От края на октомври потребителите на парно да очакват нови разходи

Защо ще се наложи да сменим водомерите и топломерите с нови?
12 окт 2020 10:25, Ния Христова
38
От края на октомври потребителите на парно да очакват нови разходи
Снимка: БГНЕС

Окончателните фактури за парно и топла вода за абонатите в София трябва да са готови до дни. На всяка пета от изравнителните сметки е направена корекция. С новите сметки ще дойдат и нови разходи за потребителите. Този път те ще са за подмяна на устройствата за отчет.

След 25 октомври уредите върху радиаторите, индивидуалните топломери и водомерите за топла вода, трябва да се подменят с такива с дистанционен отчет.
 
Очаква се през 2024 г. да е най-масовата смяна. Тогава изтича срокът на почти половината (48%) от устройствата. А до 2027 г. всички ще трябва да са от новия тип.
 
Преди 5 години Коста Грозданов и съседите му от столичния квартал "Овча купел" се сбогуват с изравнителните сметки за парно и топла вода. Те подменят всички уреди за отчет във входа с дистанционни.
 
"Когато бяхме с изравнителни сметки - като върнеш назад това, което си изразходил, ти не можеш да му хванеш дирята. Сега получаваме сметки всеки месец от "Топлофикация", в която пише месечния отчет на топломера", разказва домоуправителят Коста Грозданов пред Нова ТВ.
 
Според изчисленията му сега фактурите са далеч по-справедливи. Без да се налага да плаща и за консумираната от съседите му топлоенергия.
 
"Така и по-лесно се хващат некоректни съседи, които се опитват да манипулират, новите топломери не могат да се манипулират – може да се разбере кога е свален радиатор и т.н.", твърди още Коста.
 
Тази промяна поетапно ще стане задължителна за всички абонати – след 25 октомври, когато изтече срока на годност на уредите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
12
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
И после,като дойдат разходите на топлофикация за сградна инсталация,кой ще ги плаща?АМАН от лъжи и демагогия...Да живей сужжук - чекмедже партия,налемо с Бостаняяяяяяяя!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В много европейски държави уредите са на дружествата, а абонарите заплащат наем (между 1,5-2 Е на месец) за ползването им. Когато се наложи подмяна или проверка само ги уведомяваш и те си поемат всички разходи. На 99% се отчитат дистанционо и са монтирани извън жилищата.
10
0
 
10
 
! Отговори
Гроздан Анасонлийков преди 3 години
Искам да кажа на домоуправителят Коста Грозданов, че се залъгва жестоко със тези месечни отчети на топломера.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ни се наложи. Не и тази зима!Срокът за водомерите е до 2027-*** година.А ако някой ентусиаст реши сега по желание да си смени стария водомер с нов, той трябва задължително да бъде от новия тип, с дистанционно отчитане. Тези новите водомери обаче струват майка си и баща си.Няма начин да накарате някоя баба която живее сама да извади пачка с пари за да си ги смени, освен на изплащане.Иначе единствено съм съгласен, че е по-добре с дистанционен отчет, наистина.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно как очаквате от пенсионерите да извадят по 300-400лв за топломер?
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо щяло да НИ СЕ НАЛОЖИ?На НАС не ни се налага. Нас НИ НАБУТВАТ. Правят си живота по-лесен за наша сметка. Тези фирми, които се занимават с отчитане да си плащат измерителните уреди.Може би аз ако имам фирма и реша да си сменя компютрите, ще имам право да задължа клиенитте си да ми ги платят, така ли?
6
0
 
4
 
! Отговори
инж. Ганев преди 3 години
Подменят ли старите с дистанционни, смело със голЕмия магнит действай ...
5
0
 
6
 
! Отговори
стига обири преди 3 години
Когато изтече срока на ''годност'', тогава ще сменям вентили-ментили, водомери и други фитинги.
4
0
 
6
 
! Отговори
Бозо Базов преди 3 години
До Анонимен 4А разликите по показания и отчет КОЙ ще заплати?
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От една година го предлагам това на нашия вход да го направим. Младите са ОК с идеята, старите в постоянен страх да не ги метнат предпочитат да си плащат изравнителни и на база...Дано го направят задължително, че да се приключи с тая пародия и отчитане на база.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде почна се! Още не е почнал сезона и вече измислиха нов начин за дране.Ама аз си откачих радиаторите и ще ме хванете за... Най-много топло едрите да сменя.
1
0
 
1
 
! Отговори
Валери преди 3 години
така не се слагат термо вентили