Поругаха храм "Св. Петка Самарджийска" в София с червена боя и яйца

За втори път от началото на протестите се поругава църква в столицата
Обновена: 5 сеп 2020 21:31 | 5 сеп 2020 15:30, Анисия Иванова
315

Снимка: Facebook

Неизвестни поругаха столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ с червена боя и черупки от яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата служба.

Фотосите, свидетелство за вандализма, са публикувани в социалната мрежа от клиросната певица на храма Теменужка Витанова.

"Тази сутрин храм "Св. Петка Самарджийска" осъмна след "мирния" протест със залята с червена боя и черупки от яйца врата. Без коментар", пише в поста си тя.

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо, каза за Dariknews.bg Василианна Мерхеб, която отговаря за социалната дейност на храма и се грижи за бездомниците.

Тя припомни, че за втори път се поругава църква в столицата от началото на протестите. Преди седмици и храмът "Св. Седмочисленици" беше надраскан надпис "Оставка".

"Това е вандализъм! Нямат срам от Бога! Кои сте вие - не съзидатели, а разрушители", изрази възмущението си жената, убедена, че е дело на участници в снощния протест.

Църквата е в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“, под Ларгото и до входа на метрото.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те потрошиха жълтите павета, та това е нищо. Комунисти и либераcти са това няма нищо свято за тях, морал не съществува. Ще уринират и на гроба на Левски... Добре че не го знаем къде е!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо изключвате и другия клон на ДС и ***-ДПС ??
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Началникът гледа.Няма да ви се размине,колкото и да се кръстите с червен конец.
10
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е сигнал, че въртоглавите пак са решили да взривяват църква, по случай 100 години от взривяването на св. Неделя
9
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента протестиращите нямат полза да правят такива неща, защото ще загубят подкрепата на някаква част ит народа.Бай Х... има имтерес да ги изкара отвратителни хора, за да може средностатистическия българин да се обърне срещу тях, а не срещу него.Ама като пипаш църква, Шефа връща на внуците. So you know
8
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ми намирисва на гербаджииски опити да омаскарят протеста. Един вид, вижте ги тези комунисти, а реално най-големите комунисти са ГЕРБ - агент до агента, ченге до ченгето, мутра до мутрата, бодигард до бодигарда.
7
1
 
28
 
! Отговори
. преди 3 години
Тези само ако знаят какъв грях са си записали на небето, ще влязат отново в храма и ще плачат с кървави сълзи пред свещенника да им измоли опрощение! Бог поруган не бива!
6
0
 
37
 
! Отговори
Do Kiril преди 3 години
Ако не си си чел уроците по история и ако не познаваш лично поне 3-4 свещеника, или иначе казано "попа", едва ли тук е мястото да ти се отговаря. Ако смяташ че е ОК да нацапаш вратата на някого, щом ти си решил че е безполезен, и не знаеш какво е паметник на културата... Какво да ти кажем?
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаква се от ко.му.ня.гитеВкарваха конете си в църквитеГосподи, твоето търпение е безгранично.
4
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това могат комунистите и тяхният лидер фигурата летец. Сега ще кажат че тиквата лично го е направил това.
3
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тримата *** веднага да почистят и платят сметката! всеки организатор носи отговорност, когато организираното мероприятие излезе от контрол!
2
8
 
21
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЕСТЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА КОГАТО ВРАЖДУВАТ ДВЕ ФРАКЦИИ НА БКП
1
43
 
6
 
! Отговори
kiril преди 3 години
Е и какво?Кажете поне едно добро нещо , което е направила Църквата.Не говоря за вярата на хората!