С вдигането на данъците: Фандъкова очаква 18 млн. лв. приходи в хазната

Със средствата ще се подобри градския транспорт, парковете...
Обновена: 29 ное 2019 09:45 | 29 ное 2019 09:45,
312
С вдигането на данъците: Фандъкова очаква 18 млн. лв. приходи в хазната
Снимка: БТА

Никога в кампанията не съм казвала, че няма да се променят данъците в София, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че основните такси – за жилищата и битовите отпадъци, няма да бъдат променяни.

"Когато говорим, че искаме по-чист въздух, трябва освен насърчителни, да сме готови да предприемем и рестриктивни мерки. Старите автомобили трябва да плащат по-високи данъци, отколкото тези, които не замърсяват. Това е едно от предложенията, които ще бъдат обсъждани в рамките на един месец. Ще има и обществено обсъждане", обясни Фандъкова пред bTV.

Още по темата

Около 18 млн. лв. се очаква да постъпят като допълнителен приход от по-високите данъци за старите автомобили. Част от тези средства ще отидат за подобряване на градския транспорт, а другата - за залесяване и откриване на нови паркове, уточни столичният кмет.

Очакванията на Столична община са следващата година са да бъдат събрани и около 20 млн. лв. от увеличението на налозите за сделките с имоти и автомобили. Тези средства ще отидат за ремонти на малките улици, тротоари и паркингите в кварталите. Половината от парите ще бъдат предоставени директно на районните кметове.

"Някои колеги обаче се дърпат. От "Демократична България" смятат, че не трябва да се увеличават данъци, а трябва да се намаляват тези на по-чистите автомобили. Данъците за най-чистите автомобили обаче са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани. Ние не предлагаме тяхното увеличаване", поясни още Йорданка Фандъкова.

"В новата програма съм заложила и съм обявила на районните кметове да идентифицират терени и да поканим инвеститори за изграждане на многоетажни паркинги", каза още тя.

Относно проблема с горенето на битови отпадъци е направена проверка във Виетнамските жилища. Установено е, че над 60% от живеещите там се отопляват с електричество. Все още обаче има домакинства, които се отопляват с дърва и въглища. Открито е и горене на дограма. Тези проверки ще бъдат правени периодично.

"В новата наредба за жилищата, която се подготвя, е заложено изискване - който ползва общинско жилище, да няма право да се отоплява на дърва и въглища", поясни столичният кмет.

Вече е започнало и изпълнението на двата проекта за безвъзмездната подмяна на около 20 000 отоплителни инсталации на домакинства. Обявени са и районите, в които ще се работи по проекта. От 20 януари започва кандидатстването, а Йорданка Фандъкова очаква хората да бъдат активни.

"Очаквам до три години да можем да подменим инсталициите на една трета от домакинствата, които се отопляват с дърва и въглища", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
1
 
! Отговори
Щъркел преди 4 години
Фандъкова работи срещу ГЕРБ, кое не ви е ясно? Заинати се тоя ББ, даже неговите не могат да го изгонят. Но финалът е близо, следва нов театрален сезон. И не се палете толкова, след 4 години тя няма да е кандидат за кмет, а ще е шеф на парламента.
259
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В интерес на истината, въздухът е ужасен и парите трябва да се дават само за развитие на градския транспорт, за да се карат по-малко коли. Освен това данъкът трябва да бъде според количеството изгорели газове на км пробег, а не някакви измислени евро намсиколко. Не можеш да сравняваш БМВ Х5 със Смарт, ако ще и беемвето да Евро 7. И последно - изсичането на гора и горенето на дърва, трябва да се направи най-скъпия начин за отопление. Поне три пъти по-скъп от останалите.
258
0
 
6
 
! Отговори
Люлин 1 преди 4 години
Тази щом Не може да се оправи с 1.5 млрд. лева бюджет, Верно е много Зле. Но краде за последно.
257
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕСТИТО ИЗБeРАТЕЛИ. СЛЕД 4 ГОДИНИ ИМАТЕ ШАНС ДА СЕ ПОПРАВИТЕ. АМА МИСЛЯ ЧЕ ПАК ШЕ ЗАБРАВИТЕ.
256
0
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Най-якото е че тия дето замърсяват най-малко - с газовите уредби - плащат като тия с нафтовите печки
255
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С вдигането на фандъците , кой ще се оправи, не разбрах?
254
2
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Тези пари фандъка ще върне на герб които ги изхарчиха за рооомите
253
3
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
В САЩ ако тревата в двора ти е над 15 см. Общината я окосява и ти представя сметката от която ти писват ушите.Това което не правят българската власт че не НАЛАГАТ ред и допуска най-дивата част от населението да си натрапва дивотията на всички.Българската власт се интересува само от харченето на бюджета.
252
9
 
10
 
! Отговори
Край преди 4 години
В последния си мандат Фандъкова трябва да ПРИНУДИ софянци да почнат да събират имането на кучетата си, да ги водят на каишка, да не паркират по тротоари и градинки, да си измажат и боядисат фасадите, да не "аварират" на спирките за баничка, да не слагат и сламка по стълбите и коридорите на блоковете, да не паркират пред чужд гараж доже и "само за малко".Въобще ако иска да остане в историята и да я уважават Фандъкова трябва да размаха бухалката по празните шопски глави.
251
1
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТО Е ЯСНО, ЧЕ И Е ПОСЛЕДЕН МАНДАТ!!!ТЪЙ, ЧЕ БРАВО НА ФАНДЪКОВА КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СМАЧКА НАС СОФИЯНЦИ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ!!!НОВИ ДАНЪЦИ НОВИ ТАКСИ И ВСЯКАКВИ УВЕЛИЧЕНИЯ, РАЗМАЖИ СОФИЯНЦИ ИЗЦЕДИ ГИ !!!КОЛКОТО И ДА СТРАДАМЕ СОФИЯНЦИ МАЛКО НИ Е ЩОМ ТАЯ ОСТАНА КМЕТ ТА ДОРИ И С МНОГО КУПЕНИ ГЛАСОВЕ И ФАЛШИФИЦИРАНИ ПРОТОКОЛИ!
250
1
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТО БЕШЕ ЯСНО , ЧЕ ФАНДЪКОВА ЩЕ ОСТРИЖЕ НАСЕЛЕНИЕТО КАКВО ВИНАГИ СА ГО ПРАВИЛИ!!!НЕКА НИ Е НА СОФИЯНЦИ КОЛКО И ДА СТРАДАМЕ МАЛКО НИ Е ЩОМ ТАЯ Е ПАК КМЕТ!!!
249
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старите автомобили замърсят !Това не е новина и не е само в София,навсякъде е така.Щом вдигането на данъците на старите автомобили ще отива за екология,нека собствениците на трошки размислят ,че тровят околните.Така и цените на колите ще паднат и за по новите може да се купят по изгодно.Все пак трябва да разграничат данъците за тези които са на дизел,газ и бензин,кои замърсяват повече,защото тези на газ може да минат за екологични.
248
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смрад самоковскаСофия е бастиона на ГЕРБ, заради шопите цяла България тегли, тъй, че заслужавате най- високите данъци!
247
0
 
14
 
! Отговори
ля ля преди 4 години
значи 60% от "хората" във Виетнамските общежития се отоплявали на ток!! !хахахаи нямаме значи пари за да се посторят много етажни паркинги в столична община - така нещо за обществото?>!??! пълна пародия с вашите ситуациии - ВСИЧКИТЕ!!!!!
246
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се задържа билетчето леф и шейсет.Закръгли го на два-по лесно е.
245
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкай Фъндък, шопите имат пари!Щом искат да живеят в красив и уреден град, ще си плащат!След като всички благини са в големите градове, редно и данъците там да са най- високи!
244
3
 
4
 
! Отговори
Боко в САЩ преди 4 години
Viewing with concern the security situation in the Black Sea, the United States welcomes Bulgaria's offer to provide a maritime coordination function at Varna in support of NATO's Tailored Forward Presence initiative," the United States and Bulgaria said in a joint statement.
243
0
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
"безвъзмездната подмяна на около 20 000 отоплителни инсталации на домакинства" -- болен здрав носи!?Прочее, какви са тези домакинства, от тези с 40 години трудов стаж ли, или от онези с 40 дена?
242
3
 
30
 
! Отговори
смрад самоковска преди 4 години
Искам да попитам крадливата кметица,защо вдига данъците само на собствениците на коли със софийска регистрация,след като в София се движат стотици провинциалисти,които плащат ниски данъци по родните места и най-много замърсяват въздуха с таралясниците си.
241
0
 
23
 
! Отговори
пак ви предадоха преди 4 години
къде е спаси софия дето стана зам председател на сос да коментира и да откаже