Мечките във Витоша се увеличават, туристите да са бдителни

Все още не са регистрирани нападения
5 дек 2019 09:57,
38
Мечките във Витоша се увеличават, туристите да са бдителни
Снимка: Pixabay

Над 16 мечки има на територията на Държавно ловно стопанство "Витошко - Студена", според наблюдения на фотокапаните, съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие /ЮЗДП/ Дамян Дамянов.

Още по темата


Миналата година те са били 14. Сега има майки с две, майка с три малки, също и отделени свободни мечоци. Заедно със специалисти от Природен парк "Витоша" са поставени GPS-нашийници на няколко мечки и се следи миграцията им, пише БТА.

Според Дамянов мечките предпочитат територията на ловното стопанство, защото е по-спокойно и има ежедневно подхранване. В частта на Витоша откъм София няма активни ловно-стопански мероприятия, натоварването с туристи е значително по-голямо.

Засега не са регистрирани нападения на хора. Срещите обаче ще стават все по-чести, защото числеността на мечките е голяма, предупреди Дамянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
9
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Kажете каква е ползата от мечките? Никаква. Те ядат плодове, трева, насекоми и ако хванат някое животно - месо. В гората има и други животни, които ядат трева - зайци, сърни. Има и животни, които ядат плодове - птиците. Птиците също ядат насекоми, както и таралежите. Месо ядат лисиците, чакалите, дивите котки. Следователно нищо няма да загубим, ако избием мечките от екологична гледна точка. Просто няма никаква причина те да останат, а има много причини да ги избием.
29
5
 
9
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
По-спокойно щеше да е да няма мечки. Аз мисля, че трябва да се намали бройката им в България. Които иска да гледа мечки, да ходи в цирка или в зоологическата градина. Планината не е на мечките, а на всички българи. Нашите деди са умирали за тази земя.
28
2
 
5
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
Аз съм малкото мече Пух,снощи мама Мецанка ни донесе една делвичка с медец,взела я от едно мазе в Рударци,хапнахме си сладко с моето братче бате Б.,но мама му направи забележка че много е надебелял...:)) А утре мама Мецанка ще ни донесе рибка- пушена скумрийка и шаранче пълнено с бобец и чушчици..ще си хапнем пак сладко и ще заспинкаме гушнати от мама Меци...сняг има вече...време е за сън
27
18
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Мечките в България са около 6 пъти повече от нормалното за територия като нашата.В БГ са регистрирани над 900 мечки, а трябва да са 150-200. БГ е единствената държава в Европа, в която мечките са по-важни от хората. В Австрия са избити изцяло, защото животът дори на един човек е по-ценен от 100 мечки.
26
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е някакво малоу мие - мечките да са по-ценни от хората. Мечките трябва да се отстрелят на 100%. Като убият някого, след това кой ще е виновен?
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По страшно животно от човека няма!
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избийте животните, изсечете горите и направете хотели и магистрали ще е най добре!
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е пишман туристите да се свалят от планината!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в парламента има ли?
21
1
 
9
 
! Отговори
ЕЛИ/2/ преди 4 години
Един приятел обичаше да разказва за диалог между двама туристи"Първият пита,какво да правя когато срещна мечка в планината. Другият му отговаря ,ами започваш да я замерваш с ла-на.Да,добре,но от къде да ги намеря се чуди първиятНо вторият го успокоява ,когато срещнеш мечката,ще ги намери
20
7
 
35
 
! Отговори
Митко Банцера преди 4 години
Гората е на мечките. Ние сме гости там и трябва да се съобразяваме с тях, а не те с нас.Който го е страх и незнае как да се пази, да си стои в бетонната пещера в града и да си трае.
19
7
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Съвременна България - мечки в планината, noмияpи в махалата, манганали в гетата...красота!
18
14
 
19
 
! Отговори
666 преди 4 години
Мечки на Витоша могат да се разхождат само с намордник и придружител ловец със заредена пушка. Хората са по-важни от което и да е животно на света.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислех да водя децата на пързалка ама май ще пропусна
16
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това е гора,да има мечки,който го е страх от мечки да не ходи в гората!
15
5
 
3
 
! Отговори
Скритите мотиви: преди 4 години
Са за контрол и власт! Скритите мотиви и власт са да нанасят сенчест удар на неудобните на различните на "глупаците", които не могат да видят в сенките! А в сенките има чудовища! Грубата им грешка е, че си мислят, че техните номера не могат да бъдат използвани срещу тях! Мир ли? Мирът е великата глупост която превръща човешки същества в овце!
14
28
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечките са опасни и разнасят болести.Достатъчно силни са за да убият човек без да се напъват много-много.Не разбирам какъв е тоя фетиш към някакъв хищник,добре изглежда миличко особено на анимационните филми. Но животът не е анимационен филм.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Витоша???
12
0
 
12
 
! Отговори
Сайга 12 преди 4 години
до 12Има ли мече едва ли ще ти остане възможност да застанеш между него и майката, вЕрвай ми.Просто човек трябва да се старае да не ги доближава на по-малко от около 30м.Стане ли това ще те гони до дупка.И ще те настигне.Пак ми вЕрвай.Най-много инциденти стават,когато мечката се нахрани. Тогава тя може да легне и да заспи навсякъде.Не се притеснява. Няма естествен враг, поне у нас.И ако се случи на нея да се натъкне примерно билкар, гъбар или какъвто и да е турист,и от страх извика и я стресне..
11
9
 
3
 
! Отговори
Искаш конспирация? преди 4 години
Какво ще кажеш за следната: Как е възможно близо два милиарда души на тая планета да допускат нещо сглобено набързо преди 1500 години да трови живота им и целия "бял" свят да се моли за края на света и страшен съд от един еврейн "непорочно заченат месия" и да остави този контрол върху енергийните потоци на някакви *** с бради или смешни шапчици, които не са вписани по тия правила. И всеки път като влезете в църква и давате от своето време, енергия, пари и пси за собственото си унищожение .