Лисица се разходи в столичния кв. "Младост"

Животните все по-често слизат в града, вероятно за храна
2 яну 2021 21:25, Анисия Иванова
40

Лисица се разходи в столичния квартал "Младост" и се превърна в хит в социалните мрежи. Оказва се, че дивите животни слизат в града все по-често, най-вероятно за да търсят храна, а не за да бъдат опитомени. Всъщност е възможно лисицата да бъде домашен любимец. Колко е законно и безопасно това обаче е спорно.

А ако случайно се случи да срещнете лисица, не я пипайте, защото може да има бяс. Всъщност отговорът защо лисиците идват в столицата е такъв:

"София е заобиколена отвсякъде от планини, които са естествено местообитание и е съвсем нормално, когато не срещат никаква съпротива да слязат в града, където има по-лесен достъп до храна, а това за тях е най- важното", обясни Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Интересно е обаче как би реагирала, ако срещне тези обувки, които са снимани в столичното метро. Може би и затова досега там лисици не са срещани.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Загрижена преди 3 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙПиеш ли си хапчетата овреме?
29
0
 
0
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Браво, показахте Румен и изпълнихте плана за мултикултурализъм, но трябваше и няколко ЛГБТЮ-та да интервюирате, за да сте още по-политкоректни и да получите новогодишен бонус от антибългарските си, антихристиянски работодатели!
28
2
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
някой животни са по животни и по човешки от човека
27
0
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
До какво се чудимЛовджийството в България стана поле за избиване на комплекси, мъжки по вид комплекси, които се състоят в това, че съботата и неделята можеш да избягаш от жената и децата, особено от жената и да се почувстваш поне тези дни, мъж;))) Инак, през останалото време си мъж, ама кът го.мно на дъжд;))) Жената командори и та връти на единият си пръст;))) Другото, заради, което се става ловджия е възмовността да се сдобиеш с оръжие, законно, не, че можеш да го позлваш свободно;))))
26
0
 
12
 
! Отговори
какво се чудим преди 3 години
ловците станаха повече от лисиците и избиват пернатия дивеч основна храна на тези животинки.Освен да ги осиновят от фондация четири лапи и да ги приучат да ядат кучешки бисвквити.
25
4
 
4
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 3 години
А Сашо Нереза(Ал Фашагата)- домашният любимец на Тулупа се разхожда из Европата и разнася заразата на СДС-Чумата.
24
4
 
2
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 3 години
А Сашо Нереза(Ал Фашагата)- домашният любимец на Тулупа се разхожда из Европата и разнася заразата на СДС-Чумата.
23
4
 
2
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 3 години
А Сашо Нереза(Ал Фашагата)- домашният любимец на Тулупа се разхожда из Европата и разнася заразата на СДС-Чумата.
22
2
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Ф-ция "4 копитаГлупости! НА мен са ми били инжекция против бяс. Вярно се бие в корема. Целият посинях, ужасно болезнена и станах на бучки около мястото, където ми я биха, но е само 1, не 30. Ех, като почнете тукашните професори да си измисляте, направо умирам от смях :)))
21
1
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Лондон е фул с лисици, който е бил, знае. Аз съм седял с лисица в проливен дъжд една сутрин в 5 сутринта под навеса на една спирка. Че те са почти питомни животни там. Но наистина са преносители на бяс, а от него се умира
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и да е търсила храна, но според мен животното е уплашено и стресирано от светлините и гърмежите по новогодишната нощ. По принцип всеки отбелязва празника по подобен начин, но за животните е голям стрес. Дезориентират се, изпадат в паника и не знаят къде отиват и какво правят. Просто бяга нанякъде панически. Някои от домашните любимци, дори бягат от вкъщи и после не могат да се върнат. Защото в паниката - животинката не знае по кой път е минала и къде е отишла...
19
6
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Лисицата е едно от най-глупавите кучета и практически не подлежи на опитомяване и дресировка. Освен това наистина е сериозен разпространител на беса и бяс може да се хване дори само от лигите на животното. После се умира в адски мъки. Диви животни в града си е доста гадна работа, но простия народец чете приказки за Кума Лиса и си подритва здравната книжка.
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-мръсен и с най-много болести е човекът. Ексемпляри като този небелия са живото доказателство. Мен ме е страх от него, не от лисицата.
17
2
 
1
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До Ветеринар:Затова при ухапване или одраскване веднага се прави ваксинация.Начинът по който си се изкавал е занлуждаващ и вреден, интересно защо ли постъпваш така?
16
3
 
8
 
! Отговори
Ветеринар преди 3 години
Бяс практически няма. Нито по лисици нито никъде .Много рядко може да срещнете бясна лисица и ако срещнете така със сигурност ще е пренесла заразата по други животни , а може би и хора и това няма да остане незабелязано защото за Бяс има ваксина но лечение няма . Смъртността е 100% без значение за човек или животно става въпрос.
15
7
 
5
 
! Отговори
ДоДо преди 3 години
До До9Стандартът на живот в столицата е висок точно благодарение на селяните от провинцията, които се тъпчат в София, така че намират прехрана не само за себе си, а и носят такава на голяма част от "кореняк" софиянците първо, второ и по-голямо поколение.
14
0
 
9
 
! Отговори
Просто преди 3 години
Като са по-спокойни и с по-малко движение на хора населените места напоследък, животните изпитват по-малко страх.
13
1
 
8
 
! Отговори
До9 преди 3 години
Защото селяните от провинцията бягат в София от глад също като лисиците търсят прехрана
12
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
мамка му!.."Дежа вю"....Прединеколкомесеца СЪЩАТА "статия " цъфна точно тук и даже ме провокира да напиша нещо си....Е,тоя път нема да го направа!
11
8
 
7
 
! Отговори
do 10 преди 3 години
лисицата е от семейство кучета, така че е нормално да се разбират с уличните ***, дори могат да си съдействат в организирането на глутници и нападения над хора.