12 души са задържани след разчистването на палатките, връчиха им актове

МВР: Няма да позволяваме блокиране на кръстовищата!
Обновена: 7 авг 2020 09:17 | 7 авг 2020 08:27, Петя Славова
290

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

"От началото на протестите сме подчертавали, че тези протести не са заявени в Столична община.", това съобщиха органите на реда на брифинг  в Столичната дирекция на вътрешните работи. Той се състоя, заради спец. акцията, при която тази нощ бяха премахнати блокадите от ключовите кръстовища в столицата и други градове в страната.

Още по темата

 "Тълкувайки, че протестите са нерегламентирани, започнахме да говорим, че имаме акт на гражданско неподчинение. На база на ежедневния анализ, беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и с тази цел в 4.30 пристъпихме към тези три места, на които чрез високоговящи устройства разпоредихме на присъстващите да напуснат пътното платно и да приберат намиращите се там предмети.", обясни зам. шефът на охранителна полиция в Дирекцията Тони Тодоров.

Направени са много записи от присъстващите на трите места и от камерите на СДВР.  Физическа сила е била използвана  срещу едно лице на пл. "Орлов мост", който категорично отказало да се премести. "Физическата сила бе в рамките на нашите правомощия", каза Тодоров.

Задържани са 12 лица, като 8 от тях се намират в 1-во РПУ. Лицата са отказали категорично да напуснат кръстовището. Останалите 3 лица са задържани за установяване на тяхната самоличност.

На арестуваните ще бъдат съставени актове и ще бъдат незабавно освободени. Повечето от тях вече са пуснати. До акцията се стигнало след многото дни на протести и в СДВР са започнали да постъпват стотици сигнали и жалби от граждани, недоволни от блокираните кръстовища.

По думите на  Тодоров, всеки има право на  свободно придвижване. "Конституционно право е и правото на протест на всеки човек, но то е уредено с подзаконови нормативни актове."

Според него,  ежедневно се провеждат разговори с протестиращите. "Бяхме изключително толерантни като хора в униформи. Снощи сметнахме, че на базата на недоволството, което се излива и към нас, и към хората, които са по кръстовищата, това може да доведе до ескалация на напрежението и ситуацията доста да се усложни.", обясни още Тодоров по време на брифинга.

От там обявиха, че няма да се позволява повече блокирането на кръстовища. "Ще осигурим правото на всички граждани да се придвижват свободно. Ще видите как", категоричен бе Тодоров.

Към ключовите кръстовища прииждат протестиращи.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още по темата: протестМВРбрифинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
16
 
12
 
! Отговори
Пич преди 3 години
"Ще видите как"Мутрите ще покажат истинските си лица. А към онези скъпи гости на столицата, които са подавали жалби, и на които блокадите много им пречат - скъпи провинциалисти, ако след всички безобразия за последвите месеци и години, вие все още не виждате смисъл да протестирате, значи вие сте меррзавци и клепостни слуги. Живейте в собствената си нищета. Не заслужавате нищо друго!
33
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Имало полиция. Стига вече терор над гражданите,които искат да ск вършат работата по пътната мрежа. Има избори след време там да ск кажат, какво мислят. Никой НЕиска дестабилзиране и служебни правителства в момента в тая криза.
32
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Революция не се прави така!Противни са ми физиономиите на отровното трио, на Мая Манолова, на ***, на смешника Радев. Единствено Христо Иванов е по-интелигентен политик, но пак казвам не по тоя начин. Има си достатъчно интелигентни начини. Ако ГЕРБ са мутри, вие какви сте бе? С блокади и настройки едни срещу други искате да се домогнете до властта. Не по този начин господа! Направете нещо наистина добро за хората, като искате да гласуват за вас на изборите!
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде из цивилизацията ще си опънеш къмпинг по средата на пътя и няма да си разчистен точно след 5 минути. А пък факт е че мнозинството ги е страх да протестират да не си загубят и двата лева които получават.за това у нас няма как да се получи стабилен протест
30
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Репресиите на режима на Борисов продължават. Бойко, разбери го, че народът не те иска повече. Приеми този факт и се махай.
29
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО!!! Най-после!
28
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Не може 20 безработни наркомана да тероризират 2 милиона град. И без това има избори след 8 месеца - вместо да о*сират градинките около Орлов мост да работят върху някаква политическа алтернатива.
27
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СИК-аджията действа със сикаджийски тактики. Копае си по-дълбок гроб, но не го осъзнава.
26
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на Баце явно е да стане бой довечера на протеста
25
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нe и cпoрeд рeпoртeритe oт АRD!!!И тe ли ca кoмуниcти, щoм ca прoтив гeрб aaa пoдчoвeкo????A кaквo щe кaжeш зa фaктa, чe Мoникa Cтaнишeвa (жeнaтa нa Ceргeй Cтaнишeв) e ПР нa гeрб, кoятo oргaнизирa cрeщaтa им в Coфия Тeх пaрк???!!!Кoмуниcти ca вcичкитe - гeрб, БCП, ДПC, oп и прoчee!!! Вcички тe cвaлихa Т. Живкoв и cи ocтaнaхa нa влacт????!!! И вeчe 30г ни упрaвлявaт кoмуниcтитe и тeхнитe дeцa, зaкърмeни c яcнaтa идeя дa лaпaт, кoлкoтo мoгaт!!!!!!!Ocтaвкa мутри!!!!!
24
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато не те искат да работиш дори в макдоналдс ставаш полицай
23
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ направиха толкова много за Нас.Ето и поредното им постижение: премахнаха наркоманите и пияниците задръстващи улиците.ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАМ ПАК ЗА ТЯХ!
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,но Ботев влиза в битка в с башибозука и жертвата му има смисъл.Днес не сме 1876 и видяхте ,че в Росенец Дайнов се прегърна с башибозука и пя химна с тях.Еми извинявайте,Ботев така ли направи ,пя ли песни с башибозука и казва,че сме братя.Айде ако обичате далеч с тия циркове.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ушев - пазителят на мафията. Да не мрънкат после защо ги обиждат и защо ги дават за пример какъв да не си
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Bad cops violated the right of protest of the protesters. A lot of cops are a shame for the badge. There are good cops, but they don't have good career, in the system of police, because they aren't corrupt. A dictator runs Bulgaria.
19
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата е решил,че ще си иде с бой
18
13
 
26
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
КРАЙ НА ПРОТЕСТИТЕ.БРАВО БОЙКО ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЕБ.
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото чувство изпитал и Ботев, когато акостирал на българския /турския/ бряг! Гледали го като чумав, бягали далеч и пустосвали, а един овчар настоял да си плати агнетата с които четата се нахранила.
16
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време беше.Браво.
15
7
 
25
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Едно големо Браво на нашата милиция! Крайно време беше да разкарат тия безделници от там!