Капката, която преля чашата: Водата и увеличението на цената й

Недобросъвестната употреба на водата ни излиза солено
18 дек 2019 14:23, Петя Славова
30

През последните години цената на водата става все по-висока, очаква ни поредното увеличение. На този фон Перник ни показа, че природният ресурс е ограничен, а недобросъвестната му употреба може да ни излезе солено.

"Цената на водата има два основни компонента - за доставка на питейна вода и за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. През последните години се въведоха и продължават да се въвеждат съоръжения за пречистване на отпадъчни води, изградиха се нови канализационни и водопроводни системи. Това изисква финансов ресурс", каза бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова.

Още по темата

Според нея е неизбежно увеличението на цената на водата, защото на места има натрошени водопроводни системи, а тяхната поправка изисква ресурси.

Олга Чугунска от Българската търговско-промишлена палата сподели пред репортер на Bulgaria ON AIR, че тяхната позиция е за по-голяма прозрачност.

Според нея процентите не са високи, но в комбинация с останалите разходи цената на водата "може да е капката, която да прелее чашата".

"Има индустрии, които ще понесат малко по-трудно тази промяна на цената. Говорим за хранително-вкусовата индустрия, която е основен потребител на вода, ако не ползва собствени водоизточници и някои предприятия от химическата индустрия", обясни Чугунска.

Нона Караджова е съгласна, че трябва да има прозрачност. Според нея обаче, ВиК дружествата качват отчети, които не са разбираеми за обикновения потребител. Тя настоя за ясно и точно обяснение. 

По думи на госта темата за наличието на вода и дали тя е достатъчна, ще става все по-обсъждана и ще засяга цялата страна.

"Сезонното разпределение на водата и териториалното не са равномерни. За всяка водоснабдителна система трябва да има ясен план в случай на маловодна година или авария", каза Караджова в студиото на "България сутрин" и се обяви за създаването на аварийни планове, за да не се стигне до национална водна криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
анон преди 4 години
по телефона - "извинете, чез ли е?"... "не, вик".... "и на вас да ви ..мамата"....
20
0
 
3
 
! Отговори
смях с парното на фа преди 4 години
проблемът че индустриални предприятия ползват питейна вода за пром нужди а следва по закон да имат собствен водоисточник , за една автомивка в софия искат собствен водоисточник а за големите предприятия нищо е сега и парното на факуртета да ни пишат в сметките
19
0
 
1
 
! Отговори
Али Баба преди 4 години
Течове им у,главите на диригентите на ВИК и компания.Аз не вярвам диригент на ВИК,да плаща ВОДА
18
0
 
1
 
! Отговори
млечен шейк преди 4 години
А стига,съсипахте народа бре,изедници
17
0
 
19
 
! Отговори
балама преди 4 години
В Саудитска Арабия водата е около 2лв. на кубик. В пустинята. При техните доходи.
16
0
 
19
 
! Отговори
Генерал Пиночет преди 4 години
Момент!?!? Къде са Амортизациите по активите на дружествата?!? Май са Откраднати. А и ВиК нямат производствени разходи. Концесионните договори задължават концесионера да инвестира за собствена сметка. Тук Вони На Корупция.
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали всяко ВИК дружество залага инвестиции за поддръжка и подмяна на мрежата и на тази основа иска повишаване на цените? Къде са инвестициите, щом загубите по мрежата непрекъснато растат? Как се разпределят загубите и кражбите на вода? Май последната капка ще прелее чашата! Лош късмет за управляващите, че точно Перник пресъхна! Чакат се оставки, осъдени и наказани, преди да бъдат бити!
14
0
 
17
 
! Отговори
Ами какво остава преди 4 години
"Кървавото писмо" и на оружие...
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, преля. Инфлацията достигна 40% тази година, а те продължават да вдигат цените на всички стоки и услуги, данъци и такси. Безобразия, спекула, корупция.....
12
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До И ДУШИТЕ НИ ВЗИМАТ И още една причина има, най-голямата: частните ВЕЦ, с не особено легални тръбици точат ли, точат водица от язовири и я правят на точец... после им го плащаме...пък вода нямааа... И властта се прай, че не знай, щото тия частни ВЕЦ собствениците им саааа???? Кой ли?
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадат с милиарди навсякъде и от всичко. Нарочно не обновяват водопреносната мрежа в страната, за да заграбват от високи цени, течове, аварии и т.н. лъжливи доводи.
10
0
 
32
 
! Отговори
Водомер преди 4 години
Оставка. Тиквата си отива. Нямаш никакви производствени разходи, а вдигаш цената за да крадеш още. Къде са ти амортизациите по активите на дружеството бе Мутро!? Откраднал си ги!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До И ДУШИТЕ НИ ВЗИМАТвсимат ни душите, защото на протеста против гешев имаше само 1000 човека. От 2 милиона в София, само на 1000 им пукаше какво се случва.
8
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименпреди години имаше изградени и напоителни канали и системи по полето и водата пак стигашееми имаше, щото СССР плащаше. После БКП фалира България, СССР умря и вече всичко стана с пари.Можеш да се оплачеш на другарката Нинова, тя и нейните "експерти" ще ти докарат безплатна вода, като едно време.
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и още, може и още ...*** спи непробуден сън.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Два фактора има за големия разход на вода: неплащащото индианско население и промишлените коптори завладяни от бившите комунисти. Вдигнете им на тях водата, защо за населението, то не изразходва колкото и преди и си плаща, за разлика от първите!
5
7
 
19
 
! Отговори
1 преди 4 години
водата си течеше преди 30 г. по улиците с дни и месеци ( толкова за тъпите носталгици) , може сега да е по-добре, но водопроводната система трябваше да се смени в цяла БГ досега. Стига сте крали. В затворените комплекси в Перник има ли вода?
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Ние българите сме си виновни понеже допускаме да се краде всичко дори и водата.
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой е източил язовира на Перник.
2
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко разхищение излиза през носа. А на тия, които само ЕС им е виновен(за всичко), това са хора с особени, специални потребности.