При над 20% отсъстващи: Гимназиите в София на онлайн обучение

Фандъкова обеща още по-строг контрол за мерките срещу COVID-19
27 окт 2020 18:45, Красимир Ангелов
43
При над 20% отсъстващи: Гимназиите в София на онлайн обучение
Снимка: БГНЕС

При над 20% отсъстващи ученици гимназиите в София да преминават на онлайн обучение. Тази препоръка даде днес софийският оперативен щаб след заседанието, което проведе през деня.

"Увеличаваме екипите на общината и полицията, които контролират задължителното носене на маски в градския транспорт, търговските обекти и при струпване на повече хора на открито", съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова във Facebook.

Още по темата
Тя посочи, че от днес екипи на аварийната дирекция на общината подпомагат контрола за носене на маски в метрото – екипите ще започнат работа на най-натоварените станции в час-пик. Наред с това, заедно със СДВР, ще бъдат увеличени и броят на полицаите, служителите на Центъра за градска мобилност и Столичен инспекторат, които контролират епидемиологичните мерки.

"Носенето на маска на закрито и когато не може да се осигури дистанция, е най-сигурният начин за предпазване от заразяване. Според епидемиолозите правилното носене на предпазни маски, спазването на дистанция, дезинфекцията и редовното миене на ръцете са от решаващо значение за начина, по които ще се развива епидемиологичната обстановка в следващите дни", заяви Фандъкова.
 
По отношение на работата на училищата и детските градини в София - обстановката в момента е следната: в карантина са 75 паралелки, с положителен тест са 201 ученика, 3 софийски училища са поискали да преминат на дистанционно обучение, а в детските градини има 13 групи под карантина, уточни столичният кмет.

"За да улесним директорите във въвеждането на тази мярка, препоръчваме на онлайн обучение да преминават учениците от гимназиален етап (без 8 клас) при условие, че има над 20% отсъстващи. Препоръчваме 8-ите класове да продължават обучение в училищна среда, тъй като на този етап се усвояват базови познания и компетентности", заяви Фандъкова и продължи:
 
"Поисках от Министерство на образованието да даде възможност на директорите временно да извиняват отсъствия на деца от предучилищните групи (5 и 6 години) при писмено искане от родителите. По указания на дирекция "Образование" тази възможност вече беше дадена за децата на 3 и 4 години. Родителите, които искат децата им да останат вкъщи, могат да подадат декларация в свободен текст, включително и електронно, до директора на детската градина и отсъствията на децата ще бъдат извинявани служебно за времето на извънредната епидемиологична обстановка“, подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В училище най-лесно и безболезнено се изгражда стаден имунитет.
9
2
 
6
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Ама то може да има пияни ученици от предната вечер и да отсъстват, те влизат ли във тези 20%?
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, определено се пазарят... Хората им казват, че от 5 клас се тъпчат по градския транспорт и заразяват всичко по пътя си, а тия "Препоръчваме 8-ите класове да продължават обучение в училищна среда, тъй като на този етап се усвояват базови познания и компетентности"... Данче, да имаш ромска жилка случайно? Че с тия пазарлъци...
7
1
 
9
 
! Отговори
Дискриминация преди 3 години
А 7 клас не е ли важен, 1 и или 12 ти!?!Или затварте всичко или нищо не правите.Цялата обстановка е ненормална, и тези които оставяте в училище, ще ходят със страх. Това не е ефективно обучение, а мъчение.
6
2
 
7
 
! Отговори
8 клас преди 3 години
А в 8 клас пак по 30 ученика ли ще се тъпчат в 1 стая, без маски и ще пътуват в градския транспорт. Много безопасно!!!!
5
2
 
8
 
! Отговори
Общинар преди 3 години
Ако Фандъкова подаде ВЕДНАГА ОСТАВКА, епидемията ще отмине.....
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските не вършат работа, а само напомнят ,че има епидемия. Само lockdown решаване проблема от училищата.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А оперативния щаб кога ще са с положителни тестове? Или коронавирусът ги подминава щото ги мисли за дървета?
2
3
 
5
 
! Отговори
2608 преди 3 години
Какъв е контполът в градския пътнически превоз?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле, ама тия се пазарят! Преди малко говореха за над 30%, и сега, нали са ларж, та айде от тях да мине - над 20%! От къде си намираме все толкова нагли бе?!?