Летище София е готово за увеличението на трафика

Плавно увеличава броя на дневните полети
Обновена: 24 май 2020 12:31 | 24 май 2020 12:25, Камелия Цветанова
10
Летище София е готово за увеличението на трафика
Снимка: БГНЕС

Въпреки ограниченията, свързани с международните пътувания и транспорт, летище "София" е работещо и напълно оперативно при стриктно спазване на въведените мерки за предотвратяване на разпространението на Ковид-19, съобщиха за Bloomberg TV Bulgaria от Летище София.

Към момента там по редовни пътнически линии оперират три авиокомпании "България Ер", Wizzair, Ryanair, но се поддържа "ежедневен контакт" с останалите авиопревозвачи "с готовност при изявено желание от тяхна страна да възобновим обслужване на полетите", съобщи компанията.

На Терминал 1 и Терминал 2 вече се допускат само пътници с предпазни маски и след измерване на телесната температура – с ръчни термометри и термокамери, монтирани термовизионни и на пристигане.Стикери на пода напомнят на пътниците да спазват най-малко метър и половина дистанция, за което се напомня и с периодични съобщения по аудиоуредбата.

Перонните автобуси качват два пъти по-малко пътници от капацитета си.

Гишетата за чекиране и полетна информация имат плексигласови предпазни прегради. Пред тях, както и на полетните изходи са изградени специални коридори, т.нар."змейки".

Търговските обекти в терминалите работят при спазване на санитарните изисквания на българските власти.

"Летищният оператор извършва почистване и дезинфекция четири пъти дневно на терминалите, както и на шатъла, който се движи между Т1 и Т2, а също и на перонните автобуси и всички обекти, с които пътуващите са в директен досег, като кошници за багаж, парапети, асансьори, полетни изходи и др. Санитарно-хигиенните помещения се почистват основно и се обработват с дезинфекциращи препарати на всеки час.

Климатичната и вентилационна система се дезинфекцира, като се осигурява редовна смяна на филтрите, съобщи директорът на летище София.

Всеки пристигащ полет и неговите пътници се обработват индивидуално, като задължително след това се прави дезинфекция на зоните, в които са пребивавали пътниците. Не се допуска смесването на пътници от различни пристигащи полети.

Работещите в администрация са отделени от летищния пътникопоток – служителите ползват специално обособен за целта вход/изход от сградата", съобщи още летището.


10
Още по темата: летищесофиясамолети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, той вируса свърши, вий ся маски ше слагате...
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв трафик?!? :-)
6
17
 
7
 
! Отговори
. преди 1 месец
Дано стане чудо и самолети изобщ оспрат да летят, или поне количеството полети да е на санитарен минимум, дано!
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 1
измерване на темп.= пунта мара, може да си заразен и без. Дистанция 1,5м, хем не се спазва, хем е малко, хем в самолета са на по 50 см. Още искаш ли?
4
2
 
17
 
! Отговори
Лъжа преди 1 месец
Една голяма Лъжа!
3
2
 
11
 
! Отговори
Да питам пак! преди 1 месец
Колко се чака за вътрешен полет София - Бургас?! Пак ли независимо от колко часа е полето в денонощието, се тръгва от София в 03:00!!! Щото е останал един самолет. Или тормоза беше само миналото лято, като едно и също се повтори пет пъти - та надали беше случайност...
2
5
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
И каква е ?
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези мерки са само на документи, реалноста е друга.