Килограми хляб на боклука – редно ли е?

Гледката възмути хиляди потребители в интернет
19 дек 2019 10:19, Нели Христова
128
Килограми хляб на боклука – редно ли е?
Снимка: Facebook

"Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука" - с тези думи Петър Петров публикува снимка, на която се вижда как килограми хляб са били изхвърлени в контейнер на столичната ул. "Раковски" 61. Гледката възмути хиляди потребители, съобщава Dir.bg

"Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука, виждате ли това, не е ли е грях да се изхвърли на боклука при толкова гладни деца и семейства? Да не говорим за приютите с бездомни кучета, в които се изписват хиляди левове......!!!", пише Петров под кадъра. Кофата, която е заснел, се намира точно пред пекарната "Братя Хлебари".

Снимката предизвика вълна от недоволство и продължи да бъде споделяна из мрежите, въпреки че първоначалният кадър на Петър Петров бе изтрит, неговият профил - блокиран. Мнението на всички е едно - разхищението на храна е недопустимо.

Някои обаче оправдават изхвърлянето на храната в боклука, тъй като процедурата по даряване на храна в България е много тромава:  "Може да се дари, но дарителят въпреки всичко продължава да плаща ДДС, за да заобиколи тежки процедури и това спира много, да не говорим, че институциите през които трябва да минеш, разрешат и дадат нужните документи са още повече демотивиращи, но това не оправдава никой от тях, начини има", заяви гражданин.

"Братя Хлебари" разпространиха своя официална позиция, която потвърждава, че хлябът е бил изхвърлен именно защото процедурите са тежки.

"На всеки е известно (но не всеки иска да приеме), че всеки един бизнес от хранителната промишленост се сблъсква с брак в един или друг момент - например поради непредвидени обстоятелства/провалени мероприятия и др. За съжаление в нашата държава администрацията по даряване на храна е толкова тежка, че буквално е невъзможно да се направи, колкото и добри намерения да имаш. Именно затова се стремим всячески да минимизираме изхвърлянето на продукция и продължаваме да мислим за още начини, по които да намалим отпадъка си до нула. Уверяваме ви, че ще положим всякакви усилия този индивидуален случай да не се повтаря. Извиняваме се за това, че без да целим сме разочаровали някои от вас. Със сигурност това не е политиката ни и Вие го знаете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: хляббоклукразхищение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
17
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 години
"разхищението на храна е недопустимо". Стига с тия прогресивни простотии. Изхвърлянето на мухлясал хляб НЕ Е РАЗХИЩЕНИЕ слабоумници такива...
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто са го изхвърлили в обикновен контейнер. Малко по-малко от половината произведена храна на света се изхвърля, частично от крайния потребител и частично от търговците, когато й изтече срокът на годност. За целия свят са около 130 милиарда тона. Непродадени дизайнерски дрехи и чанти за хиляди бройката се изгарят, за да не им падне стойността. Върнати продукти от онлайн търговията често също. Само Амазон унищожава тонове непродадена чисто нова техника като излезе нов модел.
52
13
 
21
 
! Отговори
Ro преди 4 години
Това е частна фирма, платили са си за суровината, понесли са загуби и могат да правят каквото си искат с продукцията. Като оставим това, след промените в закона за даряване на храна, процедурата е страшно сложна и тромава, което прави даряването почти невъзможно. Наистина можеше да не ги оставят баш в кофата, но и те не са толкова виновни, колкото всички се завайкаха.
51
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че си купувам хляб, но София ми е малко далечко. Хлябът е свещено нещо, не приемам за редно да се изхвърля на ***.
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременният хляб няма нищо общо с онзи, който са яли предците ни, поставян на пиадестал като основна храна, осигуряваща оцеляването, за който са всичките там поговорки, че хлябът е светиня и т.н. Сегашният се изготвя от съвременни хибридни сортове пшеница, тъпкан е с мая, нишесте, бои, емулгатори и други Е-та, в него няма от старото жито, а полезността му е доста спорна. Е, говоря за масовия продукт, вероятно този на снимката е правен с лимец или шпелта, и с квас, а не мая.
49
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами като е грехота да се изхвърля, купи го и не го изхвърляй. Ако не го купиш, а го оставиш да се изхвърля, значи си съучастник в този грях.
48
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грехота е да се изхвърли хляб. Не всичко е пари в този живот, можеше да го оставят на чисто и някой можеше да си вземе.
47
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПижоАко си на заплата и понякога ти остане свободно време в работата, защо не отидеш при шефа да му кажеш - шефе, остана ми време, готов съм в тези два часа да ти работя за една десета от заплатата...? Та, когато ти започнеш да правиш така, тогава дръж сметка на другите.
46
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги в фейсбук е пълно с разни духовно извисени моралисти и хуманисти които разбираш ли от залъка си дават на бедните ама само в коментарите.
45
11
 
24
 
! Отговори
T преди 4 години
Напоследък се напълни с едни такива "много духовни" лицемерчета. Ходят по разни йоги, медитации, пият супер скъпи био-еко-чайчета, веджи-меджи-веган манжички за по 10 лева порцийката, плямпат по цял ден колко духовни и възвишени били, как били едва ли не най-близко до Бог и с него си приказвали, а останалите хора били низши. Много духовно поведение, няма що - да се изживяваш като някаква висша раса и съдник на останалите. А всъщност са едни супер меркантилни и повърхности егоисти.
44
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук май никой не е работил в ресторант. Има си хигиенни норми и такива храни се изхвърлят редовно в големи количества. Какво ми се правите всички на много потресени
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е нищо в сравнение с каквото изхвърлят от Лидл, Кауфланд и Била.
42
4
 
11
 
! Отговори
до Т преди 4 години
Аз съм от този 1% и много често си взимам преоценен хляб за мен и за едни кученца. Процедурите са за да им се намери реализация на продуктите и всяка фирма може да си организира подходящо работата, но пък си да е всичко законно. Винаги има начин.
41
0
 
10
 
! Отговори
Потресен преди 4 години
Не съм на себе си, шернах и лайкнах няколко пъти.
40
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ми е писнало от интернет хуманисти и патрЕоти...
39
9
 
17
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Аз няма да споря дали процедурата по даряване е тромава или не. Ок, приемам, че е по-лесно да изхвърлиш хляб, вместо да го дариш. Обаче, нека да питам флебарите и Анонимен 34 - колко зле щеше да бъде, ако беше намалил цената на хляба на 2 лв или на 1 лв., вместо на 8? Чисто икономически щеше да е по-малка загубата. Но това е мисленето на българския производител - ще понеса пълна загуба, ще го изхвърля на ***, но няма да го дам евтино на "алчните старци". Да ти ... капиталистическата злоба!
38
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм им клиент, но от днес ще бъда за да ги подкрепя, защото знам какво е да правиш бизнес в тази държава и всякакви измекяяри да ти гледат в паничката и да ти държат сметка как да се разпореждаш със собственото си имущество.
37
8
 
16
 
! Отговори
GHT преди 4 години
До до бездушния 14Те са "кофти хора", ама иначе вие сте много добрички, дето стискате паричките само за себе си и дори ДДСто не сте готови да платите, лицемерчета такива.П.С. Не съм хлебар и не пазарувам от подобни "префърцунени" пекарни и био-мио магазини със супер надути цени за парвенюта и хипстърчета.
36
2
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 29БРАВО!АЗ СЪЩО СИ ОСТАВЯМ ХЛЯБА В ЕДНА ПАНЕРКА И ГО ЯМ ИЗСЪХНАЛ ПО ПРИЯТЕН МИ Е!ОТ ПЕКАРНАТА ЗАЯВИЛИ, ЧЕ ХЛЯБА СИ Е ТЕХЕН И ЩЕ СИ ПРАВЯТ КВОТО СИ ИСКАТ С НЕГО ЕМИ ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!
35
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи сте ми бунтари по коментарите и в фейсбук. Ама на улицата никакви ви няма, смешници.