9 детски градини ще бъдат построени в София

Смята общинския съветник Симеон Колев
5 юни 2020 22:52,
35

Министерският съвет отпуска допълнителни 15 млн. лв. за нови детски градини и училища в София. Средствата ще дойдат от държавния бюджет, а решението беше взето само ден, след като родителите излязоха на протест заради липсата на места в детските градини.
Още по темата

Общинският съветник от ГЕРБ Симеон Колев заяви пред "Денят ON AIR", че тази сума ще стигне за построяването на около 9 градини.

"През 90-те години в София имаше около 350 градини. Тогава населението беше около 1,3 млн. Сега населението е около 1,5 млн., а градините са с 40 по-малко. Ние вече имаме един дефицит, с който трябва да се преборим", посочи той.

Колев коментира, че част от съществуващите градини в София са стари и при възможност и те ще бъдат реновирани.

"Някои от тях са като другарска жалейка. Трябва и тях да ги изтърбушим и да започнем наново", отбеляза общинският съветник пред Bulgaria ON AIR.

Около 5600 деца чакат за яслени групи, а 1500 за детски градини. За предучилищната няма чакащи, т.е. там децата са покрити. Причината е, че тя е задължителна. Симеон Колев каза още, че стремежът за строене на нови детски градини идва още повече, за да не бъдат принуждавани родителите да пращат децата си на частни градини. Особено, след като предучилищната е задължителна.

"Има и още един начин - да променим наредбата, така че да можем да строим детски градини на по-малки парцели. Наредбата е много ригидна, тя изисква 25 квадрата на дете, изисква площи за спане, които се използват по 2 часа на ден максимум и после стоят празни до следващия ден", изтъкна той.

Според Симеон Колев е нужна гъвкавост, за да се построят повече детски градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Детските градини в селата пустеят, защо родителите не запишат отрочетата си в родните им села на ясла и градина?
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, добре, колкото построиха новата градина в Лозенец - Кръстова вада. Виси си незавършена вече 2 г., а това е един от най-проблемните квартали. Само приказки от 1001 нощ
8
1
 
9
 
! Отговори
! преди 3 години
9 градини по 200 деца във всяка (8 групи по 25 деца, т.е. две първи групи, две втори и т.н.), са 1800 деца. Което не е лошо, щом наистина за градина чакат 1500 деца. Въпросът е за колко време ще бъдат построени, и дали ще са в удобни за родителите квартали, т.е. там, където има най-голям недостиг на места. Защото се чуваха новини за детски градини все в разни крайни квартали, или села, където дори няма толкова деца.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно. Ще се строят детски градини, при положение че доста от старите такива бяха приватизирани. Можеше да се направи ремонт, а да не се дават на "нашите". Свирено е вече...
6
1
 
15
 
! Отговори
Повече гъвкавост преди 3 години
Защо не обмислят и други варианти?Някои родители работят само по половин ден и децата им могат да бъдат настанени в полудневни занимални. Моя близка беше насочена към такова детско заведение в Англия. Смаяла се, когато видяла, че това е една църква, която вече не функционира като такава. Там занимавали децата половин ден.Толкова ли няма в София сгради и помещения, които биха могли да се пригодят за такава цел?
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахме колко пари са отпуснали, но не ни казват кога ще бъдат построени тези детски градини? Да не се окаже, че те ще са за децата, които не само че не са родени, но дори все още не са запланувани.
4
2
 
9
 
! Отговори
Венци Моргата ! преди 3 години
Колкото повече селяци в София, толкова повече детски градини, гарантирано от Тиквата и компания !
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9 детски градини по 2 групи с по 22 деца прави 400 деца. Не че е малко, ама останалите 7600?
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15 милиона за 9 детски градини? По милион и половина за детска градина. Хм. Ново строителство?150-160 деца, по 25 квадрата, без сервизните помещения, това дава към 4000кв.м. А огради, а зелени площи, а обзавеждане?!? Нереално....
1
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
Да да "Ще "! А колко клуба на ГЕРБ ще се построят? Там където и в които НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ СЕ СРЕЩА И ВИЖДА ОТ ГОДИНИ? С пожълтели емблеми на ГЕРБ групировката!-:) ЛИЦЕМЕРИИИИ!