Таксита в София работят с по-висока първоначална такса

Това стана след промените в Наредба 34
24 мар 2021 16:29, Ния Христова
37
Таксита в София работят с по-висока първоначална такса
Снимка: БГНЕС
Таксита в София вече работят с по-висока първоначална такса. Това стана след промените в Наредба 34 за извършване на таксиметров превоз, съобщи БНР. С тях се променя начинът на определяне на първоначалната такса, като тя вече ще бъде от двоен до троен размер от минималната тарифа за километър пробег.
 
Промените в наредбата бяха направени с цел да се ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор. Транспортният министър подписа документа в края на януари и сега таксиметровите компании имат тримесечен срок да преминат към новите първоначални такси, за които крайната дата е 2 май. 
 
В София все още повечето компании работят с минимална дневна тарифа от 0.77 лева на километър и нощна от 0.88 лева. Могат да се срещнат и такива, които са определили двойно по-скъпа първоначална такса, уточни Кирил Ризов от Съюз "Такси".
 
"Специално за София болшинството от такситата започват масово да сменят старата с новата първоначална такса около 29 март. Макар че до това време и през целия тримесечен срок всяка фирма, всеки регистриран търговец има право това да го направи".
 
Кирил Ризов изтъкна, че поредният локдаун ще намали оборотите на компаниите и допълни, че таксиметровите шофьори ще поискат отново помощ от държавата:
 
"Това е най-големият проблем пред нашия бранш. Винаги когато се зададе локдаун, ние настръхваме, защото оборите падат на 20%. Ние сме пряко свързани със заведенията за обществено хранене, увеселителните заведения, кина, театри. На нас ни се отразява крайно неблагоприятно, ние, в мое лице, се обърнахме към господин премиера, ако може това да не се случва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Абе друго си е да те вози БГ-БакшишСтарата оръфана дачия, мириса на пот,цигари и ароматизатор борче, интелектуалните дискусии за нещата от живота... абе друго си е..
27
1
 
5
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Кой квото си направи!!!Вече може и 20лв. да им е първоначалната такса!Все тая - никой не ги ***за сливи.Сами се закопаха.Въпроса е кой ще им плаща лизинга, и защо изобщо не скочиха на мутрите от ОК, а на клиентите?!?
26
0
 
6
 
! Отговори
Весо Весо преди 3 години
Еееех бакшиши. Във Варна ме вози един и усети, че съм от София. Подкара ме по обиколния (дългия) маршрут, направих му забележка и го питах що го прави като познаван града. Той ми каза: ЩОТО ЗА ТОВА СТЕ ВИНОВНИ ВИЕ СОФИЯНЦИТЕ.
25
2
 
5
 
! Отговори
Колинс преди 3 години
До НедоволенА откъде акъл да вземат....Простащината и безпардонността е обхванала бранша на таксиметровите шофьори в България тотално и необратимо.
24
2
 
10
 
! Отговори
Недоволен преди 3 години
Попадал съм и на шофьор дето върти станциите, увеличава, намалява звук и видимо това се отразяваше на брояча. Естествено, не съм се разправял, защото съм бързал за някъде и ми е под нивото да водя диалог за 2 лева. Вместо това, когато не бързам, вместо с такси, пътувам по друг начин. Така че те може да печелят 2 лева, но губят много повече. Но акъл трябва да се сетиш.
23
2
 
10
 
! Отговори
Недоволен преди 3 години
Веднъж се возя в такси. По едно време онзи спира колата близо до една спирка, отвори капака, нещо гледа вътре, бърника, обаче през цялото време броячът цъкаше, може би отиде около 1 лев за нищо. В друго такси шофьорът ме пита може ли да пуши. Викам му - не. След 1-2 минути запали цигара, дръпна 2-3 път и вика - аа, ти каза, че не може, извинявай, и продължи да пуши. Заради такива ситуации отбягвам такси, само в супер краен случай. Това са софийските шофьори. В провинцията връщат точно ресто.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо по въпроса с качеството на услугта няма ли да се направи. Нашите таксита са най-мръсните, раздрънкани и измамни в цяла Европа!
21
4
 
14
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Да върнат UBER и за седмица са фалирали тези смешници
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да забравя как си счупих крака и тия не ме взеха защото им било прекалено близко. Някакъв човек се спря с колата си и ме занесе буквално до Пирогов да ме гипсират. Абе, бакшиши! Вие сте най-мразената прослойка на населението. И с най-изпадналите роми-клошари с каруца ще се возя, ама няма да стъпя повече в такси.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да им стъпя повече. С тези цени всеки може да си поддържа една евтина кола, градски също има навсякъде.
18
4
 
21
 
! Отговори
до бакшишите преди 3 години
С тия цени се излагате, бе! Все едно карате лимузини и шампанско сервирате! Има една наука и се нарича икономика. Та търсенето определя предлагането. Защо си мислите, че диамантите са скъпи? Правилно. Защото няма предлагане. А таксита има. МНОГО! Така, че някой така ще ви изиграе скоро като подбие цената на превоза, че ще се хапете отзад. Защото брички бол и жълта боя има също. Всеки може да върти един геврек. Пробвайте се като миньори като сте такива мъже. Нещастници.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера ми беше последното возене - в приложението - 70 ст. начална, на стикерите - 70 ст., на апарата - кой 1.45, кой 2.30 - както им падне ги наслагали началните такси. Това беше. Не ми е толкова за 70-те стотинки, колкото за това, че за толкова години не се научиха да бъдат хора, а си останаха простаци. Сега реват за помощи. Е, и да свърши локдауна, и вирусът да бъде победен напълно, повече такси няма да ползвам. Точка на пречупване, както се казва.
16
3
 
0
 
! Отговори
Мистър пи преди 3 години
Щего премахнат тоя браш за таксиметрови те шюфиори заличена професия за винаги искали финансиране от държавата тоя който тегли кредит над милион лева трябва да се връща после следва фалит
15
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Няма лошо таксиджиите са получат помощ спряно декларираните обороти за предходни години.
14
2
 
13
 
! Отговори
Габи преди 3 години
Преди няколко седмици за нещастие ми се наложи да ползвам такси и имах багаж от една средно-голяма карета. Слизам и търпеливо започвам да чакам пред багажника да ми отвори поне. Онзи се прави на ударен, но след малко се усети, че трябва да направи нещо, че иначе няма да тръгнем. Последва почти скандал кво седя пред вратата нали в багажника имало газова бутилка. То не можело хем за без пари, хем с багажник. Набутахме каретата някак си вътре и си припомних защо по принцип не се возя на такси...
13
5
 
2
 
! Отговори
Мистър пи преди 3 години
Случва се 440 000 хиляди души без работа майче са повече икономиката ще е на нула ако не се подпомогне ободримо бъдеще не виждам на някой дали му дреме политик какво става във държавата българска пропаднала
12
2
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Не се чувствай длъжен да споделяш съдбата на своята тук, бакшиш изсипан.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези специално трябва да измрат от глад.
10
1
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Личи ,че жен--ат-и из нев еряв а с бакшиш от ро мс к и произход !
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По - големите такси да им позволят дано да спестят хубави суми, за лекарства да ги дадат.