Взривяват сградата на недостроената печатница "Родина"

Все още не е ясно за какво ще бъде използван теренът
69
Взривяват сградата на недостроената печатница "Родина"
Снимка: wikimapia.org

Един от символите на недовършените мащабни социалистически проекти най-накрая ще отиде в историята.

Високата част на недостроената сграда на ИПК „Родина“ на „Цариградско шосе” в София ще бъде взривена в неделя, 25 април.

Контролираният взрив ще бъде между 9,30 и 10,00 ч.,съобщиха от фирмата „Изток Плаза“.

За целта час по-рано движението по основния столичен булевард ще бъде спряно и пренасочено.

За контролирания взрив и организацията по провеждането му са издадени всички необходими разрешителни.

На място ще има пожарни и линейки.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирмата „Изток Плаза“ на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма“.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецезират инвестиционните намерения.

Историята на недостроената сграда започва преди повече от 40 години. През 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти начело с редакцията на официоза на комунистическата партия "Работническо дело".

Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн.

Строителството започва през 1982 г., а пет години по-късно печатницата е завършена. Тя е разположена на терен от близо 40 дка площ. В края на 1989 г. настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на груб строеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Амаркорд преди 3 години
Имаше и някакъв приватизационен фонд, който уж щял да инвестира в "Родина". Накрая инвестираха в разкулачването на готовата сграда. 91-а година високите тела бяха заети от IT стартъпи, а печатницата бълваше тонове вестници всяка сутрин.
61
0
 
6
 
! Отговори
Лея преди 3 години
Викнете го Бакъра да я взривява, тъкмо да се посмеем както с мавзолея.
60
5
 
2
 
! Отговори
Не е преди 3 години
...страшно за остъклените фасади на сградите, защото те задължително се отварят. Разбира се след взрива трябва веднага прозорците да се затворят. Предвид съпътстващата пушилка. Никакъв проблем няма да има със събарянето на конструкцията. Все пак, това не са два метра дебелите стени на мавзолея на мумията.
59
6
 
6
 
! Отговори
Техника преди 3 години
Първото име на комплекса беше "Печатарски комплекс "Работническо дело". Освен високите сгради, които се виждат, отзад имаше и два огромни цеха. Наборен и Печатен. Пълни с печатарска техника, която отдавна е разкулачена. Инвеститор на обекта - ЦК на БКП. Похарчени - 42 милиона народна пара. Цялата тази мегаломания трябваше да величае великите идеи на марксизма-ленинизма-живковизма. Като всичко останало и тази идея на комунизма претърпя пълен провал. Този обект отдавна не е държавен.
58
1
 
4
 
! Отговори
Сеир, прах, облози преди 3 години
Да видим колко кадърна фирма за събаряне на масивни железобетонни конструкции са избрали (а двете "тела" са мноооо яки). Да не стане и там гаф и само да ги килнат на чорчик, щото после работата по повторното взривяване е адски опасна. На има-няма 200 метра от мястото се мъдри изцяло остъклена бизнес сграда, да видим и с нея какво ще се случи - как ще я защитят от взривната вълна и парчетиите. Да видим и ще се сетят ли после да измият поне булеварда. А бе, има за какво да се хващаме на бас.
57
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56Тази сграда за нищо не ставаше, освен за паметник на глупостта. Както и "чинията" на Бузлуджа. Частника от БСП направи супермодерната печатница Демакс на Цариградско. Другия частник от ГЕРБ в Костинброд. А внуците на ДС оползотворяват. За"народа"!!! Ако народа се нуждае някой да го дои и стриже, а не сам да си прави нещата......
56
10
 
4
 
! Отговори
сс преди 3 години
а летящата чиния на Бузлуджа кога?
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56Какво да ти връщат? Я виж още колко такива недовършени сради има и то не само в София. Е къде са парите на пенсионерите и вложителите на ДСК. В безумно, грандоманско, ненужно строителство. Вместо пътища, помпозни сгради. Мутрите и назначените капиталисти кой ги създаде? Ходи ли и ти да работиш на вилата на Станко Тодоров тогава? Само той след 10ноември върна на държавата вилата направена с пари, матреали и труд отколонени от строителството на печатницата. Никой друг. А са много.
54
0
 
21
 
! Отговори
имигрант преди 3 години
Малейййй, тая развалини най накрая ще си замине, стига бе. Още си спомням времето когато бях ученик и минавах всеки божи ден по Цариградско и се възхищавах какво бижу ще има София. Това беше много отдавна края на 80те. Миналата година си бях в БГ след почти 12 г. без да се прибирам и ми стана някакси хем мило, хем смешно и чудно как може такъв проект да се занемари и да се остави на произвола на съдбата. Най малкото вече построен можеше да бъде трансформиран в хотел или бизнес сграда. Странно.
53
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И откъде взе милиончетата че ще строи. А милионите на народа кой ще върне. Защото тази сграда е пострена с нашата кървава пот и данъци. Цялата ел. инсталация от долу до горе е направена от моята бригада. Кой им разреши Народна собственост да я унищожават. На кой Бащиния е. Къде сте бе племето докога Мутрите ще ви унищожават. Тази сграда можеше да се проборудва в Болница или в нещо друго пак за народа а не частниците да си строят палати. .
52
0
 
2
 
! Отговори
анон преди 3 години
Неделя е 26-ти!
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яд ги е , че едно време парата е била народна, тоест и глупавия и умния са имали обща пара. Свършиха тея времена другаре, марш от столицата обратно по нивята, бледолики .
50
6
 
10
 
! Отговори
бай ганьовци преди 3 години
Ей много се отворени бе! Собственикът ще си прави каквото си реши. Ако ще да хвърля пари на вятъра, негово си решение. В свободна държава живеем.Кво, кво? Шашма е имало с продажбата на тая грознотия? Еми да сте протестирали навремето. Днеска влака заминЕ.Ко? Собственикът е крадец? Прочетете горното.Секи мое да блее онлайн, братленца. :)
49
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука всеки втори се извъди бизнесмен и архитект. Да ви се *** в устата баракуди. На вас у на народната ви пара. От години собствеността е частна и държавна. Щом частник има пари и е купил земята и е решил да разкара тази стара смрад, значи решението си е негово. А вие коментирайте на хората идеите и търкахте билетчета дето вече го няма.
48
8
 
7
 
! Отговори
Наследниците на преди 3 години
Правешкия ГОВЕДАР сте много неспокойни, много пъти ви казах пийте си с Нинова и Радев хапчетата
47
8
 
6
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
А старите високи панелки от соца до надлез Надежда, тях кога ?
46
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените комундери преди 1989 харчеха народна пара за глупости
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук както обикновено всички станахме строителни инженери и архитекти.Е аз не претендирам за такъв,но определено стара незавършена панелка няма бъдеще според мен.Замислете се,това го е валяло сняг и дъжд десетилетия.Арматурата свързваща панелите вероятно е силно корозирала.Вероятно дори плочите са сериозно напукани.Да го бутат,само загрозява и без това не хубавия пейзаж.
44
2
 
7
 
! Отговори
коментар преди 3 години
36,две такива сгради вяха съборени в Бизнес парка. Бях изумен , че на тяхно място бяха построени две нови сгради , със същата височина ? И новопостроените и старите са строени в "НОВОТО ВРЕМЕ"ИПК РОДИНА" според мен има добър външен вид , ама нали някой ще иска да построи някакъв небостъргач , да оправдае парите и да загрози София...
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази снимка е на повече от 10 години :) Значи щом ще затварят цариградско ако имаме късмет поне 1 месец обиколен маршрут.ако белята е по-голяма година две.....