Проф. Балтов: Мерките са добри, да направим компромис за празниците

"Пирогов" не е на 100% пълен, но има по 300 болни от COVID
Обновена: 18 дек 2020 09:52 | 18 дек 2020 08:55,
80
Проф. Балтов: Мерките са добри, да направим компромис за празниците
Снимка: БГНЕС

Три седмици след затягане на мерките положението в болниците е малко по-добро. Но това, че са намалели новите случаи на заразени с коронавирус, не означава, че има тотално подобряване и отдих на здравната система, заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ.

Според него мерките са добри и вършат работа, макар и някои браншове да са недоволни.

"Готвим се за мащабна акция по ваксинация. Хората имат глави на раменете. Аз лично за Нова година няма да отида на ресторант, след като не знам дали ще спазват мерките на съседните маси. Това е личен избор. Мислейки за възрастните хора, трябва да имаме отговорност. Тази Нова година няма да е като предишните. Хората сигурно ще се съберат, но едва ли ще е в тези формати. Няма да има струпване на хора, няма да има тържества по площадите. Няма да се свърши света, ако празнуваме с по-близките си", коментира още той.

Той изрази надежда, че тази Нова година ще е последната такава.

"Нова година може да празнуваш и само с най-близките си, за да можем да празнуваме догодина по друг начин", призова директорът на "Пирогов".

"Обучението за децата в онлайн среда не е за тях реално. Пускането след 4 януари е закономерно и нормално. Когато се спазват мерките, когато родителите са отговорни, нещата ще бъдат нормални", добави той.

За пример той посочи, че в "Пирогов" за трите седмици пациентите за денонощие не са паднали под 300. От тях в в тежко положение са 40 души.

"Не сме на 100% пълни, но винаги запазваме един капацитет от 40-50 легла, които да бъдат заети при нужда. Обикновено се изписват около 20-25 пациенти и се приемат толкова, обясни проф. Балтов.", каза директорът на болницата.

"Редно е поне още един месец да бъдат тези мерки. Германия и Нидерландия затвориха държавите си точно преди празниците. Едва от днес новозаразените намаляват като бройка. Не бих препоръчал вечерен час и локдаун, сега по-бавно се случват нещата, но се случват", каза още проф. Балтов.

"Пирогов" ще бъде на линия и по празниците и ще продължи да приема спешните случаи. Задължително се тестват всички с антигенен тест при постъпване в болницата. Когато има съмнение се взима PCR тест. Ние сме длъжни да се отнасяме с всеки като с потенциално заразен", добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
Той Бойко смята всеки цент от ЕС за свой личен подарък от баба му Меркел!Съответно всичко което се усвоява дори и в малък процент от ЕС, излиза лично от неговия джоб, тъй като иначе е щял да открадне!Технически е прав човекът!
27
7
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Той изрази надежда, че тази Нова година ще е последната такава.------ Никога повече няма да празнувате Нова година като хората, като знаете, че някаква шайка престъпници ви е нагьзила. Чак когато ви уври главата, че всичко е само театър и избесите и изколите виновните, тогава ще има празници по площадите. За момента всичко е загубено, ТЕ плюха в душите ни. А това се измива единствено с кръв.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата работа е да отложат изборите за да откраднат всичко от фондовете на ЕС за Ковид!Вече стана ясно, че парите за лекарите идват от ЕС, а не от Лойко, но по-интересното е че от ЕС са предвидили ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА да вземат по 1000лв чисто, а Лойко Турчина се прави че раздава от него, на една шепа лекари уж на първа линия и след 100 уговорки на няколко сестри по 300 лв. Разликата е в чекмеджето!Очаква още много разлики да прибере в чекмеджето и е готов да жертва колкото българи е нужно!
25
4
 
12
 
! Отговори
Хипократ преди 3 години
За кои празници плямпа тоя, щото Бойко ще празнува Рамадан Байрам с Ердоган.
24
2
 
24
 
! Отговори
joe преди 3 години
Нищо не е намаляло, просто намаляха ПСР тестовете.Всички си правят бързи, антигенни тестове.Пълно е със заразени.
23
1
 
5
 
! Отговори
Бай Банкяньо преди 3 години
Четат тия, дето не знаят.Дон Корлеоне от Банкя а.к.а. Банкянския Ал Капоне а.к.а. Балканския Ел Чапо
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете вече с тая Швеция!Те имат предвид резултатите на шведския модел през лятото.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този си върти една плоча и това си е!
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този с тези мерки не се спря.Накрая ще трябва да се заснеме един клип на хора който са спазвали мерките на 100 процента и са се заразили. Така целия народ ще разбере че са безполезни.
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете вече с тая Швеция!Вчера Шведския крал се извини за провала с Ковид 19. Каза, че са очаквали лошо, но то е ужасно и не могат да се справят, защото са се провалили и са оставили възрастните да "измират". Това беше точният термин! Така, че намерете си друга държава за пример. Като гледам форума има големи фенове на Беларус!Бъдете здрави!
18
1
 
19
 
! Отговори
Опечален преди 3 години
Не знам какви са ви мерките, но вчера почина близък. Обаждахме се на няколко погребални бюра - претоварени са. Кремация със записване след месец...Да не ви се случва.
17
4
 
13
 
! Отговори
Е преди 3 години
Ама как да спаднат заболелите,като половината ви тестове са фалшиви?Как да не са препълнени болниците,като в момента се точи здравната каса до скъсване?Всеки кихнал е с корона,няма го вече грипа в хилядите му разновидности?Всички умрели от корона?Май тия 1200 лв. за коронясал ви спасява продънените бюсжети,мяташ болния на едно легло и чакаш да се оправи,ако умре от страх пишеш корона,взимаш кинтите и чао.Всичко обърнахте на бизнес нещастини и няма кой да ви търси сметка....
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - видния кадър на БКП е Бойко Методиев Борисов Буда!
15
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 3 години
Бе къв ресторант бълнува този ... или за тях има специални антиковид заведения ...
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго си е да видиш някой виден кадър на БКП по ТВ,Нафталине, видните кадри на БКП умряха преди години. Не е ли вече и твоето време дошло?
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 9Че то и герберастите са кадри на БКП,ако не си го разбарл до сега,живееш в голема заблуда другарю.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Струва ми се че тук пишат и дават мнение за училищата няколко родители на хлапета от 1ви до 4ти клас, които са се видяли в небрано лозе как да накарат глезльовците си да седнат да учат. Може и някой съсед на такъв глезльо да пише също. Но скъпи сънародници, образованието не е съсредоточено в първите 4 г, то е до 12 клас. За това като давате оценка за фиаското с първолаците, поне си кажете че става въпрос за малки деца, големите учат и то качествено. Не говорете от името на гимназистите МОЛЯ!
11
2
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Друго си е да видиш някой виден кадър на БКП по ТВ, с една рошава вежда, дебело вълнено сако и изстрадали ръце от въртене на правата лопата.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дъртак откъде знае толкова за децата.По цял ден е по телевизията.И внуче да има, няма как да знае колко е научило детето.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вече ми писна от тия герберски питеци по телевизора!!!