Колко мръсен е въздухът на "Цариградско шосе"? Мерят емисиите от колите

Автомобилите не се спират, измерването става дистанционно
Обновена: 6 окт 2020 15:17 | 6 окт 2020 12:58, Камелия Цветанова
36

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По инициатива на проект “Зелена София” на Столична община извършва дистанционно измерване на емисиите от автомобилите в София.

Избраната локация днес е бул. “Цариградско шосе” при изхода от алея “Яворов”.

Измерването се извършва в реално време и без необходимост от спиране на превозните средства.

В следващите десет дни с подходящи метеорологични условия мобилната лаборатория на испанската компания RSLab ще измерва количествата фини прахови частици, въглеводороди, въглероден окис и азотен оксид.

Процесът на измерване на емисиите от разстояние не включва никаква намеса в трафика. Той отнема секунди и започва в момента, когато превозното средство пресече инфрачервените и ултравиолетовите лъчи.

След приключване на изследването резултатите ще бъдат публикувани на сайта на “Асоциация за развитие на София”, както и на фейсбук страницата на "Зелена София", дпълва БНР.

Подобно измерване на вредните емисии се провежда за втори път в София.

 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки кара трошки, това пеш и такива глупости е недостойно за бай Ганьо :))) То човек не може да пресече едно кръстовище, явно трябва и с колата да ходим по голяма нужда :)))))
30
2
 
1
 
! Отговори
мхм преди 8 месеца
от години се знае, че столична община манипулират резултатите. всички знаем, че въздуха е ОТРОВЕН. Вижте Европейските и световните измервателни станции, ние заемем по-високи нива от многомилионни градове в Азия!
29
0
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 8 месеца
Факт, обаче велоалеите, уж много мръсния въздух, че дори ограничението на скоростта, носят много пари на едни човечета, за които истината няма значение.
28
3
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 8 месеца
До 305 ОЙРО заплата 18 Точно сега сме нормална държава като всички останали. И имаме същите проблеми. Едно време не бяхме нормална държава.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Протестиращите замърсиха въздуха в София. Мирише на развалени яйца.
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В София автомобилите са сравнително нови - средна възраст 10 и половина години. Да не би в Атина, Мадрид или Рим да са много по-нови? Принципно автомобилите замърсяват много малко, колкото и да не им се вярва на промитите мозъци. С Цариградско шосе пролемът е друг - шосето беше с максимално разрешена скорост от 110 км/час, а като я смъкнаха на 80 км/час и сложиха бус-лента, направиха задръствания, а при задръствания най-много се замърсява въздуха. Същият ефект имат и велоалеите стеснили улици и
25
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Смешници, кога другарката Фандъчка ще нареди да се мият улиците?
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 22Щом твърдиш че София е най мръсния град в ЕС, никъде не си бил!!!София е една от най чистите
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
София е най-долната гнуслива ***, минах през един подлез отдолу където са шахтите вони та се не трае и е пълно с изхвърлени фасове. Ниска култура, купено образование ама иначе със самочувствие и претенции.
22
0
 
3
 
! Отговори
Винету преди 8 месеца
Колко мръсен е въздухът на "Царигдаско шосе"? Мерят емисиите от колите---------------Ми зависи кой гу измерва, за кви цели и рабира съ от крайната сума в евро или доларес!
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
София е най мръсния и отвратителен град в ЕС. Гадост и зараза на всеки ъгъл. Отделно че в зоните със ново строителство няма никакво планиране. Все си прави какво му скимне.Не се мисли нито за трафика, нито за места за паркиране, за зелени площи.
20
6
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 8 месеца
Има ли изобщо дизелак на над 5 години с DPF в България? А колко пункта за ГТП затвориха заради това? Оставка и заради това!
19
0
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 8 месеца
Може да си и с изключен двигател хипотетично. Там ще засече трънки.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Въздухът в София ще става все по-мръсен. Столицато се задръства с високи сгради. Намаляват зелените площи, градинките и дърветата в междублоковите пространства. Всички пътища за естествена вентилация на града се затварят от нахвърляните нови строежи. Ако не се ограничи лакомията на строителите, сами ще си сложим противогази. Лицемерите да прогледнат за причините.
17
4
 
7
 
! Отговори
305 ОЙРО заплата преди 8 месеца
Мерете, мерете.............ако бяхме нормална държава и автомобилите ни бяха новички, нямаше да има нужда от тези уреди.
16
0
 
11
 
! Отговори
еее айде сИга! преди 8 месеца
Колкото и да е мръсен, няма да е по-мръсен от това което ще се случва след няма и месец във Баталова воденица, Виетнамски общежития, Факултета, Филиповци, Хр.Ботев...................
15
2
 
0
 
! Отговори
Очевидец преди 8 месеца
До Анонимен #2Там няма как да минеш с 80 по инерция. Има денивелация, вероятно 10-15% наклон, и "спящ полицай" заради спирката и пешеходната пътека към нея. Добро място за измерване са избрали, чак да не повярва човек
14
1
 
4
 
! Отговори
TROY преди 8 месеца
Става въпрос за Шипково, във троянския балкан.
13
1
 
5
 
! Отговори
TROY преди 8 месеца
Имам двама съседи, оригинални софиянци, и не се оплаквам. Културни и възпитани хора.
12
1
 
6
 
! Отговори
Валери преди 8 месеца
Е нали купиха уреди за измерването на пръдните преди 2 години , кво стана с тях , изчезнаха