Спрей в окото, болка... Какво е да си в епицентъра на протеста?

Разказ от първо лице на пострадалите при сблъсъците
Обновена: 3 сеп 2020 21:09 | 3 сеп 2020 21:00, Веселина Йорданова
135

Равносметката след сблъсъците на 2 септември е за десетки ранени и задържани - както от протестиращите, така и от полицията. До напрежение се стигна още в ранните часове на деня вчера, когато дойдоха и първите линейки.

17-годишният Никола е сред пострадалите. Отива на протеста по светло и за кратко, а се оказва в епицентъра на сблъсъците.

"Излязоха полицаи от редиците със спрейове и започнаха да пръскат наред, а мен напръскаха от 20 см в лявото око. И близо час не можех дори да си помисля леко да си отпусна окото, стисках го с всичка сила, тъй като болката беше страшно силна", разказва момчето.

За Никола протестът завършва в линейка, където му правят промивки заради нетърпимо парене по лицето и очите, продължаващо часове.

Толкова продължи и напрежението под прозорците на властта, а в края на деня пострадалите надхвърлиха 120 души. Голяма част от тях са полицаи.

Иван Манев пък е пострадал, след като хвърлена бомбичка е паднала върху ръката му.

"Опитах се да я изтласкам, тя гръмна и ми изгори ръката. Полицията беше крайно толерантна. По едно време се чудех какво се случва, понеже около 1 час ни бомбардираха и чакахме началниците да кажат, защото ние се отбранявахме, но това е цял час бомби", обясни той.

Ръководителят на СДВР Георги Хаджиев обяви, че органите на реда са открили коктейл "Молотов".

"Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест в един момент се оказаха много добро прикритие на част от протестиращите за складиране на самоделни взривни устройства", коментира още той.

След сблъсъците са задържани над 120 души, 60 от тях - с криминални регистрации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновен е ония гея от тройката. Меката китка. Сещате се кой. Кръв иска.
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борбата за власт е борба за кинти.В този смисъл тези, които в момента не са на власт искат да я докопат заедно с евопарите 29 Млрд Е, т.е. веднага, щот след половин година я камилата, я камиларя, нищо че е дългосрочно.Отделно, много удари/загуби понесе БСП-то - 10г "суша", газ - надолу, няма европари за тях.ББ крал-недокрал - ОК, Яд ги е че кранчето им е пресъхнало.Не, че нещо им дреме за народа, и на ББ - също.
40
5
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Никаква оставка и клякане пред силите на БСП и Радев!"Праведният, който отстъпва пред нечестивия, е като мътен извор и развален източник." (от книгата Притчи, глава 25, стих 26)
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста ултраси пишат тук
38
1
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Доста си превъзбуден.Сменяй дилъра
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,Ако не си отваряш очите на такива места, друг ще ги ги отвори,,Народна поговорка
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A че пак се събраха днес, мълчите!
35
5
 
8
 
! Отговори
закон преди 4 години
за нападение над униформен има ли ? Колко години беше затвора за това ? След линейката към затвора за всички протестърчета
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ох, бох, а хващайте сопите. Само така ще се изрита Хунтата от властта. Видиш ли герберунгел - сатър, видиш ли ченге - сатър! Останалото е гъди-гъди...
33
6
 
7
 
! Отговори
мхм преди 4 години
мен един от полицаите ме избута към една пиратка като изкоментира, че си го заслужавам, щом съм дошъл на протеста!!!
32
1
 
5
 
! Отговори
История преди 4 години
*** те на власт ще ни вкарат в гражданска война...
31
8
 
7
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Кво стана, нали само снощи имало, някави зелени човечета, изпратени от лошия Борисов? Другите били мирни агънца. Агънца т.ъпи да, но не и мирни. Ами днешните въстаници какви са? Пак ли мирно протестиращи, за не знаят какво си?Бой, ама здрав бой за всички там, вкл. и разни мошеници с телефончета и журналистически карти - блогъри, влогъри, влагалищари и пр. .
30
5
 
11
 
! Отговори
Къде бе момче преди 4 години
На 17 млад зелен без право на глас дори, къде тръгна на протест бре, айде на училище след десет дена и си намери гадже да ти яде времето, вместо дъртото трио.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Югозападен е има черно овци... Искаш да ми кажеш, че нема комплексари "полицаи" които се възползват от властта която им дава униформата ли??? Всички сме българи и знаем за какво става на въпрос
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полицията трябва да разчисти тазиизмет, руснаци, сърби подклаждат хаоса у нас. Да ги спрем!
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полицията трябва да разчисти тази ***, руснаци, сърби подклаждат хаоса у нас. Да ги спрем!
26
4
 
9
 
! Отговори
Югозападен преди 4 години
А защо атакуват полицаите?Да би мирно седяло не би чудо видялоНямала баба белица,па си купила козицаИма избори,всичко друго е незаконно
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17А ти колко знаеш английски, ***? Не ме карай да те изпитвам. И що не ходиш ти да станеш полицай, като си толкова отворен? Английските полицаи да не би да знаят френски? Или български, например? Това ли е най-важното за една полиция? Чуди се, чуди се какво да пльокнеш, пък измисли тая свешка.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tия ако бяха полицай нямаше да пазят частни лица за сметка на данъкоплатеца, нито да носят некви емблеми с черепи
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А 17-годишният Никола майка си ли търси в епицентъра на патъкламата? Радвай се, че само са те напарфюмирали и след час всичко ти е било ОК, че можеше да го отнесеш доста по-сериозно. Личеше си, че инструкциите към полицията са били да не се поддават на провокации. Гомънцата срещу тях се усетиха и взеха да ги дразнят с бутилки, камъни и бомбички. Казах си - ей сега вече ще ви почупят от бой, келешчета. Но явно техният началник не е разрешил да се действа по-решително.