Парадокс: Уж в града, а се иска винетка – столичани плащат, за да отидат на работа

В момента преминаването през Околовръстното се плаща
Обновена: 19 фев 2020 08:59 | 19 фев 2020 07:00,
149
Парадокс: Уж в града, а се иска винетка – столичани плащат, за да отидат на работа
Снимка: БГНЕС

Винетка трябва да купят близо 20 хил. софиянци, за да отидат на работа. Причината за това е, че в момента е платено преминаването по целия околовръстен път на София, който разделя столицата от крайните квартали, както и по третокласните шосета към Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница. След включването на камерите на Националното тол управление само през последните дни над 800 души в цялата страна бяха глобени заради липса на валидна електронна винетка, като част от санкциите са за преминаване по пътищата край София.

Платените за леките коли пътища са определени с решение на Министерски съвет от 31 декември 2018 г. Според него близо 20 хил. км автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас са платени.

Знаци няма, глоби има

Санкциите предизвикаха недоволство в социалните мрежи, тъй като на пътя между столицата и Банкя, който е един от 24-те административни района на Столична община, няма поставени знаци, които да указват нуждата от винетки, пише "Труд". Въпреки че задължението е още от януари миналата година, досега проверяващите органи масово си затваряха очите за нарушения. Водеха се и разговори между Столична община и пътната агенция за премахване на трасетата до софийските квартали от обхвата на пътната мрежа. От пътната агенция заявиха, че няма проблем това да се случи, стига общината да поеме отговорността за поддържане на тези шосета. Дори беше създадена работна група, но така и не се стигна до решение за промяна. От Столична община са категорични, че скоро промяната ще бъде факт и шосетата край столицата ще станат безплатни.

В момента обаче, след засилените проверки през последните дни, мнозина софиянци изпищяха от солени глоби. На тези отсечки, които са от третокласната пътна мрежа и не влизат в обхвата на тол системата, контролът се извършва само от мобилни екипи и няма инсталирани камери, обясни доц. Георги Балабанов от Националното тол управление.

Според жителите от столичните квартали е абсолютно недопустимо да си купуват винетка, за да ходят на работа, като в същото време по тези шосета безплатно след 1-ви март ще се движат камиони и автобуси. Тогава влиза в сила новата тол система, а след преговори между превозвачи и кабинета обхватът на платената за тежкотоварни автомобили и автобуси пътна мрежа беше намалена на малко над 3000 км. В същото време шофьорите на леките коли, които рушат по-малко пътищата, ще плащат за всичките 20 хил. км републиканска пътна мрежа, включително и за третокласни шосета и за транспортни връзки между градовете и крайните им квартали.

Паркирането в Банкя става платено?

През следващите дни жителите и гостите на Банкя ги очаква и още една неприятна изненада освен факта, че трябва да си купят винетка, за да отидат на работа в София. В Банкя обмислят да въведат платено паркиране заради туристическия поток. То ще бъде валидно само за почивните дни, с гратисен период от 30 минути, заради местните жители, които слизат от кварталите в центъра, за да пазаруват.

Жителите на София обаче ще трябва да плащат, ако искат да се разходят до Банкя. Решението дали ще има платено паркиране в Банкя ще стане ясно на 26 февруари, когато ще бъде общественото обсъждане на предложението в Информационния център в града.

Проект на столична община

Предстои подписване на споразумение между Столична община и Агенция “Пътна инфраструктура”, с което Околовръстният път на София и шосетата към кварталите ще станат безплатни и ще могат да бъдат ползвани без винетка. Това обяви зам.-председателят на постоянната комисия по транспорта в Столична Община Зафир Зарков. В момента се изготвя карта с маршрутите, които ще са безплатни, заяви той пред БНТ. Споразумението включва всички пътища около София към Нови Искър, Симеоновско шосе, Банкя, Владая. Тези пътища, които осигуряват ежедневно придвижването на хората от тези населени места от урбанизирания град, обясни Зарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
32
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Аз ще си купя винетка но стига тези нагли безсрамници да преасвалтират шосето от околовръстния до края на Кокаляне. Всеки който е минавал през Панчарево знае че пътя е отврат кръпка връз кръпка лътя се кърпи вече над 30г. Какво нахалство и колко дебелоок и нагъл трябва да си за да искаш пари за този заебббан коларски път
23
0
 
20
 
! Отговори
Да питам? преди 4 години
А тези отбивки от северната тангента кога ще ги пуснат.Затворили са ги и чакат съдебно решение.Да де ама кога-2025 ли?
22
16
 
25
 
! Отговори
жаго преди 4 години
За билетчета да търкате имате 2 милиарда, айде да си купите и по една винетка. Който не ще - има и други пътища освен Северната тангента .
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия нищо като хората немогат да направят вече е трагично.
20
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли нещо което гербавите да са сътворили и да е в полза на хората и да е читаво. Всичко е в полза на мафията.
19
8
 
20
 
! Отговори
АнтишоП преди 4 години
Това по-голямо *** от шопа няма на света. Сутринта даваха по нова някакъв в Своге как заградил пътя и не дава на никой да мине. Дядо му 61-ва имал нива там. Е това е истинският шоп.
18
2
 
30
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Сбъркана е идеята за какво се плаща винетка, но от ГЕРБ нищо смислено не може да се очаква.
17
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Тази недомислица се появи при доста градове в България и засяга жителите на големия град, а не селата или кварталите, за достъп го които се иска винетка. Жителите на тези села си имат винетки, докато не всички от големият град имат винетки.
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ги водят жители на София и плащат данъци като за София каква е логиката да им се иска винетка. Между другото същото важи и за провинцията на доста места довчерашни села са вече квартали към съответния града и си плащат данък като за град така, че и за тях не би трябвало да им искат винетки.
15
3
 
24
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
Това са излетните маршрути на софиянци от време оно, но новите софиянци как да го знаят. Затова новите софиянци искат селяните от тези села да плащат винетки, а не знаят, че винетки всъщност трябва да плащаме ние софиянци. Жителите на тези села си имат винетки.
14
3
 
12
 
! Отговори
провинцията преди 4 години
Честито на софиенците.
13
3
 
36
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Значи утре прехвърлят бул. Дондуков за поддръжка на АПИ и започват да глобяват, че нямаме винетка за булеварда. Хитро, типично за ГЕРБ.
12
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали оня ден се хвалеха шопите, че вземали големи заплати. Касиерка в Била вземала 1400 лева. Пък днес се пазарят за 100 лева на година. Големи мишоци.Хем столичани хем ***
11
5
 
8
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Да се направят и обществени тоалетни ,където водачите да могат да пиш-кат направо от колата !
10
18
 
25
 
! Отговори
Столичанин в повече преди 4 години
Бистрици, железници, доколко знам са села, нямащи общо с град София. Значи, живееш на село, в къща, но да плащаш една винетка 100 лв на година ти е много скъпо? Повечето карат джипове по за над 100 к евро. Ето това е ***, и ето затова сме на това положение.
9
7
 
28
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Проблемът е, че тези пътища винаги сме ги възприемали като част от уличната мрежа на София, а те сега се оказват извън нея в резултат на някакви игрички, кой как да краде повече.
8
3
 
23
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Вие изобщо четете ли.Или язе съм се прецакал за винетка и другите да се прецакат.НЯМА знаци и обозначено,че за пътя се изисква винетка,а тихом-мълком глоби.Това е нарушение на закона.Все едно да спреш някъде и да дойде паяка и да ти вдигне колата,нищо че никъде няма знак че паркирането е забранено.
7
1
 
25
 
! Отговори
??? преди 4 години
От цялата работа с тол системата не разбрах защо товарните автомобили ще плащат по-малко от леките коли. На практика товарните автомобили рушат пътищата хиляди пъти повече от леките автомобили, а ще плащат по-малко.
6
15
 
14
 
! Отговори
Законите преди 4 години
са абсолютно еднакво задължителни за всички!!!Както ние си плащаме,така и те да си плащат!!!Безплатни обяди няма!!!Животът стана пари и всяко едно нещо си има цена!!!Стига вече само с техните капризи,претенции и искания!!!Останалите и ние сме хора,и си плащаме,като попове-данъци,такси,винетки,ГО и други!!!Атанас Буров го е казал още на времето,че колкото по-честно си плащаш,толкова по-спокойно живееш?!?
5
1
 
15
 
! Отговори
Freeman преди 4 години
"Видими резултати"