КЕВР: Няма нарушения във високите сметки на "Топлофикация София"

Дружеството изпълнило законовите изисквания при формиране на сметките
15 яну 2021 16:52, Петя Славова
71
КЕВР: Няма нарушения във високите сметки на "Топлофикация София"
Снимка: БГНЕС

Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие доклада за извънредната проверка на "Топлофикация София" ЕАД относно прилагането на утвърдените ценни на топлинната енергия в сметките на потребителите за месец ноември 2020 г.

Предоставените данни и документи показват, че дружеството е изпълнило законовите изисквания при формиране на сметките на потребителите, смятат от КЕВР, въпреки редицата сигнали за високи сметки за парно в столицата. Проверката беше назначена през декември от председателя на КЕВР Иван Иванов, в изпълнение на разпореждане на Върховна административна прокуратура, в което бяха цитирани медийни публикации за „нерегламентирано увеличение цените на отдаваната топлоенергия от доставчика“.

Прегледът и анализът на предоставените документи, данни и информация, които е извършила комисията, са показали повишени количества общо произведена, отпусната, разпределена и фактурирана топлинна енергия за ноември 2020 г., в сравнение със същия месец на 2019 г. Отчетена е и по-ниска с 4,3 градуса средномесечна температура в сравнение с ноември предходната година.

Над 95% от битовите клиенти на "Топлофикация София" са избрали месечните им фактури да се изготвят на база прогнозно потребление за съответния имот. Само 4,7 % от битовите клиенти в гр. София са заявили реален месечен отчет на уредите за дялово разпределение. Начислената им топлинна енергия съответства на отчетената такава в абонатните станции за отчетния период. Нормативната уредба дава право на избор на клиентите сами да определят начина за формиране на месечните им фактури, като инициативата и отговорността са изцяло на клиентите, се посочва в доклада на енергийния регулатор.

"В заключение се налага извода, че клиентите, които са подали възражения срещу начислена топлинна енергия и съответно сума за ноември 2020 г., са с прогнозни месечни фактури. Част от тези клиенти не са се информирали за принципите на дялово разпределение на топлинната енергия, за начина на формиране на прогнозните им месечни начисления, не са отчели коректно факторите, които пряко или косвено влияят върху месечните им задължения.

Потребителите не отчитат и различните условия, при които са поставени потребителите с реални и прогнозни месечни сметки, както и обстоятелството, че лихва за просрочено плащане се начислява само при реален месечен отчет и след изготвяне на годишната изравнителна сметка.

Клиентите не проявяват интерес и инициатива да заявят реален месечен отчет на уредите за дялово разпределение, с което би отпаднало в голяма степен и подозрението за спекулативно формирани месечни сметки.

Предвид установеното от проверката повишено потребление на топлинна енергия през м. ноември 2020 г., Комисията даде задължително предписание на "Топлофикация София" ЕАД да извърши преглед на настройките на системите за автоматично регулиране в абонатните станции и при установена необходимост да се прецизират. Предписанието е във връзка с подобряване качеството на предоставяната услуга и за оптимизиране на ефективността на топлоснабдяване и има косвено отношение към сметките на клиентите", пише още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: докладсметкикевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да видим декемврийските сметки, щом толкова много има значение, че "температурата е по-ниска с 4.3 градуса". Прави са, с толкова е.Обаче Декември 2020 е с 2.2 градуса по-топъл от Декември 2019... чакам да видя. Чакам да видя. Какво ще излъжат този път.
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Отчетена е и по-ниска с 4,3 градуса средномесечна температура в сравнение с ноември предходната година."2020 Nov, средна месечна за София: 5.3C2019 Nov, средна месечна за София: 9.7C2018 Nov, средна месечна за София: 6.1C2017 Nov, средна месечна за София: 5.8C2016 Nov, средна месечна за София: 5.3CПо-скоро бих казал че миналата година е било нереално топло, а тази година е нормално. Нормално, газта с най-ниска цена, а сметките двойни?!?
17
2
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Какво яко и безбожно обиране на софиянци от парно мафията! Най- вероятно собствениците на Топлофикация са евреи...
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлофикация са винаги изрядни в далаверата. Как другояче се актуализират заплатите им, а? И т. н.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези уредени на службица и хранилка мишkapи, ако кажат нещо не бокотиквоугодно, ще се простят на мига със службицата. Защото оня дето дрон му жужи в спалнята, а мата хари му тъпче шкафчинциту с евраци и кюлчета, докато той си мези със суджук от четиритонната партида за хипертоници, ще ги нареди бързичко.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язе съм на акумулираща печка модел Изгрев 1983г. и плащам 110 лв зимните месеци. Щото неам пари за климатик, инак повеке бих плащал.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕСТНИ МУТРИ НЕМА!
12
2
 
25
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Чудесно, сега гледам излязла и декемврийската, която е почти двойно спрямо миналия Декември. По медиите казаха, че този Декември е най-топъл от 100 години насам. Сега да питам КЕВР сметката да не е заради ниската температура на Сатурн?
11
2
 
33
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Разбира се, че няма нарушения. Нарушенията са от председателя на КЕВР. За колкото му платят, такива цени измисля. Предишния за 2-3 години се обзаведе с хотел в Несебър, а този за толкова години какви ли имоти натрупа.
10
3
 
9
 
! Отговори
Бат Бойко преди 3 години
Няма ами, даже са много ниски. Заплатите се вдигнаха тройно, пенсиите двойно, банките задръстени от влогове, не ви е срам. Да не говорим, че всеки уикенд правите задръствания по границите да ядете и пиете. Ей, Андрешковци! Шмекери! Знам ви аз
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой обещае че ще ги закрие тези за него ще гласувам, ако ще и Дпс-то да е
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То оставаше и да има. Тия са там само да се подписват и да прибират. Да не очаквате някакво решаване на проблема с общинската компания Топлофикация?
7
2
 
25
 
! Отговори
София преди 3 години
Сега с тия топли дни, сметките как ще се формират пак ли 2х или директно 3х с оправданието, че хората са си вкъщи, нищо, че навън беше 13-15 градуса.Безполезната организацийка КЕВР.
6
2
 
11
 
! Отговори
Ок преди 3 години
Сериозно? Стресиран съм ...
5
2
 
13
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Боли ме за КЕВР. Скоро ще се откача и от ток и сам ще си произвеждам енегия.
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иван Иванов е от партията на Христо Иванов, вижте какви ще дойдат на ве
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я пак? Нещо не те разбрах.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има си хас да има нрушение хахах
1
2
 
25
 
! Отговори
Интересноо преди 3 години
Нидерландското правителство подава оставка заради скандал с детски надбавки