Превръща ли САЩ Черно море в зона на конфликт?

"Миллиет": Покрай украинската криза се формира фронт срещу Русия
10 апр 2021 20:34, Александър Попов
541
Превръща ли САЩ Черно море в зона на конфликт?
Снимка: БГНЕС

Русия, чиито бивши съюзници в рухналия Варшавски договор сега са членове на НАТО, която те са заобиколили от запад, сплашва Украйна, която иска да се присъедини към НАТО.

А САЩ правят всичко възможно, за да затворят веригата на обкръжаване и да накарат да се усети военното им присъствие в Черно море.

Поради това от страна на двете световни сили валят взаимни заплахи във връзка с кризата в Донбас. Разбира се, възникват различни въпроси относно войната между Украйна и Русия.

Например какво ще се случи, ако Русия влезе в директен сблъсък с Украйна? Ще се намесят ли САЩ и НАТО, подкрепящи Украйна? Или какво означава предупреждението на Русия към НАТО: "Вие ще ни принудите да предприемем допълнителни мерки"?

Има обаче и други важни въпроси, които остават на заден план. Особено предвид плановете, измислени от Съединените щати, и на какво те са способни, за да изпълнят тези планове. Освен това всички знаят за опитите на САЩ да навлязат в Черно море и да използват проливите по време на руско-грузинската криза през 2008 г. С други думи, говорим за многопластова ситуация, която изглежда като напрежение между САЩ-НАТО и Русия около Украйна, но всъщност съдържа вечните изчисления на САЩ да убият няколко зайци с един куршум.

Още по темата
Преподавател от университета в Истанбул Айдън, бригаден генерал от запаса , д-р Наим Бабюроглу коментира тази тема:

"Подсилвайки и провокирайки напрежение в Украйна, САЩ искат да привлекат на своя страна страните от ЕС, предимно Германия, която има обширни търговски връзки с Русия.

САЩ също се стремят да отделят Турция от Русия. Как?

Турция вече има добри отношения с украинското ръководство, има някои икономически споразумения. На 10 април президентът на Украйна ще посети Турция. Турция никога не е признавала анексията на Крим и подкрепя членството на Украйна в НАТО. Сега, на фона на нагнетяваното от САЩ напрежение, Турция и Русия ще се отдалечат една от друга.

Друга цел на Съединените щати е в това, че като засилят своите военноморски сили и военно присъствие в Черно море по предлога за украинската криза и с цел намаляване на влиянието на Русия тук, така да превърнат и Черно море в зона на конфликт. По такъв начин ще направят от Русия страна, която непрекъснато е заета с кризи в региона. За целта обаче САЩ трябва да използват Дарданелите, Мраморно море и Босфора.

С други думи, трябва да се заобиколи Конвенцията за проливите от Монтрьо. По време на грузинската криза през 2008 г., когато САЩ искаха да нахлуят в Черно море, Турция отказа да пропусне американските военни кораби през проливите. Следователно САЩ сега смятат, че с нарастването на напрежението между Турция и Русия заради Украйна Турция ще смекчи режима на Монтрьо и ще им позволи да навлязат в Черно море. По този начин, с получаването на такова разрешение от Турция, САЩ се надяват да осигурят превъзходство в борбата за влияние срещу Русия и да формират фронт заедно с такива крайбрежни държави като Румъния, България и Грузия. Поради тази причина Съединените щати искат да прекроят Конвенцията за проливите от Монтрьо в своя полза. И това е капан за Турция и капан за конвенцията от Монтрьо. Турция трябва да види този капан и да не споделя ключа към този документ с никоя държава".

Ами вероятността за намеса на НАТО, възможно ли е подобно развитие?

"Член пети от договора за НАТО гласи, че атака срещу една от страните членки на алианса се счита за атака срещу всички страни членки. Разбира се, това важи за онези страни, които са членки на НАТО. Украйна не е член на НАТО. В момента тя е партньор на НАТО, член на програмата „Партньорство за мир“, но не и съюзник или член на алианса. Това е само етап на подготовка. Следователно, както през 2014 г. НАТО не можеше да се намеси, когато Русия анексира Крим, така и сега алиансът не може да го направи. Използват се само някои дипломатически, политически механизми. Но Съединените щати, ако желаят, могат да се намесят заедно с няколко държави, например Великобритания, и да помогнат на Украйна. Само че е невъзможно това да се направи под егидата на НАТО".

Накратко, зад известното ни състрадание на Съединените щати знаем, че има дълбоки изчисления, като например: да се възползваме от украинската криза, да принудят ЕС, включително Германия, да формира фронт срещу Русия и отчуждаването на Турция от Русия, превръщайки Черно море в зона на конфликт./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
4
 
11
 
! Отговори
МЕЧКАТА преди 3 години
В моя гьол лесно се влиза, но трудно се излиза
296
13
 
3
 
! Отговори
Другари Путинофили преди 3 години
ТА другари Путинофили теорията ви е смъртноопасна за Б-я в нея няма нищо братско и славянско има само Путинофилизъм и платена путинска пропаганда --- всичко което пишете е антибългарско без значение дали сме в нато или на марс ,това е пропаганда опасна за Б-я ! Българския патриотизъм е на срещуположна позиция от интересите на путинския национализъм ,който е опасен за всяка държава в която има руснаци и *** някакви руски интерес, не искам по путинската логика половин Б-я да стане ВИЛАЕТ !
295
12
 
3
 
! Отговори
Другари Путинофили преди 3 години
Вие в случая сте Ердоганофили и направо мажете на Ердоган филията със мед защото той много обича кърджалииско ,смолянско ,златоградско въобще родопите и те винаги са му били близко до сърцето .Границите не може да се прекрояват независимо дали там живеят малцинства-- за случая ,,ксово ,, не искам да говоря защото там има федеративна република ,да историческата територия е сръбска и там са живели сърби ,но към момента на разпада повечето не са сърби! На Путинофилите теорията е смъртноопасна в
294
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Тръмп не водеше войни човека,изтегляше войските от чуждите страни.Бай Дън обаче със сигурност ще воюва.затова и фалшифицираха изборите в САЩ.
293
3
 
18
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
САЩ че ни вкарат в беля! това е факт!!! лицемерие което ще излезе наяве много скоро!
292
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е,че не само в БГ и Черно море,а във всички бивши соц. страни Москва има влияние,което си е подписано от Сталин още след войната.САЩ и западна Европа се опитват да ни приобщят,но руските проекти си се правят.Основно са енергийни и за горива,но има във всички бизнеси руски пари,които се прикриват.Едно е положението в страните където са влезли САЩ и Англия след войната и съвсем друго където са влезли руснаците.За съжаление това не е капитализъм както се опитват да ни заблуждават.
291
3
 
5
 
! Отговори
Тръмп беше прав преди 3 години
Те не идват за мен,те идват за Вас!Аз съм само на техния път!
290
8
 
6
 
! Отговори
До 374 преди 3 години
Ти си само за Сибир или Северна Корея, там ще видиш сталинския комунизъм за който рониш крокодилски сълзи. Ти си за там , а не за Българи.
289
2
 
7
 
! Отговори
до 375 преди 3 години
Да да им благодарим за разрушаването на българската икономика и селско стопанство !
288
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да е вечно благодарна на САЩ че ни освободи и спаси от миризливия ботуш на нечистоплътните нагли руснаци.Благодарим Ти Велики демократичен цивилизован САЩ.А,*** трябва да бъдат изтласкани извън цививилизована Европа ,най-добре към Сибир там да робуват на китайците.
287
8
 
13
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Русия трябва да ни спаси от отровната западна прегръдка ! Веднага трябва да построят 50 военни бази със всякакъв род руски войски ,да поправим грешката отпреди ! Построяване на АЕЦ Белене ! Ново ТКЗС ,национализация на земите !
286
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарката Захарова, говорител на Руското Външно, наскоро заяви в прав текст, че демокрацията в българия е изкуствено наложена от Америка и единственото желание на българския народ е да е част от СССР.Очаквайте новите 'спасители' от Изток
285
3
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Бог да пази България!!!фили и фоби вън от дома на децата ми,или често партньорство или имате проблем,ще си купим или произведем оръжие...справка историята ни...умеем да воюваме и сме лоялни партньори...няма да позволим да се гаврите с Историята и саможертвата на предците ни...вие имате печатници за пари...ние смелост и животи с които да се борим за оцеляването си!!!Бог да пази България!!!
284
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите са малко, но затова пък гласовити ... чaк Нинова подведоха в бройката си. Другари русофили, ...утре когато руснаците стоварят десант във Варна и Бургас, и започнат да грабят, и убиват (пример Крим и донбас) ... да не мислите че ние от запад ще се върнем в България да ви спасяваме русофилските зад*ници ?? Ще ви оставим на милостта на другаря Путин ... каквото повикало - такова се обадило
283
6
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Чукундуртака си мислиш,шкембе и бойко купиха чертежи...е дедовите кремаклийки са у нас...без бой няма да минете...не ни е страх от смъртта...от робството ви ни е страх!!!Бог да пази България...Анатема за националните предатели последните 30 г!!!Съд за предавалите ни и ограбвали Народа ни "еничари" последните 30 г.!!!
282
10
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
хаха удобни на русия въпроси ...ама ако избухне...г-н. путин вие Господ ли сте???Господ ни дава животите като Свободни Човешки Същества...предпочитаве смъртта преди робството и отнемането на Свободата...сложно ли ви звучи,...да избухва...Доброволец съм в Армията на Нато....Свободенх и Справедлив Свят...или вируса на господарите им от китай или ядрените на провинция русия...Бог ни дава Живота...путин и компания са убийци и престъпници!!!
281
10
 
0
 
! Отговори
фактите преди 3 години
Ако разгледа човек картата на Источния Фронт 1942 - 1945 г, се набива на око че реално войната се води на територията на Украйна, а не на Русия. В този смисъл, Русия си присвоява неправомерно лаврите от войната. Всъщност опустошението материолно и в жива сила се стоварва оснавно върху Украйна.Сталинските истъпления са основно в Украйна. От там са и българите които Русия нарича Татари /защото така са ги наричали монголците на Чингиз Хан/ и които са основния народ попаднал под ударите на Сталин
280
10
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До SSЯвно си объркан пещерен комунист. Не знам дали си даваш сметка товарищ, че за 6 години България води 3 войни - все за обединение на териториите населени с българи, като главната цел е Македония! Дори сме съюзници с Турция 3 години, след като воюваме срещу нея! И всичко това, защото Матушката ти ни разделя на 5 части след войната от 1877-1878 година!
279
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама никой не рачил да става украинец. Ко туй Украйна? Е те там, най-накрая, дето са падналите плетове и накривените колиби, най-накрая, там е украйнината
278
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 350 ББ Свободен и Справедлив Свят... Ха ха ха!...китайско-руските вируси???... Ха ха ха!...правото на избор на Украинският Народ.. Ха ха ха!Байо, както украинският народ има право на избор, така и народът на Донбас им право на избор;Това са донски казаци, а не украинци!Затуй в народната песен се пее: "Пустите клисурци станали московци, а панагюрци - донски казаци!"