Жители в Младост на бунт, чакат с години саниране

Протестът се подготвя за 26 януари
23 яну 2020 12:58, Павел Гълъбов
29

2509 гледания   |  Още видео
Жители на 4 блока с над 400 апартамента в столичния кварта "Младост" излизат на протест заради проблем със санирането, изпълнявано по Националната програма за енергийна ефективност.  Процедурата тече вече няколко години, а жителите на 4-те блока продължават да са в изчакване. Хората са в протестна готовност за 26 януари.

Пред екип на Bulgaria ON AIR, за да разясни ситуацията, застана Валентин Костов, който е член на УС на Сдружението на собствениците в блок 451.

"Създадохме това сдружение през 2015 г., с цел участие в програмата за саниране. Минаха 5 години, ние седим на мъртва точка. Неясни процедури, липсват решения. На санирането още не му се вижда началото. Столичната община превъзложи своите ангажименти на районната администрация и нещата заспаха", обясни Костов.

Той обаче бе контриран от районния кмет - арх. Стефан Стефанов, по чиито думи няма решение и зелена светлина за санирането. 

"Процедурата е стартирала юни 2019 година. Седем са сградите, които са определени за саниране. За 4 от тях комисията, назначена преди 6 месеца, даде доклад и решение, което аз да подпиша. Четейки обаче доклада, виждам че протоколи не са подписани от председатели на комисията и член на комисията, което опорочава цялата процедура. Върнах работата на комисията и удължих срока с един месец, за да може те да са тези, които да ми кажат "липсата на подписи проблем ли е и ще създаде ли проблем за самата процедура", коментира арх. Стефанов.

"Не разбрах нито срокове, нито как ще се случи. Нещата явно се решават на експертно ниво от него и ние влизаме в крив макарон. Искаме да присъстваме на отваряне на офертите, не ни допускат. От обясненията на арх. Стефанов не разбрах какво ще се случи", отговори Валентин Костов.

Друг жител на квартала попита каква отговорност ще се потърси от членовете на комисията, които не са подписали протокола. И уточни, че хората плащат по-високи сметки за ток и парно, тъй като блоковете им не са санирани.

"Не можем да гадаем комисията до какво решение ще стигне. Може да предложи приключване на процедурата. Може да каже, че всичко в процедурата е наред - "подпишете". Това в никакъв случай няма да стартира санирането на сградите на хората. Огромен е процентът на фирмите, които са отстранени. Повярвайте ми, ще влезем в дела", каза още арх. Стефанов в ефира на "България сутрин".


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
съвет преди 2 месеца
дайте некой лев на десито и бибито, те ше ви решат проблема!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не 2, а 4 милиарда откраднаха от бюджета с това "саниране". Можеха АЕЦ-а да построят с тези пари. Вече и без това сме платили реактороте.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До22. А какво смятате, че ще промени "сснирснето", като то НЕ включва конструктивни ремонти. Блоковете и "санирани" ще си паднат, ако са скапани вече връзките им.
22
0
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 месеца
Докато чакат санирането ,тези четири блока ще паднат.
21
0
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 2 месеца
Лошо ви научи Борисов , лошо ! А трябваше да остане първия вариант. Половината пари от живущите.
20
0
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 2 месеца
Къде пише, че не се дължи данък сгради след определен брой години? Закон, член, алинея, точка, моля.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я се пребирайте авантадии .С нашите пари ще им санират копторите. Нагъл и безсрамен народ.Безплатна манджа няма разберете го най после.
18
3
 
4
 
! Отговори
стар панел преди 2 месеца
Стар панел може да се разруши само с взрив! Нямат разбиване, тези искат да ги рушат. 33 см. панел! Това са най-старите панели! Панелните жилища и са много по-просторни и са с уредена инфраструктура. Новите софиянци първо да си разбият панелките по родните места, после да посягат на старите в София!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тарикати не стига че без пари им санират панелките и след това искат да ги продават на космически цени ами и протестират
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ай стига с това саниране,бе.Лиляна Павлова като похарчи над 2 милиарда лева за 3 пъти по-скъпо саниране с лошо изпълнение и парите свършиха.Някой да и е търсил сметка?Напротив,изпратиха я в Брюксел,за да забравим за далаверите и.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Откъде накъде държавата трябва да ви санира жилищата с моите пари???Аз сам съм си санирал жилището и от никого не съм искал пари за това.Държавата ви построила жилищата,сега пък и да ви ги санира.Я се засрамете и се хващайте за работа.
14
1
 
8
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
Много съм радостен че всички плащаме на ремонт на частни имоти. Че и протестират....
13
0
 
12
 
! Отговори
Панел преди 2 месеца
До Сципион Български

Те ще надживеят и тебе! Първите панелки още са живи и здрави в централа Европа. Правени са от Хитлер и не ги рушат. А в други страни има и по-стари от нашите. Панелите пречат на някой, защото им трябва земята под тях. За това няма санирани блокове, построени преди 1978 г. Но затова на братята от Казанлък им санираха блока и пред него е бунище! След като няма къде другате да строят сега идва ред на панелите. Но ще стане революция. Ще им бъде много трудно да ги разбият
12
7
 
7
 
! Отговори
Венчето преди 2 месеца
Нашия блок в Борово ни го санираха, от първите дет ги напрайха, ама на шефа на Гръцка мобилност дъщеря му има два апартамента у нашия блок дет ги дава под наем. Как няма да стане бърже а. Много сме доволни, подмениха хората сички дограми и на стълбищата, измазаха, боядисаха, стериопор, нови камби, а е Сичко кат ново. И не сме дали една а стинка. Това е държава. Пожелавам на сички касмет кат нашия
11
6
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
1. Санирането няма нищо общо със сметките за ток и парно. Тези сметки ще си останат същите.
2. След определен брой години данък сгради не се дължи и общините го събират неправомерно. Хората се усетиха и затова държавата налага санирането. Санираната сграда е приравнена на новата.
10
13
 
5
 
! Отговори
Сципион Български преди 2 месеца
И все пак панелките трябва да се разрушат!!!
9
1
 
15
 
! Отговори
брех преди 2 месеца
И защо е зор да си лепите стиропор по стените, и то от ВЪНШНАТА страна?!
8
1
 
25
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
Нерегламентирана държавна помощ за частни лица и частна собственост на престъпно високи цени е санирането , но ЕС си затвори едното око за всичко , а Министърката и двете
7
7
 
11
 
! Отговори
пецата преди 2 месеца
За следващите избори може, сега нали са избрани гербаджии в софия , вече няма за къде да бързат, санирането беше един политически инструмент с който да убедят българите да гласуват за бацката
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази програма не е справедлива и не трябваше да започва. Програмата трябваше да се отнася за всяка къща в България, или поне държавата да поемаше 50%, другите 50% от собственика. Най-отговорните и загрижените щяха да го направят и да си съберат 50% от сумата. Има едни само чакат на готово. А така - първите, тарикатите с връзките по общините първи се уредиха, а другите кучета ги яли. Така стана в Младост. А може би и навсякъде.