Метрото в София от днес с 3 линии, Фандъкова: Реализирахме план от 48 г.

Работи се усилено по следващите етапи на третата линия, посочи столичният кмет
26 авг 2020 14:18, Красимир Ангелов
120

Снимка: БГНЕС

Това е изключително важен ден за София. Днес се реализира план от 48 години. През 1972 година е заложен план метрото в София да се изгради с три линии. Довчера имахме две линии на метрото, които се пресичаха. От днес вече имаме цяла метромрежа, която трябва да развиваме, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на първия участък на третата линия на метрото.

"Моята задача, която си поставих, беше и остава да не позволя да се спре строителството на метрото – най-големият и важният както транспортен, така и екологичен проект", посочи Фандъкова.

Още по темата
Тя пресметна, че общо над 60 00 пътници дневно ще могат да използват първия участък от новата линия на метрото. Днес тръгват мотрисите по 8 километров участък от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село", а до края на деня метрото в този участък ще бъде безплатно.

"Голямата част от финансирането е осигурено от ЕК. За радост днес получихме и поздравителен адрес от новия еврокомисар по регионално развитие, на която благодаря. Те дават висока оценка на метрото и ни пожелават успех занапред. Благодаря на правителството, премиера, министъра на транспорта, на финансите и на всички, които винаги са подкрепяли и финансово строителството на метрото, на моя екип, Общинския съвет и на общинските съветници, които подкрепят метрото", заяви Фандъкова по време на откриването и благодари на софиянци за търпението през месеците на строителството.

Столичният кмет посочи, че общината е гарантирала финансиране и за следващия участък от третия лъч на метрото – от Цариградско шосе през “Арена Армеец“ до район Слатина.

"Работим усилено и упорито за финансирането на следващите етапи. Вече се провежда процедурата за избор на изпълнител за участъка от станция „Хаджи Димитър“ до квартал „Левски“ – 3 километра. Гарантирах с подписа си писмото до г-н Братоев за това, че гарантираме финансиране, за да може да обяви процедурата за избор на изпълнители за участъка от Военна академия, през Слатина, до бул. „Цариградско шосе“ при зала „Арена Армеец-София", заяви още Фандъкова..

"Всяка следваща линия е по-трудна. Днес знаете, че се открива първия осемкилометров участък от третата линия на метрото с 8 станции през централната градска част. Казвам, че е най-трудната, защото срещнахме лоши геоложки условия", заяви при откриването изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Той отбеляза, че на цялата трета линия, която се състои от 4 етапа и 21 километра, трябва да вози над 210 000 човека, а прогнозният пътникопоток за днешния участък е 60 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реализирахте,можеше да почака и до новото десетилетие,както ви знаем строежите ...
24
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако вали дъжд кво ще правим ? Има ли диги ? И кво общо има Фандъга ? Те проектите са направени много преди нея .ЕС дава парите от нашия джоб а по кадърни хора от герб го строят. От герб се иска само като вали да не издигаме диги и това не могат. Оставете мафията герб ами гледайте кво става. Китай продава дълг и имоти в САЩ .Американците напечатали два трилиарда като падна цената на петрола и всичко живо тръгна да пълни резерви .Сега няма потребление на петрол а *** напечатани ;)
23
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
крадлата фандъкова в затвора или обесване
22
0
 
22
 
! Отговори
ДАВАЙ ЕЛЕНКО преди 3 години
ХАЙДЕ СЕГА ЕЛЕНКО ДА СИ ИЗПЪЛНИ КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО- ЦИТИРАМ ДЕБЕЛАНА ДОНЧЕВА И ДА БЛОКИРА МЕТРОТО
21
8
 
30
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Къде са трите отровни жаби и м,индилите дето ги придружават,да похвърлят малко яйца,домати,да поизсипят умрели пъдпъдъци,че да разбере целия свят що за пасмина са червените б,оклуци!!Гледам,че в несвободните медии почти нищо за метрото и за посещението на Борисов в Гърция?!Излиза,че България е населена с *** и червени с,вине,които ги интересува да лочат помия и да за,сират всичко,което Европа ни дава за да се чувстваме хора!!Последния к,омуняга на планетата ще умре лежащ на жълтите павет
20
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващи си представят народа като стадо, което да блее, да дава вълна и мляко
19
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се криеш, бе Бойко, ела, излез да усетиш народната любов!
18
14
 
6
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 години
До АнонименАз Борисов и Фъндъчкова ги благославям по цял ден и без да трябва да ходя до метрото. Мога да ти напиша даже благословията, ама *** ще я изтрие.
17
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да те изберат срещу 50 лв в ромските квартали също е поучително за всеки подрастващ
16
15
 
4
 
! Отговори
Къде е лентореза преди 3 години
"Журналист: В Испания ли е Борисов и дали не го разпитват за къщата на любовницата Мис Бикини?"https://narod.bg/2020/08/26/журналист-в-испания-ли-е-борисов-и-по-к/
15
10
 
9
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 години
До StilingПодземните комуникации във Варшава - цяла централна гара под земята в самия център на града и връзка с останалия транспорт - бяха построени без европейски средства за по-малко от две години.
14
13
 
11
 
! Отговори
Главен мисир преди 3 години
Ама вече Правителството на Борисов ли отпуска парите ?Защото досега ги отпускаше лично Борисов ?
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЪъъЕ, щом си "убеден" това решава нещата.:))))
12
5
 
20
 
! Отговори
Страхотна новина! преди 3 години
Браво!
11
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените газ пикаят, че ГЕРБ построиха нещо, за което техните кумири само си мечтаеха от 1972ра.:)))
10
17
 
8
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 години
До StilingЗа грешкиге в изграждането на метрото до сега - неоптимален избор на маршрутите и на метростанциите, липса на удобства за трудно подвижни пътници и родители с детски колички, пълна липса на мисъл за комуникациите между различните видове градски транспорт, и т.н. - може да се говори дълго. Убеден съм, че първоначалният план за метрото от 1972 г. е бил много по-добре обмислен.
9
11
 
8
 
! Отговори
Stiling преди 3 години
ДА ВИ ДАМ И ЕДНА ОПОРКА ОЩЕ КЪМ ТИЯ ДЕТО СИ ГИ ИМАТЕ С КРАЖБИТЕ, КАЧЕСТВОТО НА СТРОИТЕЛСТВОТО, СРОКОВЕТЕ И СРАВНЕНИЕТО С МОСКОВСКОТО МЕТРО. БЕЛГРАД НЯМА И 1 КИЛОМЕТЪР МЕТРО. МОЖЕ ДА КАЖЕТЕ НАПРИМЕР "ЕТО СЪРБИТЕ КОИТО СА ПО-УМНИ, ПО-ДОБРЕ ИТНТ. НЕ СТРОЯТ ВЪОБЩЕ МЕТРО ЗАЩОТО Е НЕНУЖНО, БЕЗПОЛЕЗНО И СКЪПО, А НИЕ ГЛУПАЦИТЕ СТРОИМ"
8
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво !Колкото пъти ползвам метрото, толкова пъти благославям Борисов и Фандъкова.Вече и строителите.Браво !
7
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Фандъкова ли направи метрото или турските фирми с европейските пари.Фандъкова само открадна каквото можа за да пъли Чекмеджето на Тулупа.Ако не беше тази некадърница и крадла, метрото отдавна щеше да е гототво.
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2Защото има насилници сред протестарите, които спират метрото, бият жени с деца и рушат де що сварят.