Студенти от ТУ-София настояват за онлайн изпити

Студентите се притесняват от присъствените изпите заради коронавируса
11 май 2020 12:16, Ния Христова
27
Студенти от ТУ-София настояват за онлайн изпити
Снимка: БГНЕС
850 студенти на Техническия университет в София настояват изпитите от лятната сесия да се проведат онлайн, предаде bTV. Причината е "изключително силният" страх от заразяване с коронавирус, пишат студентите в писмо, адресирано и до премиера Бойко Борисов. 
 
Студентите са подписали петиция, в която настояват изпитите им да се проведат дистанционно. 
 
"Мотивите ни са, че всички ние (приблизително 8000 студенти) ще трябва да влезем минимум 4 пъти в изпитните зали (а някои специалности дори и повече). Нещо повече - ръководството на университета предвижда присъствени форми на контролни, тестове и защити на курсови работи, с което категорично опровергава министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, че в университетите се мисли за здравето на студентите", пише в писмото. 
 
"Простата аритметика показва, че дори да бъдем разпределени в зали по 15 души, в употреба ще влязат стотици зали. Така се достига до въпроса дали ТУ-София разполага с достатъчно хигиенисти, които ще могат в един и същ момент да дезинфекцират наведнъж всички използвани помещения, за да влезе поредна група за изпит", допълват инициаторите на петицията. 
 
Студентите твърдят, че посещението на изпитните зали може да доведе до пламване на огнище в Студентски град, а оттам и в цяла София и България. 
 
"Припомняме факта, че ТУ-София проведе поредица от онлайн кандидатстудентски изпити, а сега се оказва невъзможно да изпита собствените си студенти в електронна среда. Вероятно този поведенчески дисонанс на ръководството е резултат от факта, че за кандидатстуденски изпит всеки заплаща такса, а за явяване на семестриален изпит - не", изтъкват студентите в писмото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9 софтуни телериците и другите киртащини въобще не ги коментирам ясно е че са 0. Но ту са втори след су в компютърните науки. Нбу магаре да завържеш дето се казва...абе частно пари. Къде ги слагаш пред ту в глупостите си.
25
0
 
0
 
! Отговори
От бранша преди 3 години
До Анонимен 23За сведение: болшинството са от ФКСТ (факултет "Компютърни системи и технологии".От тук би трябвало сам да се досетите чии протежета са и откъде е вирнатото им самочувствие.За тях един колега (професор) бе казал:"Програмистите не са инженери!"Не му го простиха!
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не ви е срам.То бива бива мързел, ама това е върхът.От никакъв вирус не ви е страх, а се надявате, че онлайн ще може да преписвате.Гарантирам Ви, че провеждането на онлайн изпити, няма да е нито във ваш интерес, нито в интерес на изпитващите преподаватели
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеално събира се цялата група в един колега си подсказват за целия изпит без проблем! Ректора ще е тъпоъгълник ако се съгласи. По добре да ги изпитват по 3-4 в зала та малко да поучат.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като настоящ студент в ТУ-София искам да отбележа, че това "настояване" идва от студентският съвет на ТУ. Една група от нарцисистични типове, които никой не познава, никога не се допитват до студентите и един бог ги знае дори от какви специалности и факултети са. За 4 години 1 път не съм видял допитване от студентски съвет по който и да е въпрос. Всичко тяхно е самоинициатива и то винаги за нещо изключително лигаво. Въобще не коментирам искането им. Просто от тия адекватност не очаквам.
21
0
 
4
 
! Отговори
ТУ преди 3 години
ТУ е инженерен ВУЗ. Не бъркайте двата щата. От инженер програмист става, но не и обратното. ТУ дава дипломи за инженери, а не за програмисти. Който търси програмисти, естествено, че от СУ ще ги взима. Я да видим за автомобилната електроника фирмите дали взимат кадри от СУ, НБУ?!? Кои са фирмите ли? Ами можете и сами да си ги намерите. Известни са и не са скрити.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
учих в чужбина и съм имал онлайн изпити, както и редовни изпити - разлика няма. Въпросите не са от типа на "преразкажи какво си назубрил от 4-та глава на учебника". Дава ти се определен казус и въпроси относно него. Имаш право да използваш учебника и интернет, но ако не си чел учебника поне 2-3 пъти, просто е безсмислено да го отвориш на изпита. Хората искат да покажеш че можеш да развиваш мисловна дейност базирана на теории от учебника и допълнителни материали, а не че можеш да наизустиш нещо.
19
9
 
2
 
! Отговори
Бифж стодент-инжинер преди 3 години
Че уно от ТУ наи лесно се завържва.Я са дипломиръх преди године и тогива давааме пизма на ратия.А сеги е ощи попрос то - онлаин по ИБАН и готоо
18
2
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
До Ужас И как се преписва особено по съпромат че ми е много интересно? При кого също? Да не сте били някоя от хуманитарните специалности в университета? Там е пълен краш наистина.
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента във Великобритания повечето унита са в редона изпитна сесия и изпитите се провеждат онлайн. В третият свят няма значение как е т.к. и дипломите от там не се признават в цивилизованият свят.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
решенията на мон са истинска гавра със здравето и животът на бъдещите строители на България.който се е научил да се труди системно ,то той едва ли би тръгнал да ходи на изпит чувствайки се сякаш отива на заколение.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
подкрепям.Интелигентните хора трябва да поведат по пътя на новото.
14
1
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Като те гледам как пишеш, става ми ясно и какви интервюта "водиш".
13
7
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Спомням си преди сума години как влязох в СУ на предварителен изпит още. Само на 1 изпит ходих след 12ти клас и това беше, защото там изкарах 6.00. За ТУ не исках и да чуя. Заедно с мои съученици, но учещи в ТУ, отидохме да учим магистратура в Германия. На мене ми беше песен- елементарно ми беше всичко, а за тях беше доста по-тегаво, но понеже са умни деца, се справиха отлично. А те, горките, уж записали в ТУ КСТ и абсолютно нищо такова не учат. Абе, трагедия. Така, да, добра заплата и ТУ- ц.
12
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студентите се притесняват че не са учили нищо през семестъра.Ако отворят дискотеките ще се избият за да влязат първи.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 6 е прав. Друго си е нивото на специалност "управление на лични финанси" в НБУ, за скромните 4500/семестър. Някакси "тежка" е такава диплома, даже и да си сам. Дано ако търсиш работници, само от НБУ то да идват при тебе
10
4
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
В никакъв случай! Завършил съм ТУ София. Всеки знае как се преписва по Физика 2 или Съпромат. Даже на първите редове. Смятайте какво ще е на онлайн изпити.
9
18
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Качествени кадри в ТУ няма. Базирано на интервюта, които водя всеки ден по няколко казвам. Технологична топ американска компания. На junior на 21г. даваме 3000лв.- всичките са от ФМИ към СУ и НБУ. Има само едно момче от ТУ- много интелигентно, избяга от там и се премести в НБУ заради остаряла програма. Друго има ли да посъветваш? Не съм човекът, който е написал коментар 6- грубо го е казал, но напълно вярно. Също всякакви там SoftUni и подобни посмешища са един дол дренки. Стават телефонисти.
8
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Точни заради това отношение, успешните кадри бягат от тук. Защото им поставяте изисквания и условия. Имате очаква ия от тях, да бъдат някакви еднорози. А като започнат да изкарват пари и да стимулират икономиката, следват коментари от рода на "Проклети прогрмиатпета", "гнусни банкерчета", "скапани инжемерчета". Като ви попитат "Защо" вие казвате "ААА, аз Ен правя така", но масово плюете и оплювате.
7
0
 
8
 
! Отговори
Асистент преди 3 години
До 4Много зависи от сферата ти и кой те изпитват. Докато при някой може да се разминеш с пищови, при други, просто че те разпитам за методиките ти на действие, как решаваш дадени проблеми, на базата на какво и лесно ще разбера, ако четеш от учебник или Ко някой ти подава. Разбира се, ако имаш професор или специалист, който ти помага, ще е трудно, но от сега ти казвам, че това ще са под 5% от студентите. Даже и да минат тоя изпит, едва ли ще успеят за всичките 3.5 до 4.5 години