Пулмолог: Мръсният въздух помага за разпространението на COVID-19

Фините прахови частици се явяват добър транспорт за вируси
Обновена: 29 окт 2020 13:58 | 29 окт 2020 13:58, Анисия Иванова
20
Пулмолог: Мръсният въздух помага за разпространението на COVID-19
Снимка: Bulgaria ON AIR

Учени твърдят, че фините прахови частици пренасят коронавируса, а вдишването им води до увреждания, които ни правят уязвими при инфекции. Увеличава ли мръсният въздух смъртността от COVID-19?

Основателят на Airbg.info Стефан Димитров изрази мнение пред Bulgaria ON AIR, че нито миналата, нито за тази зима са били взети решителни мерки, свързани с преустройството на градската мобилност.

"Много по-уязвими са изложените на мръсен въздух. Фините прахови частици се явяват и добър транспорт за вируса. И тази зима няма съгласие в Столичния общински съвет, нито по разширяването на зоните, нито по паркирането. Светът прави тези неща много по-бързо. Данните противоречат изцяло на официалния доклад на Столичната община от 2017 г., който казва, че близо 60% транспортът допринася за това замърсяване. Данните казват, че прахът и калта са основен проблем на този град", обясни той.

Според него липсва контрол, безотговорно е от страна на всеки, който паркира в зелени площи. Мерки трябват, но липсва воля и лидерство в хората, които избираме, смята Димитров.

"Най-голямата заплаха за здравето на българина е въздухът. Трафикът е огромен, имаме над 200 000 посещения в дни с мръсен въздух. Трябва да се избягват всякакви места с концентрация на автомобили", отбеляза основателят на Airbg.info.

Пулмологът д-р Петър Чипев е с положителен тест за коронавирус. По думите му може да намерим много връзки между замърсения въздух и пандемията от COVID-19. Проучвания показват, че заболеваемостта и смъртността са свързани с качеството на въздуха.

Той цитира проучване, според което покачване на нивата на замърсяване дори с 1 микрограм на кубичен метър, повишава смъртността с 8%. Замърсеният въздух директно унищожава епителните клетки на белите дробове и предизвиква възпаления, които ги правят по-уязвими, стана ясно от коментара му.

"Вероятно замърсеният въздух и тютюневият дим повишават нивата на основния белтък , който вкарва коронавируса в клетките. Излагането на замърсен въздух продължително време повишава риска от диабет, хипертония и атеросклероза - рискови фактори за тежко протичане при COVID-19", заяви д-р Чипев.

Той посочи още, че маските са едни, когато трябва да се предпазваме от заразяване с вирус и други, когато трябва се предпазваме от мръсен въздух. За второто са необходими маски с по-хубав филтър.

"Всеки, с каквито и да е симптоми на настинка или грип, дори без температура, трябва да мисли за COVID-19. Много хора чисто психологически изключват възможността да имат това заболяване", каза за финал д-р Чипев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
мръсен вирус преди 3 години
помага,как да не помага,то всичко помага
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В съседната статия пише, че 9% от замърсяването е от автомобилите, но на този автомобилите му виновни. Не гледа гредата в чоите се, а се хванал за сламката.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре плондер,отколкото това което е в него
15
0
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
До 11 сти Ами знам,и не само за Китай. Когато ние достигнем нивата на тяхната индустрия тук няма да можем да се разминаваме по улиците от прахоляк.Фабриката на света,както и на Америка основно.Жълтия въздух от Китай се носи и към съседните им държави.Там без маски живота е немислим и го спазват.Разбира се не навсякъде е мръсен въздуха. Тук няма индустрия, а само мръсотия от начина ни на живот и манталитет.Плондер съм-да/110кг./
14
0
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Тази година колко от нас засадиха поне по едно дръвче или озелениха градинката около дома си. Да не питам колко поне веднъж взеха една торба да съберат бок луците от градинките които ние хвърляме безразборно.Не обичаме да ни е хубава градската среда,да ни е чисто,да подържаме.Чакаме все на фирмите за почистване.Това е дело на всички ни!!!Хигиената е половин здраве.
13
1
 
7
 
! Отговори
@@@@@ преди 3 години
Над Пловдив отново пръскат от самолетите.Погледнете дългите бели линии. Това не е от двигателите. Дали не ни хвърлят вируси и отрови от там?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионера жив ли си още? Много дълги коментари пишеш. На се аби, нма смисъл.
11
1
 
5
 
! Отговори
До 8-ми преди 3 години
Абе плондер - ти знаеш ли нещо за Китай въобще? Там замърсяването е толкова огромно, че като излезеш навънка сякаш наблюдаваш слънчево затъмнение. Самите китайци ги снимат тези неща и ги качават онлайн. Тръмп говори онзи ден колко ниски са емисийте на САЩ в сравнение с Китай, но никой не държи сметка на Китай.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бунгаре, живял съм 2г в Шенжен. От октомври като обърне вятъра откъм сушата сам си слагаш маската на улицата.
9
2
 
1
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До Анонимен 1 - да не говорим че бируса не може да пърха с крила понеже нема такива и на открито след 1,5 - 2 метра е на земята(освен ако некой селинджър не ти храчне точно пред тебе).Офисите са виновни ама собствениците на сградите са със специални протекций. Заедно със тех са Адския Спорт, Д3.бил.ища.та и Чалго-ТЕК-ите.Както виждаме обаче почват да капят и хора на 40-43 БЕЗ придружаващи.Знаейки колко упоено е младото поколение и със какви *** се тъпчат идат изненади.
8
3
 
2
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
E, сега вече ни се разказа играта. Нито в Китай,нито в Индия са ходили някой ,но много му разбират на мръсния въздух. Живял съм десетина години в Южна Кореа в града с индустрия на глава от населението най висока в света и ми се налагаше на си мия автомобила 3-4 пъти годишно и то повече заради вътрешно запрашаване. Сега съм в България и се налага всяка седмица заради външно замърсяване.Правете си извода...
7
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ами протестираите срещу вноса на стари коли покраи околовръстното на софияняма засадено едно дърво а там трябва наи много заедно със строежа на магистралида се залесява ударно
6
2
 
4
 
! Отговори
на вируса преди 3 години
Най-много помага пpocтотията... Едва след това е всичко друго.Дръжте децата на училище и се молете да сте от късметлиите, които го карат леко.
5
1
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Китай и Индия имат може би най-мръсния въздух в историята на човечеството и по тази логика и двете държави трябваше да се стопили и да конкурират България по население.Как да не ги обичаш тези платените.
4
1
 
4
 
! Отговори
111 преди 3 години
България он еър - медия за фалшиви новини, част от Инвеститор медия груп, контролиран от Илюминати.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоа па откри Америка.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тази ноаина е извадена от контекста. Ако става въпрос за мръсен въздух, до сега жив витаец нямаше да е останал в техните големи градове. Класически фейк нюз.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фините прахови частици пренасят коронавируса...----Да, но само в затворени помещения конценрацията на вирусите може да нарастне и стане опсна. Навън дya ветер.