Къде в София скачат цените на имотите и къде се отбелязва спад?

Общо за столицата цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г.
10 фев 2021 07:03, Екип на Investor.bg
155
Къде в София скачат цените на имотите и къде се отбелязва спад?
Снимка: архив, БГНЕС

Кварталите в София, където новите жилищни проекти са продължили да се изграждат въпреки пандемията, отчитат ръст на цените на имотите през 2020 г. Такива са "Кръстова вада", където миналата година цените на жилищата са нараснали с 8,22% на годишна база, "Витоша" (+8,90%), "Манастирски ливади" (+8,56%), сочат данни на компанията за оценки на недвижими имоти "Адванс експертни оценки".

В същото време в повечето райони, където новите проекти за строителство са замразени, има задържане на цените или лек спад, съобщи управляващият партньор в компанията Ценка Божилова по време на онлайн събитие.

Общо за София цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г., сочат данните на компанията.

Още по темата

По думите на Божилова кварталите с лек ръст на цените имат предимства като булевард, по който лесно може да се излезе от София или да се влезе в центъра на път за работното място, съществуващо или планирано метро и ново строителство, което дава възможност на хората да заживеят в жилище с по-различно качество.

Според нея локацията е основният критерий, по който хората избират жилище и пандемията не е променила това. На второ място при избора на имот идват лични съображения, като в зависимост от това на каква възраст е купувачът, той може да избере жилище в центъра, в затворен комплекс или къща край града.

„В самото начало на пандемията не знаехме по какъв начин да отразяваме промяната в ситуацията. През март се очакваше спад на цените на имотите, но това не се случи, защото тази криза не е криза на липса на пари. От данните за 2020 г. виждаме, че не сме оценили по-малко жилищни имоти, отколкото през 2019 г. и че цените на жилищата в София в голяма част от случаите са се задържали или малко са се увеличили“, каза Божилова.

Тя обяснява това с желанието на хората да потърсят убежище за спестяванията си в имоти или необходимостта им от по-добри и функционални жилища след затварянето заради коронавируса. Кварталите с най-голям брой изготвени оценки в София и по-висока активност на жилищния пазар са "Витоша", "Дружба", Център, "Манастирски ливади" и "Младост", където и предлагането на ново строителство е по-разнообразно.

„В София голям фактор за растежа на цените на жилищата извън това дали са ново или старо строителство е близостта до метро. В "Овча купел", например, потенциалът е изчерпан, там няма съществени нови проекти“, отбеляза Божилова. Затова и цените на жилищата в квартала са отбелязали спад с 3,38% на годишна база през 2020 г. Понижение има и в "Света Троица" с 6,31%.

В същото време цените са останали почти без промяна в "Борово", "Гео Милев", "Дружба", "Красна поляна", "Красно село", "Люлин", "Надежда" и "Свобода". Сред кварталите в София със силен ръст на цените са "Младост" (+9,01%), "Иван Вазов" (+11,44%), "Изток" (+10,04%) и Център (+14,54%)

По думите на Божилова първите две седмици на януари са били вяли за сделките с имоти в София, както и последните две седмици на декември, след което са се върнали към нормалния си ритъм.

„Сделките ги има, клиентите ги има, банките работят, условията за кредитиране не са се променили негативно по отношение на клиентите и няма основание да очакваме проблеми. Надявам се, че предприемачите, които са започнали жилищните си проекти, ще могат да ги довършат и да реализират успешно продукцията си. Вероятно ще има и нови проекти и те ще държат цените в нормална рамка“, прогнозира тя.

Продължението на материала четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така тръгнаха нещата след 1989 година заради високата инфлация . ........ Айде бе, само след 89та година - чушки и глогинки!!!!:))))))))))Нещата в България тръгнаха зле още по времето на тошковия цоциализъм та заради нерентабилните български и "качествени" промишлени произведения червените другари решиха да открият магазини със западна валута - Корекомите! Как пък западно европейските държави не се досетиха да открият "Рубльоком" с тошкови левчета и брежневски рубли направо нямам "логично" обяснение! Каква загуба!:)))))))))
45
4
 
12
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
Не беше луксозно обзаведен и не беше ремонтиран от 15 години. Това е в Младост, София. Няма за продан такива апартаменти като тоя дето продадох. Имаше апартаменти на първи и последен етаж и то не много и останалите бяха само ново некачествено строителство. Апартаментът не е "дупка", както си написал и не знам защо имаш такива представи. Още първия ден след пускането ня обявата дойдоха няколко купувача и се получи който превари.В следващите дни продължаваха да звънят при цена 70000 евро/62 квадр
44
1
 
12
 
! Отговори
В момента преди 3 години
Има някаква инерция в пазара на недвижими имоти. Това че има известно нарастване на цени в ново строителство по-скоро се дължи на предварителната нагласа за цена у строителя и на по-лесно достъпния кредит. Нарастването на цените беше обусловено от интереса към АирБнб и нискотарифните полети, но НС уби АирБнб, а коронавируса- полетите.
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ЧСИ тата кво казаха по въпроса с цените ? Или те сега са по хотелите по морето ? Кога да ги чакат хората от София ?
42
2
 
15
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Брей-от 25 години след във валутен борд,пък видиш ли било ги страх от инфлация?Ами продавачите на другите стоки не ги ли е страх?Най-ценната стока в света-златото и то се продава в лева. Просто брокерите са селски тарикати и гледат да излъжат хората,че плащат по-малко като обявяват цените в евро.
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Младост е 1400 евро кв.метър ново строителство.
40
12
 
16
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Тук има много заядливи наематели, които няма как да си купят жилище в София и плюят. Гроздето е кисело. А тоя със 112квадрата за 100 000? и тоя дето твърди, че 60 квадрата в Младост са 40 000?-отидете и се прегледайте. 60 квадрата в Младост за под 70 000? няма.
39
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо в евро?Ами явно сте млади и не знаете щом питате. Така тръгнаха нещата след 1989 година заради високата инфлация . Тогава цените бяха в долари. Нямаше никакъв смисъл всеки ден да сменяш цената в обявата, ако я пуснеш в лева и затова всички цени бяха в долари. После се появи еврото и цените се превалутираха към него.. Страхът от инфлация държи цените да не са в лева.
38
2
 
6
 
! Отговори
До О неразумний преди 3 години
Напълно съгласен. Въпреки това имам наематели и не се оплаквам. Те да му мислят.
37
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Провинцияла превзе София и я окепази -безумно презастрояване, унижтожика културата,архитектурата - Всичко кич,чалга и селяндурски маниери !Че и се влачат като черва - то дошло бута се на всяка цена и с всички средства ,а и влачи и цялото си село -брутални,диви и Алчниии !
36
1
 
64
 
! Отговори
O неразумний преди 3 години
През кв Витоша минават два автобуса, еиднивт за Симеоново. Има един булевард, който е постоянно задръстен, няма къде да спреш по всяко време, няма училища, няма детски градини, няма осветление, няма улици и тротоари..май трябваше да кажа какво има за по-лесно. Има едни кутийки, в които нормален европеец в този квартал не би живял и за без пари. А вие си слагате хамута за 30 години, връщате двойно на банката. В замяна обикаляте по половин час да паркирате и се гледате с комшиите през прозореца.
35
4
 
14
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Ами не е само той.Всеки продавач на имот гледа с цена в евро да подлъже потенциални купувачи. За никоя друга стока не се прави това. Макар ,че и автоджамбазите и те продават по-скъпите коли в евро.Ей го този иска четвърт милион лева за 100 квадрата и е недоволен, че нямало купувачи.
34
4
 
22
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Оливаш се. Преди пет години продадох двустайна стара панелка от 62 квадрата за 70000 евро. Избиха са за нея, явно малко съм бил поискал. Друг е проблема - качеството на строителството и на инфраструктурата. Старото строителство е с много по-добро качество от новото и си има инфраструктуа. Затова старото се търси, а новото не и пускат такива рекламни статийки, в които пише обратното.
33
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерете статии за имоти от 2008 година за да видите че и тогава има манипулации,за пазара че няма да бъде засегнат.Банки,брокери ,агенции,строителни фирми.Всичко по веригата работи 24 часа ,за са ви съдере по 10 кожи с ипотеки и набалончени цени на жилищата.Не се връзвайте на лъжите им.Платени статии.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 32Абе това не е за всеки дето го лансираш.Да си борсов играч е занаят и се учи с мнооого загуби и нерви.Където играе алчността е за определени хора,които трябва да имат нюх и пари за губене.
31
2
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Естествено, че не е едно и също.Едно е да се обяви апартамент за продажба 99 хиляди евро без ДДС,друго 240 хиляди лева.С таксите четвърт милион лева.Колкото е реално цената.Едно е четвърт милион,друго под 100 хиляди евро.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо продаваш в евро? Корекомският манталитет наследен от Тошковата династия няма скоро да си "тръгне"!:))))))))))
29
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже много се се спекулира,че цените нямало да паднат,ще ви кажа че цените ПАДАТ СЛЕД последствията от кризата.Затварянето Март 2020 година не донесе кризата ,тя дойде в последствие началото на зимата.В момента кризата е в ход,и имотите ВЕЧЕ търпят негативи от нея,а последствията от самата криза ТЕПЪРВА ще дойдат.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато седяхме затворени Март 2020 милиардерите превъртяха парите си през американската борса,когато пазара се срина.100 000 евро за апартамент,примерно вложени там Март ,докараха след 6 месеца над 50 000 евро печалба.За който има акъл.И 15 годишните вече се усетиха къде са парите докато в България брокерите продължават да вменяват на обществото че било глупаво и знаело само имоти.Поради горното Безос се махна от Амазон ,защото удвои милиардите си и сега ще си живее живота отстрани.
27
5
 
8
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Защо продаваш в евро?В България всичко се търгува с левове,само апартаментите в евро-т.е двойно. Пък дано се намерят балъци,които да се хванат на трика.