Случаи на коронавирус в детска градина в столичния квартал "Дружба"

Заразени са майка и деца, обясни кметът Фандъкова
Обновена: 28 юни 2020 11:08 | 28 юни 2020 11:08, Елка Василева
61
Случаи на коронавирус в детска градина в столичния квартал "Дружба"
Йорданка Фандъкова. Снимка: архив, БГНЕС

Има случаи на коронавирус в 185-та детска градина в "Дружба". Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНР. Тя уточни са заразени майка и деца.

"Веднага започнаха тестовете на персонала и на децата, които ще продължат и в понеделник. За радост няма положителни проби от персонала. Директорката е уведомила родителите. Градината ще бъде затворена утре“, съобщи Фандъкова.

„Ясно е за съжаление, че София е градът с най-много новозаразени почти всеки ден, включително и днес 28 от общо 112 души. Специалистите казват, че заразяването е от дифузен тип и не може да се локализира. Трябва по-строг контрол и да разчитаме на дисциплината на всеки от нас.

Повечето случаи за радост са или леки, или без симптоми, което позволява болниците в София да се справят с тежките случаи“, каза кметът.

Още по темата

Целта на мерките е да може системата ни на здравеопазването да издържи, лекарите и персоналът да могат да се справят и да се опазят. Това е основната цел. Втора основна цел е да не се разпространява толкова много заразата и в същото време животът в града да продължава нормално, добави Фандъкова.

Мисля, че носенето на маски не пречи на никого да си върши работата, да се разхожда и дори да посещава културни и спортни мероприятия, добави тя.

Столичният кмет отбеляза, че протоколи се издават и на хора, които не носят маските правилно. Проверените лица са над 850, които са и предупредени устно в периода 23-26 юни. Разчитам, че в София живеят интелигентни и отговорни хора, подчерта кметът.

Притеснена съм от събирането на много хора на едно място в затворени пространства, каквито са и дискотеките. Столична община не е съгласувала провеждането на такива балове, но факт е, че заповедта на министъра позволява 50% от капацитета на заведенията да са заети. Разбирам желанието на младите хора, че искат да се забавляват, но разчитам на това, че те си дават сметка, че е опасно и за тях, повече и за техните близки, допълни още Фандъкова.

Тя отговори и на въпрос как се спазват правилата от общинските съветници. "Много е важен личният пример. Когато апелираме, трябва ние самите да спазваме правилата. Заседанията на СОС продължават да бъдат онлайн. Нямам притеснения по отношение на разпространението на заразата в сградата на общината. Разбира се, никой не е застрахован, затова се правят ежедневни дезинфекции. Продължават засилени дезинфекции в градския транспорт, така също и в детските градини", допълни още кметът на София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама нали беше зор да ги отворите! Хайде сега събирате "плодовете" на maloumnite им родители, които са ги завели на детска. Такова племе сте, че по глупост не може да се сравните с никой друг.
43
3
 
14
 
! Отговори
Додо преди 3 години
А нещо за София Прайд 2020 Фандъчкина казала ли е? Ще се любуват ли столичани на поредното зрелище, представено от любителите на содомията от цял свят?
42
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фандъкова от край време знам, че е болна от рак (точно в кои органи, това вече не зная)- ако ще я проклинате - по-добре не се хабете..., не се сквернете залудо, ами просто (си я) изчакайте... Особено напоследък вече, не ни бе то кметица, не ни бе то управничка...
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно действията на правителството са престъпни - на практика при такива мерки, които нямат за цел спиране на епидемията, може всички да се заразим и между половин милион и милион и половина български граждани да умрат. После вируса ще започне да ни повтаря, а имунитет няма.
40
2
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 3 години
Фандъкова: Целта на мерките е да може системата ни на здравеопазването да издържи, лекарите и персоналът да могат да се справят и да се опазят. Това е основната цел.Това е основната грешка. Целта трябва да е спиране на вируса, както успешно го направиха други държави, като Китай, Нова Зеландия и други.
39
3
 
5
 
! Отговори
Един преди 3 години
За София от 112 тествани лица 28 са заразени. Това определено е проблем.
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре Тиквата ще събере цирка. Бай шиле, годжи, туриста. И ще измислят някоя нова глупост. Може и кппта
37
12
 
7
 
! Отговори
Ханибал преди 3 години
Носете си маските! Аз не нося и няма и да нося!
36
6
 
14
 
! Отговори
?!? преди 3 години
Ах вашата ..... Чух се днес с познати, на които децата им са в тази детска градина...От мен научиха за тома...И сега са в паника, какво да правят, понеже НИКОЙ не им се е обаждал...Нито директорката, нито учителки.... Лъжи само се публикуват и на никой не му дреме... Тази безотговорност е за съд и това как лъжете хората в тази новина, също трябва да има последствия!
35
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези тестове станаха като с папаята и козата - колко вече случая - уж, положителни, пък при втори тест в частна лаборатория - отрицателни. Лошото е, че ни докараха дотам, всеки с положителен тест да го възприемаме за чумав. А той не е.
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кантарджиев от щаба си носи маската като диадема, Боцко - като лигавник (а борбата, докато я надене криво-ляво, е епична), Фаннъкова я носи наобратно (с пластината надолу). И тези ще ни вменяват вина и ще ни хокат дали носим и как носим маски? Ай сиктир.
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхме колко са точни резултатите от вашите тестове.Една учителка беше набедена за болна и добре че си направи тест в друга лаборатория иначе щеше да е под карантина.
32
4
 
15
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
Най-тъпите отново избраха Фандъкова и тези, които не стават за нищо да управляват София. Резултатите сами ги виждате.
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, самоковската невестулка пак е ходила на фризьор.
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте се правили на вирусолози в такъв прекрасен ден. Загрижените майчета вместо да хвърлят децата по градините и после цял ден по моловете на кафета и цигари вземете ги облечете в хубави дрехи, времето днес е прекрасни и има празник и парад на ЛБГТ общността. Заведете ги и се веселете.
29
12
 
18
 
! Отговори
джави преди 3 години
Какъв беше зора да се отворят детските градини,а сетих се -мама да ходи на козметик и да пуши с приятелки.
28
8
 
19
 
! Отговори
АМАН преди 3 години
"Мисля, че носенето на маски не пречи на никого да си върши работата, да се разхожда и дори да посещава културни и спортни мероприятия, добави тя."Брей! Как не сме се сетили досега да носим маски от сутрин до гроб!От друга страна, на никого не пречи и Фандъкова да си подаде оставката.Несъгласни?
27
10
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Само Черепа може да ни спаси от вуриса. Гласувайте за Черепа.
26
5
 
9
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
Уханската Чума е Навсякъде - и в Мозъка и в Душите Ви!!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kakvo napravihte za periferiata na Sofia Gospojo Y.F.? Kak varvi izpalnenieto na programata za mandata? Kakvi sa prognozite, perspektivite za sledvastite 20-50 godini na "Raste, no ne staree"?