Курс по английски за санитарки, Окръжна болница усвои 250 000 лв. европари

17 000 лв. взел директорът за проекта, 13 000 - административният директор
142
Курс по английски за санитарки, Окръжна болница усвои 250 000 лв. европари
Директорът на болницата д-р Славчо Близнаков. Снимка: БГНЕС

Харчене на европейски пари за фиктивни проекти, чиито единствен замисъл е усвояване и то от едни хора, с една единствена цел да приберат голяма част за себе си. В тандем една странна консултантска фирма и шефовете на столичната Окръжна болница "Света Анна" усвоиха четвърт милион  лева с фиктивен проект и фиктивна дейност.
За случая разказва Нова телевизия.

Преди година шефовете на болница наемат фирма "Би Би рисърч енд консултинг“ и заедно с нея изготвят и печелят проект на стойност 250 000 лева за обучение по английски език на 500 души от персонала, което да се извърши в самата болница. Сред предвидените да учат английски са не само лекари и сестри, а и санитарките, повечето – близо 70-годишни. И ако за някой това звучи комично, истински скандалното е, че това деветмесечно обучение е извършено само по документи. За това свидетелстват лекари.

"От нашето отделение около 20 човека са записани, че са посетили този курс, но никой от тях не отиде. В началото на курса интерес от цялата болница имаха около 20-30 човека, накрая останаха двама – трима", каза един от тях, който пожела да остане анонимен.

"Има една служителка в болницата, която обикаляше и караше персонала на болницата да се подписва, според мен принудително в тези списъци", посочи още той.

"Разписваха се, защото ги е страх от ръководството на болницата", каза още мъжът.

Запитан кой е обикалял и е събирал подписи, той отговори: "Ясенка от администрацията на болницата. Всички знаем, че тя обикаля с тези списъци болницата по заповед на административната директорка – Иванова".

"Формално се усвояват едни пари. Формално, много добре, се попълват едни документи и формално караме персонала на тази болница да се подписва под набор от документи, че те са били на курс по изучаване на английски език", заяви д-р Саша Николова.

"Тъй като задавах неудобни въпроси на ръководството, бях пенсионирана на секундата, на часа и отстранена от работа, като реаниматор с 37-годишен трудов стаж", каза още тя.

"Не знам английски. Нямам идея какви пари се точат. Аз мога да ви направя инжекция, но да ви направя финансов отчет… съжалявам", каза Иглика Павлова – сестра от Реанимация.

"Аз съм санитарка. Не знам английски. Караха ме и се подписвах за курс, ама защо, какво… Аз български не знам, та английски", каза санитарката Теменужка Бонева.

Запитана защо, отговаря: "Ясенка ме извика. Подписвах, подписвах, подписвах ама викам тендовагинит ще получа. Нищо не питах", казва още тя.

На една от санитарките е издаден дори сертификат за ниво В1, тоест добро ниво на владеене на езика. Сертификат, който не е издаден от езикова школа, а от самата консултантска фирма, която придвижи европроекта и получаването на парите.

"Не разбирам английски. Знам, че ми говорите на английски, но не разбирам. Подписали сме документи. Дадоха ми, подписвам ги! Даде ми ги едно момиче от администрацията", каза санитарката Красимира Димитрова.
"На 65 години съм. Не съм използвала досега английски език", допълни тя.

Ръководител на проекта, е директорът на болницата – д-р Славчо Близнаков, който получава 17 000 лева за това да ръководи и да следи изпълнението. 13 000 лева пък получава административния директор – Мария Иванова.

"По договора бяха 500 човека, но ние не можахме да осигурим 500, по-малко бяха с 50-60 човека. Сестрите и санитарките все пак трябва да са по-добре подготвени. Договорът позволява различни категории. Предполагам, че може да е имало някои, които са отсъствали от курса. Нищо не мога да кажа, след като ние сме направили проект, кандидатствали сме... Не е фиктивен проект, защото ние направихме обучение по английски. Не мога да кажа колко са хората. Надявам се проектът да е ефикасен. Взел съм 17 000 лв. за него. Готов съм да ги върна, ако се докажат нередности. Не съм знаел, че хората не ходят на този курс", заяви директорът на болницата д-р Славчо Близнаков.

Мария Иванова Жайдарова, ръководител Адмистративна Дейност потвърди, че е взела 13 000 лева. "Била съм на един единствен курс, на който съм ходила аз", каза тя.

"Вижте, възможно е те да не са ходили, но все пак това е отговорност на фирмата, която е провеждала обучението. От тези пари не остават много. Аз съм взел част от сумата. Колкото съм можал съм го контролирал", каза Близнаков.

В хода на разследването, установихме, че консултантската фирма, която спечели и осигури финансиране на този европроект, е спечелила и получила финансиране за други четири големи столични болници.

В две от тях служителите ще учат английски, в другите – компютърни умения. А що се отнася до столичната Окръжна болница – "Св. Анна", в хода на разследването ни се натъкнахме на още, меко казано, странни, дори абсурдни икономически събития, извършени от ръководството.


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
патриот преди 1 месец
Чесито на печелившите !
133
0
 
2
 
! Отговори
Честен не остана! преди 1 месец
Крадлив народ! Всеки краде като за последно! Как не ги е срам бе! Ай сиктир! Да се върнат Крумовите закони! Нямо оправия иначе!
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора,спасете правителството,спасете ГЕРБ и ОП,защото са европейски партии,а тези
които искат да свалят правителството искат да ни сменят европейското управление с англо-американско и да ни изкарат от ЕС насила,за да станем тяхна собственост!
Страхувам се,да не станем втора Украйна!
Моля,ви,спасете България!
131
0
 
1
 
! Отговори
ined преди 1 месец
17 +13 са 30 хиляди, а останалите 220 хиляди кой ги е гапал?
130
2
 
4
 
! Отговори
елате на себе си преди 1 месец
Чугунените комунистически глави зорлем ще върнат комунизма. Хора, освестете се, не разбирате ли какво се цели с тези непрекъснати фалшиви скандали, искат да ни изкарат от ЕС и НАТО. Руската пропаганда няма да ни остави на мира, няма да се спре пред нищо. Много добре плащат на руските агенти в България, за да работят за тях. Помислете за децата си. Атакуват Борисов окаляните. Двама човека имат интерес да сменят властта-президента и Божков. Има от какво да се притесняват
129
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора,спасете правителството,спасете ГЕРБ и ОП,защото са европейски партии,а тези
които искат да свалят правителството искат да ни сменят европейското
управление с англо-американско и да ни изкарат от ЕС насила,за да
станем тяхна собственост!
Страхувам се,да не станем втора Украйна!
Моля,ви!
128
3
 
3
 
! Отговори
човек от народа преди 1 месец
Къде в тази схема са хората? Могли са да научат английски език на някакво ниво безплатно, на работното си място и не са го направили. Мързел, пасивност, преливане от пусто в празно, с часове празни обсъждания на хора и клюкарстване. О да това да!!! Учене не!!! Много е зор и нямаме време. Това е положението.
127
0
 
2
 
! Отговори
БатБулгар преди 1 месец
Така е в Европа. Има само крепостни селяни със свободата да си избират на какво/кого да бъдат роби. =( От Френската Революция до Болшевишката Революцията - Банките овладяха Европа. Комунизма е идеология на Банките. Банките се владеят от кого? Още нещо: Бритиш Петролиум създаде Саудиткса Арабия, а пък британския генерал Д'израели създаде държавата ,,Израел", кръстена на него. Вече сте специалисти по близкия Изток и по Европа )
126
0
 
7
 
! Отговори
ааzz преди 1 месец
До Анонимен 55
не учителите, а директорите взeмат големия дял от парите по проектите....
125
0
 
6
 
! Отговори
Това преди 1 месец
С английския е нищо.Някои държавни агенции пращат задължително своите служители на Народни танци.Курсът е вечер,след работно време и ти се събира към десет часа работно време.
124
0
 
10
 
! Отговори
Оператор на метла преди 1 месец
Парите се взимат от всички граждани на ЕС, а само някои тарикати ги усвояват. Това е измамната организация ЕС.
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Усвояване на европейки пари за цялата държава -това е примерът за цялата държава не само за болниците -така се усвояват за селски туризъм досега примери много така се усвояват и за пътища по които Б.Б се разхожда с джипа -това е цялостното усвояване на тези пари -само крадене-да се усвоят тези пари е равно да се откраднат-за това е виновен само най-висшият в държавата -премиерът -той така ги усвоява и така и другите които го следват
122
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
накрая от тея далавери всички след години ще бъдеме на едно положение на дъното дъното
121
0
 
13
 
! Отговори
В Евро Съюза е така преди 1 месец
Кражбата е на почит, а работниците ги стрижат, доят и колят като овце
120
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
някой тъ пак политик няма ли да излезе сега да каже как добре присвояваме евросредства и как болниците нямат пари и хората трябва да си доплащат защото нямало средства?
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иначе обучаемите курсисти са овладели перфектен английски.
Теле репортер, в репортаж от една наша телевизия пита, в коридор на болницата, една жена от персонала (неизвестна длъжност): What is your name?
Жената: Не, не, не!
Репортерът: Do you speak English?
Жената: Не, не, не!
Всичко това, зрителите чуват по телевизията, се изговаря с удивително правилно английско произношение! Вижда се, една старателна курсистка!
118
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това усвояване така на европейски пари не е само от тази болница .Много болници така си усвояват пари построявайки в двора си параклис ,защото е изискване даже то не е построяване на параклис а спущането на един такъв миниатюрен за да вземат много пари директорите на болниците а пък обслужването на пациентите е по -български -никаква информация нула грижа от сестри и лекари защото да тях не са достигнали тези пари взети от директорите -къде е министърът -слуша Бойко
117
0
 
18
 
! Отговори
?! преди 1 месец
Има ли нещо нормално в нашата държава?
116
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди година ми се наложи спешна операция. Тогава в Света Ана ми искаха пари за операцията, но аз ги нямах а беше неотложна и спешна. Накрая ме извика един доктор арабин на страна и ми каза - аз ще ти направя операцията без пари не се притеснявай, всеки заслужва да живее. Направи ми много впечатление, родните лекари искат пари, а същият техен колега чужденец, в същата болница ми направи безпари операцията... срам...
115
2
 
15
 
! Отговори
Tom преди 1 месец
И вие чакате да ни лекуват,а те не спят за да мислят от къде и как да крадат пари. Мафия,мафия,магия.