Благотворителен "драконов" огън в Бистрица за Сирни Заговезни

Жителите на селото отпразнуваха купЕн и събраха пари за Елица Крушкина
Обновена: 2 мар 2020 10:36 | 2 мар 2020 09:56,
1

Снимка: Павел Гълъбов

Грандиозен празничен огън отбеляза Сирни Заговезни в софийското село Бистрица. Кметството и читалището на красивото селище в планината Витоша и тази година решиха да организират празничен купЕн, но този път с благотворителна цел – набиране на средства за Елица Кръстанова Крушкина.
Още по темата

37-годишната Елица Крушкина страда от множествена склероза. Диагностицирана е още през 2008 г. До момента е опитала да подобри състоянието си с всички възможни средства – през лекарства, до алтернативно лечение в Индия, но нищо  не помогнало. Сега надеждата й е за трансплантация на стволови клетки в клиника в Москва. Курсът на лечение обаче струва 50 000 евро – сума, непосилна за семейството на Елица.

Организаторите на празничния базар разказаха, че голяма част от сумата е събрана, нужни са още 9 000 евро. Специално за празника 20 бистричанки бяха опекли 20 баници, които всеки можеше да опита срещу символична сума от 2 лева. Освен вкусните баници се предлагаше и пивко бяло и червено вино, пелин, и малиново вино.

Запалването на празничния огън бе тържествено и дадено от кмета на селото. По време на горенето се изпълняваха чудните песни на бистричанки, които са записани като нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Традицията бе спазена, а усещането от големия огън и красивите песни, караха хората да почувстват силата на традициите. След като купЕна понамали силата си се изви и голямо хоро, музиката бе осигурена от местния оркестър „Бистрица“. Празникът продължи, а благотворителните баници и вина бяха хапнати и изпити с голяма наслада.

Всеки може да помогне за каузана на Елица Крушкина тук:

FB: Шанс за Ели
Банка ДСК: BG33STSA93000026481078
Титуляр: Елица Кръстанова Крушкина

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!