бива, докът не станем правова християнска държава, все ще сме на дъното по-качество на живот...
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затуй българите в България толкоз обичат да смятат заплатите на други народи, а не питат какво работят за тези пари.Например медицинска сестра и учителка при мен взимат 80-100 бгл на час за първите 38.5 -40 часа на седмица, а след туй по 1.5.Което не значи, че ако българските мед. Сестри и учителки дойдат тук ще взимат толкоз.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбирам, че простите и мързеливите много харесват комунизъма, щото им дава възможности да стават партийни секретари и директори на водопади и да решават съдбата на по-умни и работливи от тях, с решаващата помощ на Червената армия,ама идва Видьов ден.И за Червената армия.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма е опиум за народа!Всички прости, смятат, че са равни на умните и силните и смелите. Няма такъв филм!Начи аз трябва да се счупвам от бачкане, та *** да рани чаветата и двамата да караме нови БМВ 7?
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простотията не се лекува!Като минат едно, две поколения и пак някой демагог или ***, изпълнен с благородни стремежи ще обещае на популацията по "едно Ферари с цвят червен , а вътре гадже с бронзов тен" и те пак ще търчат след него сума време. Докато прегладнеят и ожаднеят, и оголеят и обосеят.Тогаз, като им избягат децата "по тая пуста чужбина" и няма кой да им изкара пенсиите и една супичка да им подаде, та тогаз може да кажат, че че са грешни.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 6 преди 4 години
Единствения смислен коментар.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееех, товарищ Сталин, много сейчас надо к стенке, много...
6
2
 
5
 
! Отговори
Леле преди 4 години
от зоологическата градина при БАН , цвилииииим буахахахахааааа :D
5
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма е велика идеологияЗа съжаление навсякъде във всеки строй има хора които искат лично да се облагодетелстват. В комунизма също.Дълбок поклон пред всички живяли коректно и достойно и отдавали от труда и времето сеи за да имаме сега улици, блокове и всичко, което имаме
4
8
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До 31 годишенСамо може да си мечтаете да живеете във време, в което сме живели ние. Жал ми е за вас !
3
13
 
13
 
! Отговори
31 годишен преди 4 години
Когато се сменят още 1-2 поколения и не останат хора който помнят комунизма еи тогава е ще оправи България.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо и несиа да правят тъй, за да надъхват народя!
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***!