Фандъкова: Обмисляме затваряне на нощните заведения в София

Броят на леглата за COVID пациенти в интензивните отделения в столицата намалява чувствително
24 окт 2020 11:06, Елка Василева
136
Фандъкова: Обмисляме затваряне на нощните заведения в София
Снимка: архив, БГНЕС

Броят на леглата за COVID пациенти в интензивните отделения на София намаляват чувствително. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред BTV. Тя добави, че е разговаряла за проблема с директорите на лечебни заведения.

София се намира в „червената зона“ по разпространение на коронаврус. За последното денонощие има 594 нови случая.

„Нови легла се откриват, но ситуацията с лекарите, медицинските сестри, санитарите е изключително сериозна. Те самите се заразяват, остават под карантина. Необходими са допълнителни мерки – в България са най-леките възможни“, каза Фандъкова.

По думите ѝ към момента контролът по спазването на съществуващите противоепидемични мерки е завишен. Тя уточни, че за последните 10 дни са направени над 600 проверки в градският транспорт за носене на предпазни средства – наложени са 59 санкции. Инспектирани са над 2000 търговски обекта.

Още по темата

„Наблюденията ми са, че все повече хора носят маски и стават по-дисциплинирани. Въпреки това трябва да се вземат допълнителни мерки, които да са ефективни. Ще се насочим към местата, където не може да се спазва дистанция и не се носят маски. Вчера обсъждахме с колегите временното затваряне на нощните заведения“, каза столичният кмет и добави, че предстои днес общинският щаб да обсъди допълнителните мерки.

Фандъкова обясни, че няма да се стига до налагането на вечерен час в София, ако мярката със нощните заведения проработи. Относно евентуалното недоволство на бранша, тя посочи, че най-важното на този етап е да се запази здравето на хората.

„Прогнозите за следващите дни и седмици са за двойно и тройно увеличаване на случаите. Няма здравна система, която да издържи. Ние сме в контакт с браншовите организации, важно е бизнесът да работи(…), но на първо място е запазването на здравната ни система“, уточни тя.

Столичният кмет обясни, че с цел да не се струпват пътници в метрото, са пуснати два допълнителни влака за пиковите часове. Тя уточни, че 10% от машинистите не са на работа заради заразата. Според нея хората са изложени на най-голям риск от COVID-19 на работните им места и призова работодателите да спазват всички противоепидемични мерки в офисите.

Относно работата на зоните за платено паркиране Фандъкова посочи, че е настъпил хаос, когато те не са работили и в момента не се предвижда те отново да спрат да функционират. Тя обясни, че ако заболеваемостта в образователната система се увеличи, ще издаде заповед учениците от горните класове да преминат в онлайн форма на обучение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уханската чума сама изчезва, след като върлува 2 години на планетата - написано в роман преди 20г....???
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фитнеси, спортни зали, места за допълващи обучение, като разни курсове, обучения и т.н безопасни ли са?И в тях не е възможно спазването на дистанция и мерки.
16
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Рязка балтия за наркомани,леки жени, дилъри, ***, алкохолици и въобще цялата нощна и3мет на София!
15
1
 
7
 
! Отговори
мм преди 3 години
Чистачките разнасят заразата, а не министрите.
14
5
 
11
 
! Отговори
Кондьо преди 3 години
До Т.Шак80 годишните са там, заради 20-30 годишните *** които се бият гордо в гърдите , че това било само грипче, мятат гюбеци и се мислят за недосегаеми щото са избягали от нивата и работят "хоум офис" в някой прокъсан кол център които е в БГ само защото сме най-евтината дестинация за черноработници (иначе всички са от ИТ индустрията като ги питаш)...после влизат в магазина дето си носят маската под брадата, гледат нагло като им се направи забележка и не им пука , че заразяват други
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми пука за заведенията, но да ги затвяряте за несъществуваща пандемия е наглостНе на медичцинския фашизъм! Защо се съгласявате? На бунт!
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде шопи, сваляйте овцата.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали училищата бяха най-сигурното място?Ако бяхте взели мерки още в началото учениците от горен курс да започнат дистанционно щеше да се освободи място за малките, които не могат да учат и да седят у дома сами да са по 10-12 деца в клас и София нямаше да е в червената зона.
10
10
 
10
 
! Отговори
Фандъкива преди 3 години
Спирай училишата веднага!
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо разрешихте маратона?? Хиляди хора се събраха да си кашлят и да разнасят чумaта из цяла София.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо да обмислиш за училищата, Фъндък? Или викаш, то мисленето е тежка работа, чакай по по малко, че да не се преуморим от мислене?
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата кога?Децата може и лесно да го карат, но занасят подръка у дома, където мама, тати, баба и дядо може да не го изкарат леко.Отделно пътувайки два пъти на ден в пикови часове разнасят коронката и по градският транспорт, а само знаем каква е дистанцията там.
6
7
 
6
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 3 години
Това направо безумие и черешката на тортата Няма как да стане да затворят 🌃 клубовеПак ще има протести ще ги затворят и след И няма 2 дена пак ще ги отворят
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми правилно.Масите през 2-3 метра и всички с маски.Питиета се консумират със сламка.На вратата се дават маски с малка дупка.Дивите селяни и граждани не се напиват като животни не се качват на масата полуголи да денсят чалга и да им видят жените мускулите и татусите. Толкова ли е трудно.... Явно да.
4
7
 
5
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 3 години
Това направо безумие и черешката на тортата Няма как да стане да затворят 🌃 клубовеПак ще има протести ще ги затворят и след И няма 2 д на пак ще ги отворят
3
10
 
10
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Тъй като гледам, леглата в болниците са пълни все със 70-80годишни посетители на дискотеките в София!Да ви ... .... .... ...!!!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Е, па прав си... То с такива около него...
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!