Валентин Николов: Столичани няма да останат без парно

„Нито Столична община, нито държавата ще позволят това"
24 дек 2020 10:06, Елка Василева
28
Валентин Николов: Столичани няма да останат без парно
Снимка: архив, БГНЕС

"Със сигурност столичани няма да останат без парно. Нито Столична община, нито държавата ще позволят това", заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, депутат от ГЕРБ, пред БНР. На 23 декември изтече срокът, който "Булгаргаз" даде на "Топлофикация София" да си плати дълга за доставения ѝ газ в размер на над 110 млн. лева.

Николов посочи, че дълговете на "Топлофикация София" към дружества в БЕХ са почти 1 млрд. лева. Той не потвърди, че БЕХ е изкупил и този дълг от 110 млн. лв. на топлофикационното дружество към доставчика на газ.

"Не мога да потвърдя със сигурност, но логиката е нормална. За да може да се осъществи гаранцията пред банките на "Булгаргаз", която е необходима да се предостави във връзка с азербайджанския газ, който започва да тече от 1-ви януари 2021 година, БЕХ е направил цесия и за пореден път да изкупи дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", за да може той да бъде ликвидна институция, за да могат банките да отпуснат тази гаранция", каза депутатът.

Валентин Николов беше категоричен, че това поредно изкупуване на дълга не решава нищо.

По думите му "Топлофикация София" ще стане по-атрактивна и нормална за своите клиенти, когато направи повече когенерации, но за да може да направи тази инвестиции, тя трябва да има средства.

"Евентуалните инвеститори се интересуват повече от горенето на RDF и продажбата му, отколкото да вземат "Топлофикация София". RDF е част от европейските програми и няма как да се печели от този вид дейност поради естеството на тази инвестиция", каза шефът на енергийната комисия.

Николов подчерта, че би било нормално най-големият кредитор БЕХ да влезе във владение поради невъзможност "Топлофикация София" да обслужва дълговете си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
А Партията от финансиране.
21
0
 
2
 
! Отговори
До 20-ти преди 3 години
Какво си написал защо слагаш звездички не ти се разбира господине.
20
0
 
3
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Браво! Навръх празника, все така празнично!!!
19
1
 
4
 
! Отговори
Аман преди 3 години
Ами то по-добре без!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да горите *** в столичните ТЕЦ ве. Откажете заема от 180 милиона взет за изграждането на още един завод за горене на ***, който освен че ще замърси още повече въздуха ще разбие и инфраструктурата с тежките тирове, който ще кръстосват града ни денонощно.Назначете квалифицирани кадри, които да работят в това общинско дружество а не любовниците на политици и техните роднини.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е НЯМА ГИ ДРУГАРИТЕ БРЕЖНЕВ И ЖИВКОВ...С ЕДНА ЦЕЛУВКА И КЪМ БЪЛГАРИЯ ПОТИЧАХА РЕКИ ОТ МАЗУТ,НЕФТ И ГАЗ БЕЗПЛАТНО...А СОФИЯНЦИ В СРЕДАТА НА ЗИМАТА ПРИ -20 ПО ЦЕЛЗИЙ , ОТВАРЯХА ПРОЗОРЦИТЕ ДА ИЗЛИЗА ТОПЛОТО И СЕ КЪПЕХА ПО ТРИ ПЪТИ НА ДЕН С ЧАСОВЕ И НАКРАЯ ПЛАЩАХА СМЕТКА ОТ 5-6 ЛЕВА НА МЕСЕЦ,ЕЙ ТАКА СИМВОЛИЧНО.БЕЗБОЖНО ЕВТИНО КАКТО СЕ КАЗВА.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименпо твойта логика ако 1,5 млн. са пришълците,то бройката на истинските софиянци,които си плащат сметките е равна на 0...
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и аз искам два часа сутрин и два часа вечер да кисна във ваната всеки ден като в петзвезден хотел ама няма...трябва да се плащат всички тези кубици забележете ТОПЛА ВОДА...има ли смисъл да ви обяснявам колко е скъпа вече студената вода, да не говорим за топлата...
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Ми те софиянци си плащат, но 1.5 милиона пришълци от другите градове които живеят там не си плащат. Щото нямали пари заради високите наеми,или нямало да плащат за някви си тръби дето минавали през тяхната стая,или просто си тръгват от едно жилище без да плащат и се нанасят в друго.
13
7
 
3
 
! Отговори
3M преди 3 години
Топлофикация е морално остаряла система за колективно отопление. Тя е неефективна и безкрайно скъпа. За да продължи да функционира тя трябва да се поддържа от пари от бюджета, а това е безумие. Закривай!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СОФИЙСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ Е КАТО ЕДИН МУЗЕЙ НА ЖИВКОВИЗМА!С ТАЗИ РАЗЛИКА,ЧЕ ПРЕДИ Е ИМАЛО ПИШЕЩИ МАШИНИ,СЕГА ИМА КОМПЮТРИ!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на думи софиянци са големи капиталисти,либерали,но на практика не са мръднали от ерата на живков...достатъчно е само да отидете в някоя софийска администрация на общинско,окръжно,околийско или държавно ниво,за да почуствате духа на късния вълко червенков и ранния тодор живков
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
софиянци трябва да разберат,че тодор живков от над 30 години вече не е на власт,за да продължават да живеят по живковистки.искам да кажа,че няма как да оставяш с часове да шурти топлата вода в банята и след това да искаш да плащаш сметка за парно и топла вода от 5-6 лева на месец за парно и топла вода както беше по време на бай тошо! така че апелирам към столичани да си плащат сметките!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НО ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ МУТРИ
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не коментира високите сметки за парно, а не дълговете на т-фикацията?
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно как всички държавни компании все са на загуба. И щом ги купи някой започват да правят стотици милиони печалба.
6
3
 
12
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Това показва некадърността на гербаджиите да управляват една топлофикация, а някои безразсъдни български граждани им гласуват управлението на България. Трябва едните и другите да ги съдим за положението в което ни вкараха.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Уви, няма как "дотук с Топлофикация". Доживот сме закрепостени, ако живеем в жилищен блок или кооперация. Ще си плащаш за общите части и за сградната инсталаиця като поп. Това ако не е монопол, здраве му кажи.
4
6
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
идва азерски газ идва ам втечнен газ значи парното става почти без пари
3
0
 
6
 
! Отговори
. преди 3 години
Е как ще останат?? Знаете ли договори за колко мегатона отпадъци предстои да бъдат изгорени в топлофикацийката?