Битка за сърцето на столицата: "Спаси Съборна" от "Спаси София"

Общинският съветник Борис Бонев отговори на твърденията на гражданите
27 авг 2020 10:52, Анисия Иванова
111
Битка за сърцето на столицата: "Спаси Съборна" от "Спаси София"
Снимка:

Недоволство на търговци и граждани от превръщането на емблематичната за столицата улица ''Съборна'' в пешеходна. От близо два месеца тя е забранена за автомобили. Идеята дойде от организацията ''Спаси София'' и беше одобрена от Столичния общински съвет. Друга организация - нарекла се ''Спаси Съборна'', е против промените в сърцето на София.

"Беше направена реконструкция без обществено обсъждане, без да се вземат мненията на живущите. В кооперацията сме 55 апартамента, оставили са ни 12 паркоместа. Повече от половината са служебен абонамент. Винаги сме се разбирали с търговските обекти. Изцяло сe нарушава визията на тази улица и спокойствието на живущите. Има опасност да напуснат всички скъпи търговски обекти и да дойдат ресторанти. Тук са едни от най-широките тротоари, има достатъчно място и за пешеходците", разказа Елисавета Гурова, която живее на ул. "Съборна".

Йово Герчев от "Спаси Съборна" показа проект как може да изглежда улицата. Според него трансформацията от Столичния общински съвет е направена върху неверни данни и се стига до огромен дисбаланс между пешеходци и трафик на автомобили.

"Предлагаме да се събере експертна комисия, която да види нашите данни и да се вземе хармонично решение между отделните ползватели на улицата. Изключително много е затруднен достъпът на коли. Едно от нашите предложения е да са под 45 градуса - запазваме всички кашпи в проекта на "Спаси София", запазваме и разширяване на пешеходната зона. Искаме да постигнем 65 паркоместа, което ще облекчи ситуацията", обясни Герчев пред Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че част от паркоместата обслужват президентската администрация.

Общинският съветник Борис Бонев заяви в ефира на "България сутрин", че данните не са грешни, а замерването е направено през 2017 г. Той не прие показаните снимки от камери в района.

По думите му ресторантите не се случват с щракване на пръсти, а със съгласие на главния архитект. Здравко Здравков пък бил поел категоричен ангажимент, че там няма да има разполагане на ресторанти и летни градини.
Предлагам драстично намаляване на служебните абонаменти. Ще има нови хиляди паркоместа за живущите. Лъжа е да се твърди, че не е имало обществена консултация. Имаше 14-дневен срок за получаване на становище - бяха получени 4 становища. Това са временни мерки до превръщането на ул. "Съборна" в изцяло пешеходна. Това е заложен план във всички стратегически документи на Столичната община", категоричен бе Бонев.

Бившият депутат Юлияна Дончева има търговски обект в района. Тя коментира пред екипа ни, че никой от хората не е бил поканен на обществено обсъждане.

"Има вина и главният архитект за този проект и пълното затваряне на "Съборна". Искам да припомня на г-н Бонев 2017 г., когато от "Спаси София" са подали на СОС данните, че не преминават абсолютно никакви автомобили и се движат хиляди пешеходци. Попадам в частта, която вече е затворена и всеки ден ни глобяват за това, че имаме нужда да зареждаме със стока нашите магазини. Работим с чуждестранни фирми и сме възпрепятствани да работим. Пълното ѝ затваряне подлага на фалит всички магазини на тази улица", заяви Дончева.

"Лъжа е, че няма къде да зареждат търговците. Да си купят колички и да си преместят стоката до самия магазин", отвърна ѝ Борис Бонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живущите могат да си вземат виенти за диня зона и да памират в най-близките две улици, както всички други хора в центъра да принудени да направят
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъпите обекти не спасяват облика на улицата, а наистина има потенциал да бъде мудесна пешеходна зона. Има манджа-магазин, който вмирисва улицата, има просяци пред фвете черкви в района, има непрекъснато спрели бусове да зареждат, плюс някакви лизингови мерцедеси които си пробиват път то лумното кафене на св. неделя. Изобщо в момента е като в пакистан атмосферата, а не като във виена например
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си купили колички за заерждане! Ама моля ви се! Какви са тези европейски джендърски практики. У нас традициите са камиона да паркира пред магазина и да блокира улицата или тротоара, докато не си свърши работата.
43
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То па една улица, то па едни търговци... реститутите треперят, че ще изгубат наематели... Имат си платен паркинг на площада кво реват.
42
7
 
4
 
! Отговори
gosko преди 3 години
До Очевидно бъдещето наМашините и дистанционното гласуване е другата ОГРОМНА глупост, шашма, кукичка, за която са се закачили шараните.Съвсем скоро това ще стане безпощадно ясно за всички
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахахахахаха.Дами и господа, тазвечерния мач ще бъде срещу:Сошъл Джъстис Уориърс, в левия ъгъл, с червени гащета срещу Реститутки, в десния ъгъл със сини гащета.Нека боя започне сега!
40
5
 
12
 
! Отговори
gosko преди 3 години
Всеки боец за правото си да паркира на мегдана и правото да върши безобразия без санкции и последствия, всеки такъв ненорманик се писал за спасител.Аман от спасители!P.S. На Фритьоф Нансен, също ще спасяват столицата и правото си да задръстват улицата със напряко паркираните си коли
39
13
 
17
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Момченцето "спасител" се сблъсква челно с реалността и "любовта" на спасените. Едно е да плямпаш и критикуваш, друго е да се опитваш да управляваш и балансираш интересите на хиляди разнородни индивиди, още повече българи.
38
3
 
11
 
! Отговори
Очевидно бъдещето на преди 3 години
света е под въпрос.Всеки решава нещо за себе си и иска то да станезадължително за другите.Вариант:Като се инсталират машините заизбори,да не се демонтират след изборите.След това,при необходимостот важно решение,да се провежда локален(или общ)референдум икаквото реши мнозинството веднага се привежда в изпълнение.Не катосега-купища противоречащи си мнения,иконом.и политически интереси,скрити мотиви,оспорвания и възражения и минават години в съд,обжалвания и арбитражи.И срокът изтекъл.
37
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Метрото Е Ужасно!Абе стига с вашите "комунисти", виж метрото в Москва,строено преди 90 години или това в Прага, въпреки,че са строени през соца са качествени и с красиви станции.У нас доколкото знам чужди фирми са ги изграждали,а не български фирми,даже украсата не е българска и не е направена от българи и метрото наистина е малко тясно и нескопосано.
36
6
 
19
 
! Отговори
KZL преди 3 години
До Метрото Е Ужасно!При предните кметове метрото беше по-хубаво а?Като не ти харесва, яхвай колелото и лягай пред общината.
35
18
 
11
 
! Отговори
Спаси София=ГЕРБ преди 3 години
Джендърите от Спаси София са противни патерици на ГЕРБ и Фандъкова и и осигуряват удобно мнозинство в СОС срещу съответните услуги и заплащане.
34
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MdaХората няма къде да паркират,не слушаш ли живущите?Едно време бай Тошо като им строеше жилища,задължително към блоковете имаше паркинги и градинки за отдих,дори и подземни гаражи,сега няма нищо.
33
3
 
10
 
! Отговори
Колкото хора,толкова преди 3 години
мнения.Изродения вид на демокрация,който дефилира по света(и у нас),това че мнението на мнозинството не се съблюдава,а ред маргинали отвсякакъв вид,по техни съображения,диктуват реда в държавата,блокиравсякакви решения и действия.Демокрация означава решенията да са намнозинството,а малцинството да бъде принудено да ги изпълнява.Тованяма да е диктатура,напротив,диктатура е малцинството да принуждававсички да се съобразяват с него.Няколко десетки ид..ти блокиратдържавата и ги търпим.
32
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спаси София, едни от наааааай-безполезните типчета, евър! Нон-стоп гръмки фейсбуук постове, нон-стоп сравнения с други държави и накрая една голяма дупка.Сбирщина некомпетентност с високи претенции.
31
7
 
25
 
! Отговори
Мехуро преди 3 години
А и да - щях да забравя. На тия как им лъсва една от най-долните черти на българина. Моето си е мое, чуждото - общо. Улицата, която е на ВСИЧКИ искат да е удобно за тях. Трябва целия град да се съобразява с няколко реститутки в центърО. А и да - една камара градове в Европа имат масивни пешеходни части в централните райони. Нищо им няма, даже са си супер. Но това на *** тукашни не може да се обясни. И те искат така, ама същевременно и да им е удобничко на тях.
30
4
 
10
 
! Отговори
смехурко преди 3 години
до 27 : ами върни се на село , там ше се возиш на каруца ! абе много разбирачи и претенциозни се навъдихте в София бе ! а иначе фасовете си ги изхвърляте от балконите .
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако построят и заведения да им думкат, ще бъде красиво за шопите :))) Аз самия живея до заведение, но собственика е свестен, не се чува и гък, както и е пълна тишина след 22 ч....има някой пубер да надува тръбата на трошката си, но е само за миг, а живея в 100к квартал :)))
28
15
 
26
 
! Отговори
Мехуро преди 3 години
Браво на Бонев. Европеец с модерно мислене. За съжаление, такива постоянно се сблъскват с *** - на всяка крачка са. А и няма по-силна любов от тази на *** към тенекето му. Той трябва да живее където си е решил, трябва държавата да му е осигурила паркомясто, трябва да е евтино (или безплатно)...Ами искате да живеете на центъро - зор с кола баце. Има градски. Искаш да ти е леко с кола - отиваш в околностите на София. Там места за паркиране - бол.
27
30
 
9
 
! Отговори
Метрото Е Ужасно! преди 3 години
Вчера се возих в новото метро! Ужасно е! Перона на Орлов Мост прилича на комунистическата гара на село Левски от '72-ра година...Голямо прехвалване вчера! Били широки и красиви... нищо подобно!Горе-долу читава е 2-рата линия.. всичко друго е ЛЕШ! Срам!Когато европейците се качат в това подобие на Метро, веднага ще им светне, че сме крепостни селяни, които нямат понятие от нищо. Метрото е БЕЗУМНО! Наистина. Качете се и вижте!