Колите с екостикери до месеци. Как ще изглеждат те?

Те ще бъдат издавани на пунктовете за технически преглед
16 дек 2019 07:20, Нели Христова
70
Колите с екостикери до месеци. Как ще изглеждат те?
Снимка: bTV

В дните със замърсен въздух, колите, които са от по-ниска екологична група, няма да се допускат в центъра на града. Екостикерите ще бъдат въведени до месеци в столицата, съобщават от BTV.

Еко стикер ще помага да се различиват колите. На него ще се отбелязва екологичната група на всяка кола.

В стикера ще бъде вграден и чип, който общинските камери ще улавят, за да засекат дали колата, която влиза в центъра на града, е от разрешената екологична група. Пунктовете за технически преглед ще издават стикерите след извършен преглед.

Екокатегориите са 5. Идеята е тези от най-ниската група - евро 1 и 2, да не влизат в центъра на градовете в дните с високо замърсяване на въздуха. Стикерът с чип ще бъде поставян на предното стъкло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При замърсяване с ФПЧ два пъти над нормите печките замърсяват 2 пъти повече от всички останали замърсители взети заедно, вкл. неизмитите улици, като втори по големина замърсител с ФПЧ. При замърсяване 4 пъти над нормите, печките замърсяват близо 6 пъти повече от всичко останало. В най-студените дни замърсяването достига до над 12 пъти над нормите и тогава печките замърсяват 18-20 пъти повече от всички останали взети заедно.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според начина, по който в Столична община определят колко замърсяват автомобилите, един тролей замърсява с ФПЧ колкото един стар дизелов автобус със същите резмери.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези дни при максимално допустима среднодневна норма от 50 мкг/м3, замърсяването в София беше 100-250 мкг/м3, от които 67-217 мкг/м3 от печките и най-вече тези дето горят гуми, найлони и пластмаси, около 30 мкг/м3 от неизмитите улици и 3 мкг/м3 от други замърсители, в т.ч. и автомобилите с под 1 мкг/м3.Пита се в простата задачка, какво ще се промени в замърсяването на въздуха в София, ако автомобилите не се движат?
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По поръчка на Столична община има изследване с поръчкови резултати, които да докажат, че колите са най-големия замърсител. За тази цел замърсяването се дава средногодишно, а към замърсяването от автомобилите се прибавя замърсяването от неизмитите улици. Въпреко това в изследването се признава, че 96% от замърсяването приписвано на автомобилите е от неизмитите улици и 4% от двигателите на автомобилите. Печките замърсяват много само 30-60 дни в годината, а средногодишно става 6-12 пъти по-малко.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези псевдомерки за по-чист въздух няма да спрат Европейската комисия да ни глобява за замърсения въздух, който и без автомобилите ще си е на същите нива. Не вярвам в ЕК да се хванат на лъжите на Фандъкова, че нещо се прави за по-чист въздух в София, когато печките продължават да ни тровят.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замърсяванто в ФПЧ от автомобилите е относително постоянно в рамките на едно денонощие и е под 1 мкг/м3 - 0,6-0,8 мкг/м3 при максимално допустима среднодневна норма от 50 мкг/м3. В последните две седмици печките замърсяваха в София обикновено 150-250 мкг/м3, най-вече заради гумите, които горят в тях.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно е, че даже всички автомобили в София да спрат да се движат за една година, въздуха през зимата ще е пак толкова замърсен. В последния месец автомобилите дават половин процент от замърсяването с ФПЧ.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То една печка, в която горят гуми, а това са на практика всички печки в маалите, замърсява повече от 20000 автомобила в София.
56
0
 
9
 
! Отговори
Огретен Тумбаков преди 4 години
Започвам икономии от ел. енергия за отопление и с парите ще си купя по-нов автомобил. Слагам една печка на твърдо гориво, която ще паля със стари гуми и отработено масло.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво общо има пренебрежимо малкото замърсяване на въздуха от автомобилите с замърсеният въздух?! Съвсем друго цели мафията с тези забрани.
54
20
 
3
 
! Отговори
Еколог преди 4 години
Данчето пуска безплатни билети за метрото, но никой не се впечатлява. Просто Вуте си знае с Голф 3-та и това е. Трябва да заложат санкции, че ако въпреки забраната някой с Евро 1,2 или 3 влезе в центъра, моментално се свалят номерата и колата заминава за скрап, а не някакви глобички по 200-300лв. Те и без това повечето коли на по 20г това им е стойността. А още по-добре ще е , ако Баце начене програма за изкупуване на трошки от държавата по 500-1000лв + една година гратис в градския транспорт
53
8
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
Проблема е как да кажат на 1/2 от Софиянци че са си купили "кола" която трябва да предадат в Стомана Перник.Властта ще падне. Пък тя не иска друг да харчи бюджета. За това инвестирайте в противогази.Масово оглупяване.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКолко струва да си купя кон с каруца?==============================Каруцата с коня няма да можеш да я платиш - конят иска грижи, трябва да стои на топлое, иска храна, трявба и да му чистиш ако то. Това е опция за хора с къща с двор, или такива които живеят в гората. В апартамент няма как да гледаш кон, иначе идеята с коня е супер, за съжаление вече е неприложима за хора живеещи в кутийки.
51
6
 
8
 
! Отговори
Край преди 4 години
Премахването на задръстванията става като направиш всичко свързано с кола в града да е скъпо /паркинги, изисквания към колите/ и с парите от колите направиш силен градски транспорт - да е точен до минута, да е комфортен и бърз, с гъста мрежа.Това дето всяко софянче барабар с ромчетата ще е с кола - прави задръстването.Средна скорост в софия 13 км. в час.
50
1
 
8
 
! Отговори
инженер преди 4 години
Абе, другари "работодатели"! На вас не ви ли трябваха повече сервитьорки, бармани, готвачи, рецепционистки, стругари, фрезисти, трактористи...?Е много ми е чудно баш тая работа - изработка на стикер със вграден в него чип, камери, които да "улавят" сигналите от чипа, вие на стругарите ли ще възложите изработката и вграждането на RFID чипове?То електронните винетки си останаха още бъгави, цялата система е недомислена, а това дето сега го мислите ще стане, ама в шестък, на Бойковден!
49
2
 
3
 
! Отговори
иванов1 преди 4 години
До Крайами като е измислено,да му мислят умните глави как да се справят с проблема,нали затова им е гласувано доверие,като са избрани да представляват гласа на народа,нека се справят и с проблемите на народа,не с *** идеи,неполезни на никой.
48
0
 
15
 
! Отговори
да да преди 4 години
Не са се сетили да въведат стикер "за фандък" и "против фандък". Който е "против фандък", да не се допуска в центъра на града.
47
7
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Най-екологичният транспорт е велосипедния. Защо не се изгражда инфраструктура? Като искат да спрат изцяло движението в центъра. Там няма жилища, а само чиновници.
46
2
 
4
 
! Отговори
иванов1 преди 4 години
Така цитирам,"Всяко действие има свое противодействие",само трябва някой умен да помисли какво трябва да се направи,за да се спре замърсяването.
45
2
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
"Общунски камери" ще следят за общински стикери. Ауууу пак снесоха бизнес за някои. И как ще укажат кои са "забранените" части. Ами как ще става достъпът до болници например? А то и стари таратайки в центъра няма. Там всички са реститутки.