Въпреки извънредното положение: Метрото няма да спре работа

То ще продължи да се движи и следващата седмица
15 мар 2020 15:15, Нели Христова
57
Въпреки извънредното положение: Метрото няма да спре работа
Снимка: БГНЕС

Метрото в столицата ще продължи да работи следващата седмица, защото то е част от градския транспорт, който няма да спира да функционира. Това заяви заместник-кметът на София Кристиан Кръстев пред БГНЕС след като бе запитан, дали метрото ще спре работа заради извънредните мерки.

"Да, метрото ще работи. Ако влезете в него, ще видите, че то мирише на болница. Всичко се дезинфекцира от тавана до пода. Взимат се всички мерки с оглед максималната му дезинфекция", каза Кръстев.

Той призова софиянци, всички, които ползват услугите на градския транспорт "да спазват елементарна дистанция помежду си, както и хигиена на контактите".

Метрото е един от най-често използваните видове транспорт. По официални данни то превозва по 300 000 пътници. Предприетите превантивни действия на властите са от изключително значение, защото то е едно от местата, където има струпване на граждани. А част от мерките на властите са насочени към това да се предотвратят всякакви струпвания на големи маси, те да бъдат ограничени, докато трае пандемията.

Предпазни мерки, за да могат гражданите да бъдат максимално сигурни, се взимат и в останалите превозни средства, които са част от системата на столичния градски транспорт. Една от тези мерки е забраната за продажба на билети от шофьорите. На всеки, който е ползвал в последните дни автобус или тролейбус, сигурно му е направило впечатление, че кабинета на шофьора е отделена с лента, така че пътниците да нямат достъп до него.

В България е обявено извънредно положение, неговата цел е запазването на живота на гражданите и предотвратяването на разрастването на епидемията от коронавирус. Проф. Венцислав Мутафчийски, който е председател на Националния оперативен щаб за борба с опасния вирус, в емоционално изявления късно снощи заяви, че ще поиска максимално крути мерки, така че да останат да работят само магазините за храните, аптеките, бензиностанциите, банките и държавните институции. Премиерът Бойко Борисов призова да се вслушаме в думите на проф. Мутафчийски. Правителството ще се събере, за да одобри тези по-строги от първоначално приетите мерки.

Към момента в страната са регистрирани 43 случая на заразени с коронавирус, от тях двама души – възрастна двойка, която беше приета в "Пирогов" – починаха. Очаква се цифрата да нарасне до 44, след като малко след 10.00 часа бе съобщено, че има положителна проба на заразен и в град Варна, но официалните власти все още не са я потвърдили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако работи метрото - защо работи, вътре щъкат бацили. Ако го спрат - защо не работи, не мога да отида на работа.Тия, дето искат метрото да спре, да си измислят някакъв друг начин за придвижване, никой не ги качва там насила. Има колелета, тротинетки, кракомобили, лични автомобили.А пък тия, които искат метрото да работи, да си знаят, че вътре може да има някой като ония от лом, дето починаха или варненеца, дето си се разхождал като у тях си и си носят риска свързан с "удобството" на метрото.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да го спрат, нали Баце го издълба.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отсечката Люлин-Сердика вече носи преходното название "Ускорител на елементарни частици".
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека г-н Кръстев да покаже нагледно как да се спази "...елементарна дистанция........" в пиковите часове. И как да се спазва "..... хигиена на контактите.....", когато хората няма откъде да си купи ръкавици и маски. Само това повтарят. Почнаха да втръсват на хората.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се ли лупне карантината сега след 1-2 седмици ще е късно!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празно ще фалира, а излъгаха и софиянци та накупуваха "евтини" карти за 1 година.
42
0
 
7
 
! Отговори
Симеонов преди 4 години
в метрото хората са до 8 на кв. метър по норма. Там без маска и ръкавици не би трябвало да се влиза. Особено в клона до летището, защото може би оттам е единия вход на вируса в България
41
2
 
9
 
! Отговори
Това е доказателство преди 4 години
Сами доказаха двуличието си, показаха, че не целта им е вируса, а отклоняването на общественото внимание, иваче ГЕРБ щеще да загине от политически вирус. В метрото се събират най много хора, там е най удобното място за заразяване!
40
0
 
2
 
! Отговори
СофиЕнец преди 4 години
До Анонимен 28Около 25 километра са.
39
1
 
1
 
! Отговори
Майна 2 преди 4 години
До чайна майна Ако искаш да не си преносител носи маска. Поне е нещо.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33най-вече комари,а може и дървеници
37
1
 
0
 
! Отговори
пеш преди 4 години
До Иван Пеша
36
1
 
2
 
! Отговори
China maina преди 4 години
Абе вие добре ли сте? На вънка е пълно с хора с маски, все едно е китай, само дето изобщо не сте толкова работливи? На китайци се направете, обаче на никой бял не му се ходи на работа, а те ходят с маските на работа от години? Ама понеже сте бели и сигурно ще трябва години практика, ама защо с вируси, а не пуснаха просто информация че въздухът е замърсен. Освен това днеска видях 10 човека с маски, всичките ли са с вируси или какво, и ходят като ***
35
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Естествено, че няма да спира. Как ще ходим на работа?
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е*ем ти и извънредното положение....... Сутрин в метрото е като сардини в консерва. Същото е и към 18:00 часа. Аз, за съжаление, утре съм на работа, защото в петък великото шефче каза: "Ми дайте да изчакаме и в понеделник да вземем решение какво да правим." Да не изпусне стотинките, миличкия ненаял се....Те така. Няма държава в истинския смисъл на думата. Повечето взети мерки са ПРОФОРМА, като всичко тук.
33
0
 
7
 
! Отговори
iRA преди 4 години
До До !Ето я ключовата невъзпитана , безпардонна дума: "Не ми пука за другите"! Есенцията на ***, на съществото, което само е научено да тъпчи другите, и да има изгода! Скъпи "До", с дядо господ ли говори , че си тъй сигурен в своето здраве и безпогрешие? Ако си имал и някоя книга в твоя живот, поне една, щеше да видиш че уюта понякога странно се преобръща.
32
2
 
1
 
! Отговори
Do някой 16 преди 4 години
Ясно е това, което описваш, разбирачо, ама тоя въздух със все вирусите дето са изкашляни в него минава дълъг път докато се подмени. А на пътя му си ти. Ако ти е кеф, ходи да ги дишаш.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На болница миришело в метрото, значи всичко е ок.Ум ненагледен.Някой като ти кихне в лицето и мириса на боница ще помогне, нали?
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Метрото е и развъдник за плъхове и комари.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
М-да, който може да бяга от София.