Ще блокира ли работата на АЕЦ "Козлодуй" коронавирусът?

Служител на централата е дал положителна проба
13 юли 2020 14:09, Ния Христова
8
Ще блокира ли работата на АЕЦ "Козлодуй" коронавирусът?
Снимка: БГНЕС
Възможно ли е коронавирусът да блокира работата на атомната централа след като стана ясно, че служител на АЕЦ "Козлодуй" е дал положителна проба. 
 
Сигналът за това е бил подаден незабавно, след като е излязла положителната проба. "Получих съобщение от нашия лекар, който се занимава с основните функции по отношение на всички възниквали и биха могли да възникнат случаи", заяви Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", пред NOVA.
 
Станало ясно обаче, че опасност от заразяване на останалите работници няма, тъй като мъжът не е бил на площадката дълго време, а пребивавал в столицата. "Той е с положителна проба, защото е бил контактен на външен за нас човек", поясни Михов. 
Още по темата
 
Още през първата половина на месец март са предприети мерки, които да гарантират безопасността на работниците. "В самото начало създадохме кризисен щаб под мое ръководство. Бяха набелязани мерки да се помъчим максимално да попречим на вируса да попречи на нас да живеем и да работим по нормалния начин. Имаме авариен план и сме една от първите централи, които успяхме да разработим и да внедрим такъв авариен план за работа по време на пандемия", уточни още изпълнителният директор на атомната електроцентрала.
 
На територията на площадката работят около 4 хиляди души и затова трябвало спешно да се вземат мерки. По време на годишните планови ремонти на блоковете – единият през пролетта, а другият през есента пък стигат и до 6 хиляди. "С цел да минимизираме всякакви възможни варианти за разпространение на вируса, тъй като за нас стана ясно, че самото разпространение това не е съвсем грипен вирус, по друг начин протича – карантиниране и т.н. За нас това щеше да бъде проблем", каза Михов.
 
Повечето от мерките са като на повечето важни места - термовизионни камери, които измерват телесната температура, маски и ръкавици. Други обаче стигат и по-далеч. "Автобусният транспорт до централата временно е спрян тъй като местата в автобусите и затворените пространства в автобусите  са един потенциален фактор за разпространение на една зараза", допълни Наско Михов.
 
Двата потока работници, такива на смяна и ежедневни влизат в централата без да се засичат. А това попречва на коронавирусът да блокира работата на централата.  
 
"Имаме адекватен отговор и при евентуална промяна на епидемичната обстановка. При нас има една особеност, че работа с ядрени съоръжения и допускане до работа с ядрени съоръжения се разрешава само на лицензирани оператори, а лицензиран оператор се възпитава, обучава и допуска след многогодишен период на обучение и полагане на голям брой изпити. Ние направихме разчет, оперативно обоснован минимум точно на таз категория хора по двама на блок  оперативна смяна от 46 души. При нужда те ще минат и на 12-часова работна смяна, а не както сега на 8-часова работна смяна с цел да се осигури резерв от лицензирани оператори и при промяна на обстановката да можем да реагираме без това да се отрази на работата и на двата блока", заключи той.
 
Заразеният с COVID-19 служител вече е в добро здравословно състояние и съвсем скоро се очаква да се върне на работното си място.

8
Още от София
Проверка на полицаите от протестите, има ли виновни – наказания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
5
 
! Отговори
избирател преди 2 седмици
Борисов ,"КОРОНАВИРУС" ли го кръстихте?!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде, затваряйте централата!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Авариен план под мое ръководство? Този много насериозно се е взел. Дано да е поне бивш кадър, а бе някакво политическо назначение, иначе резила е пълен. Стратегическите обекти по принцип имат аварийни планове за всякакви бедствия - природни, теротистични, след 11.09 може и сценарий пднал самолет да имат. Доста отпреди времето на наско михов всеки случай
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега режим на тока ли са ни подготвили? Това вече ще събуди народа.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не допускайте коронавируса да зарази блоковете да не вземат да гръмнат и стане втори Чернобил. :)
3
2
 
7
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 седмици
Няма да останете без ток! Там хората знаят какво правят! Бъдете спокойни!
Заглавието наистина троши орехи!
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега тока ли решиха да спират заради протестите? Всеки ден нови идеи.
1
1
 
8
 
! Отговори
обикновен преди 2 седмици
Бас* и неграмотното заглавие!