Качеството на въздуха - фактор за избор на жилище в София

Горна баня и Банкя са едни от най-перспективните за строителство
22 фев 2021 22:02, Анисия Иванова
43
Качеството на въздуха - фактор за избор на жилище в София
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Качеството на живот и средата на обитаване се превръщат във водещ фактор при избор на жилищен имот в София. Но са малко случаите, при които купувачите търсят детайлна информация за състоянието на въздуха преди да пристъпят към сделка. На българския пазар все още битуват "обичаите и нравите" да се търси най-ниската цена. Това стана ясно от новия епизод на предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов, в който гостуваха Стефан Димитров, създател на AirBG.info, Иван Велков, председател на FIABCI-България, и Страхил Иванов, управител на "Явлена“.

"Един от основните двигатели на имотния пазар – младите семейства, са образовани и чувствителни точно за тези показатели: къде ще живеят, когато отглеждат децата си и когато спортуват. Те разглеждат годишните статистики за състоянието на въздуха в София, които се предоставят от специализирани платформи“, заяви Стефан Димитров.

"Има затворени комплекси в София, които бяха създадени преди 15 г. Още тогава те бяха съобразени с т.нар. „роза на ветровете“ в София /въздушните течения/", каза Иван Велков.

"Строителните предприемачи в България рядко се интересуват от качеството на въздуха при планиране на своите проекти, но има и приятни изключения", заяви Стефан Димитров. "С този фактор се съобразяват предприемачи, които в момента изграждат затворени комплекси до Симеоновския лифт и в с. Иваняне", добави той пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Основните критерии при избор на жилище в София са: престижност на района; наличие на градски транспорт, вкл. метро; зелени площи в близост. През последните години имаме нарастващ интерес към информацията за състоянието на въздуха, вкл. за фините прахови частици, но това в никакъв случай не е основен фактор“, сподели Страхил Иванов, управител на „Явлена“.

Пандемията ускори изнасянето от София на интелигентните хора, които държат на своето здраве и това на децата си. Силните замърсявания на въздуха, които се случват няколко пъти в годината, са нещо изключително притеснително.

"Най-мръсният въздух в София през тази зима е в в зоната жк „Красна поляна“ - жк „Овча купел“, както и около кв. „Христо Ботев“, близо до летище София", съобщи Стефан Димитров. Причината – много хора отопляват къщите си с „всичко, което им попадне, горят боклуци“. Силното замърсяване не се случва всеки ден, а предимно в дните с температурна инверсия – застане ли „капакът“ на Софийската котловина всичко отива на много зле, обясни Димитров.

През топлите месеци замърсяването в София е с азотен диоксид, който е свързан с автомобилния трафик. Най-тежко е положението около големите булеварди в София, както и в отделни зони на центъра /Докторската градина, кръстовището на ул. „Солунска“ и ул. „Ангел Кънчев“/.

Гостите в студиото се обединиха, че районът на Горна баня и Банкя е един от най-перспективните за строителство в следващите години предвид чистия въздух.

Вижте целия разговор във видеото.


43
Още от София
Сигнали за незаконна детска ясла в столичен блок
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
преди 2 дни
До Анонимен 33
Абе глупи! Точно в тези райони е ГАЗИФИЦИРАНО и не си ВЪРЗАН за топлофикация! Естествено че интелигентните хора ще бягат от топлогфикация
34
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 дни
Живял съм в няколко по-големи от София градове, по-мръсно и гадно място за живеене не съм видял. Нищо не е направено като хората в пустата София - движението е хаотично, транспорта е пълен майтап, въздуха е мръсен, простотията е като в Ориента.
В последните 10 години се изсипаха доста милиарди в София, но явно крадливата ромска принцеса директно ги е предавала в Чекмеджето, защото почти няма реален резултат от тях в реалността.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ама как си личи, че който е писал това не е от София. "Горна баня и Банкя са едни от най-перспективните за строителство." Ако ти се строи върху скала, ако искаш да нямаш вода, ако искаш съседи мутри, ако пътуваш от "къщата" до София със селски рейс или да се вържеш за колата си вовеки - давай! Още ли има по една автобусна линия до там? Как ви е канализацията или още сте с елитни септични ями? За парно да говоря няма смисъл. Мръзнете от студ и припадате от пек. Айде! Купувайте, че не остана!
32
4
 
5
 
! Отговори
Премахнахте .... преди 2 дни
софийското жителство и кьораво и сакато се довлече в София !
Градът се напълни с нискостеблени, които сутрин ходят на работа с "колата".
Как иначе ? Нали трябва да се изфукат на село !
31
2
 
3
 
! Отговори
в краварника преди 2 дни
е така-трудно се диша
30
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 дни
До Бурукрация

Човек,като те гледам как шишеш ми изглеждам точно на "селянин"
29
1
 
6
 
! Отговори
Цбгц преди 3 дни
В София въздуха е чист през месец Май, но зимата не се трае миризмата на сажди. Особено в по-ниските части.
Но все пак по-добре в центъра на мръсно отколкото на полумръсно и забито до лифта. Ако искате да избягате от мръсотията трябва да се качите поне в Бистрица. Ама там шопите са дивички и трудно се живее.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До пиявица под плесник

Ей трол изчезни овреме като пръдня на вятър, каквото си.
Няма да ми философстваш тука от сабалам.
27
4
 
8
 
! Отговори
Бурукрация преди 3 дни
Кой не му аресва въдюха у софето да бега на село и без туи селани не ми требаг туканка!

Ай сиктир бе!!!
26
11
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 дни
Богатите като мен живеят в центъра на София и не ги интересува какво дишат, а какво пият :)))
25
5
 
12
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 дни
Електорат, ама вие и да дишате искате май, а?

Запомнете едно от бате ви Бойко - въздух чекмедже не пълни, бе!

Ей писна ми от лош материял значи...
24
3
 
10
 
! Отговори
Срам преди 3 дни
Качеството на въздуха - фактор за избор на жилище в София -> нормално, все пак искаш да си жив, а не мъртъв или със сериозни заболявания...
23
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 дни
Яко "умни", "дипломиран" ***. Яли в най-добрия случай дървениците на Студентски... Комлексирани от селяндурския си произход и тънко обидни. А защо не се завърнете по селата си, отворковци???
22
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Под Витоша кварталите са със септични ями и лятото смърди на обор. А зимата смърди на пушек от мокри дърва. С водата има проблеми... В статията са изброени квартали с римляни като проблемни. Отоплението на твърдо гориво трябва да се забрани в големите градове. Подобно старите коли, както се планира вече.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
и КФО сегИ?
Оти не пишите?
20
1
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 3 дни
До 123

Абе, човека се бъзика с простотията ти, а ти не се сещаш...
Да не си Кореняк Софиянец?
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Чист въздух може да се намери единствено в някои села около София където целогодишно яко дyха, то се вижда на картата. В самия град е леш навсякъде, от горе до долу и кучето се омирисва за 5 минути на терасата на сажди/бурии по същия начин както сме се отоплявали преди 30 години с нафтовите печки.
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Qwerty

Софето може би е била привлекателна дестинация преди години, сега незнам кое й е привлекателното :)) Всъщност София е един от най-грозните градове за живеене в БГ, но явно от провинцията си мислят че дават по големи заплати, затова е този панаир там :))
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ами как няма да е мръсен въздуха...сутрин над милион и половина столичани като пръднат по два-три пъти минимум и ето ти замърсяване!
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Qwerty

В София софиянци (освен по адресна регистрация) няма.
София е била 15000 души. Село някакво.
После някакви се преселили и станали Софиянци. Други се родили тук и станали "Кореняк" софиянци. Като песа, дето се роди под стълбището на блока.
Истината е, че в София има работа и затова много хора са в София.
И само колибарите се правят на "софиянци", защото няма с какво друго да се похвалят.
...А... може с някой издухан Мерцедес за 300 лева от автомобилните гробища...