Какъв е данъкът за колата на софиянец? Пресметнете сами

Платформата е на "Информационно обслужване"
Обновена: 3 яну 2020 13:27 | 3 яну 2020 11:43, Камелия Цветанова
109
Какъв е данъкът за колата на софиянец? Пресметнете сами
Снимка: Dnes.bg

След като Столичната община вдигна данъците за колите, пусна й сайт, на който можете да пресметнете какъв ще е новият ви налог.

"Информационно обслужване" АД въведе новите параметри в електронния калкулатор, чрез който всеки собственик на моторно превозно средство в София може да изчисли какъв данък ще дължи за автомобила си за 2020 г.

Формулата, по която се формира данъкът за автомобилите, включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. С промени в Наредбата за местните данъци, приети от Столичния общински съвет на 30 декември м.г., бяха повишени ставките за автомобили с по-ниски евростандарти – от 0 до Евро 4, както и за мощност над 74 kW (над 100 конски сили).

Коефициентът за година на производство на автомобила е определен от Закона за местните данъци и такси, който е в сила от 2019 г. и не може да се променя от общините.

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени всички коефициенти, които формират данъка за МПС. Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила – в малкия талон (за по-новите МПС) или в големия талон (за МПС, регистрирани по-отдавна).

Под  индекс В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата.
• Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати;
• Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.  

Чрез калкулатора всеки собственик може да се ориентира какви стойности на данък МПС се получават за автомобила му. Можете да проверите данъка на автомобила си ТУК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: данъкСофиякола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
17
 
! Отговори
Какъв е смисъла, преди 4 години
къде е логиката? Имам два автомобила и двата са купени лично от мен, нови. Разликата им е точно 15 години, с един и същ двигател са една марка и модел. Старата е с евро 2, новата 5, на старата данъка е 55 лв, на новата 180? Какъв е смисъла, къде е логиката? Да добавя, че няма да ме откажете да ги карам и двата.
12
4
 
8
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До ЕлемагОще ли креташ в жалката си бакалия? Нищо не постигна за тия години....
11
17
 
14
 
! Отговори
сдф преди 4 години
всичките стари таралясници с опне 500 лева данък искам. има градски транспорт. използвайте го.
10
6
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Казвах ви миналата:Спокойно "гражданье" ГРОБ ще си поправи грешката,като видят,че така ще прибират по-малко пари от някой.Когато излезе новата методика.Но не очаквах толкова бързо,да се поправят :)А вие още вярвайте че "ФАРОВЕТЕ" ви пазят от ПТП :)
9
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софета,нали си избирате Бойковци и Фъндъци щото много ви харесват!Яжте им сега л***та и им гълтайте фините прахови частици от горенето не европейските ***!
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година данъка ми беше 395 лева, тая ще ми е 410. Същата работа.
7
2
 
14
 
! Отговори
Първи, преди 4 години
те тия "софиянци" си карат кошниците с регистрации от родните им места. Не ги касае новият данък. Пък ежедневните гости на столицата - хич.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с тия категории е пълна глупост. Категорията идва от годините. Не може кола произведена примерно 2015 да е по ниска категория от евро 5, както и не може кола произведена преди 2000 година да е по висока от евро 1.
5
2
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
САМО ВИЖТЕ , ЧЕ АКО КОЛАТА ВИ Е ПО-НОВА ДАНЪКА НАПРАВО СКАЧА ДВОЙНО САМО ЗАЩОТО Е ДО 5 ГОДИНИ А НЕ НАД 10 ГОДИНИ!ЯСНО Е , ЧЕ ДАНЪКА НЕ Е ЗА ЕКОЛОГИЯ А ЗА СТРИГАНЕ ОТНОВО
4
6
 
4
 
! Отговори
СофиЕнец преди 4 години
Здрасти ЕлемагО, скоро ще си само със магарешка каручка.
3
8
 
9
 
! Отговори
Въпрос? преди 4 години
Имам един екзестенциален въпрос към общинарите: защо на кола на 20 години с евро 3 данъка е по-евтин от кола на на 3 години с евро 5 ?!?!?!Къв ми е кяра да хвърля една торба с пари за нова кола с която да не замърсявам прекрасния софийски въздух???
2
8
 
8
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Разликата за 90коня евро 4 и без категория е 15лв...смях. Без категория автомобилите трябва да са поне х10.
1
7
 
20
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Здравейте "Софиянци".Знаете добре защо ви слагам в скоби.Тааа миналата година се надпревархвахте,да се хвалите как ви е намалял с 50 лв по новата методика.Щото видиш ли вие там с те с по-нов автопар,а ние в прованса си караме 20 годишните таралясници.За много години на всички...Пак си я изберете.И пак си гласувайте за ГРОБ!!!