COVID прогони хората от София, за пръв път населението ѝ намалява

Смъртността през миналата година почти на нивото от 1918 г.
217
COVID прогони хората от София, за пръв път населението ѝ намалява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За първи път от години населението на София е намаляло, показват данните на НСИ.

„Това се дължи изцяло на вътрешната миграция през март и април минавалата година. Много хора смениха настоящия си адрес заради КПП-тата. Затова имаме увеличение на населението в селата”, поясни Магдалена Костова,  директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ, пред Нова телевизия.

Още по темата

Според нея намаляването на населението през последната година също се дължи на пандемията.

„При всички положения коронавирусът се отразява на демографските показатели. През последните 10 години умират между 108 и 110 000 души годишно, а миналата година са си отишли 124 000 българи. В историята ни сме имали подобни числа през 1918 г., когато след Първата световна война сме загубили 151 000 души”, каза тя.

По думите ѝ смъртността е била изключително висока по време на пиковете на вируса.

Раждаемостта пък продължава да бъде ниска.

„Заради страх двойките отлагат плановете си за бебе”, обясни Костова.

Най-бързо обезлюдяващите градове са Видин, Враца, Монтана, Габрово и Кърджали. Там смъртността е изключително висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
14
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Ами нищо чудно, досега София се крепеше основно на чуждите компании които си изнасят отчасти или напълно дейността в София. От март миналата година, по нареждане на компанията майка, всичките тези офиси бяха разпуснати на HomeOffice. И така хората се изнесоха кой където има възможност. В София останах тези които немогат или нямат възможност за HomeOffice, държавната администрация и още тук таме някой. Предимно хора вързани с училища. Но ако нещата продължат така, и това ще се промени.
120
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко е като почнете да се хвалите колко с те заможни и успели в мизерията.
119
3
 
24
 
! Отговори
до 125 преди 3 години
В Студентски град трудно можеш да видиш нормален студент. Всеки, който има по 2 сиви клетки в главата е вече отдавна на квартира. Имам едно такова момче в моя вход. Тука си следваше и тука си и остана, че и купи после апартамента. Много добър икономист. Не съм чувал шум, викове, чалгии. Аз лично с провинцията проблем нямам. Всеки има право да ходи, живее, работи свободно, стига да не пречи на другите. Комлексът "село" е дълго натякван като един вид, че са втора ръка хора. А то не е така.
118
3
 
1
 
! Отговори
Прав си! преди 3 години
До ХуманитарТака е много точно и правилно да се казват реално нещата.Ще намерят още начини да манипулират и лъжат с числата хората.
117
7
 
33
 
! Отговори
Жалко за София! преди 3 години
Че София стана отвратителен град е вярно. Но най-отвратителен е т. нар. Студентски град, където 100 % от населяващите го са млади несофиянци - миекане, анцузи, фризьорски салони на проскубани провинциални перихидролки, изпочупени тротоари и улици, преливащи от мръсотия кофи за *** и, разбира се, бъкано с шиша-заведения, пълни с "цвета на нацията". Къде ги студентите, къде е академичния дух на студентските кампуси?! Няма такова нещо! Ръмжащи таратайки с провинциални номера и чалга!
116
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 103Шефа ми е милионер и още живее в Люлин...
115
4
 
12
 
! Отговори
До 108-МЕН преди 3 години
Точно това ви е проблема! Ползването на обиди,говори за липса на аргументи.Хората с дребна душица са комплексирани и винаги се опитват да накарат другите да се чустватнезначителни.Нещастници,които минават през живота,без да оставят друга следа освен мизерното си съществуване,завист и омаловажаване на онези ,на които завиждат.Най големите врагове на сърцето са злобата,зависта и омразата ! И да не си го признаваш то е видно!!...Диалог с теб е безмислен!
114
3
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Медали за храброст трябва да ни раздават дето сме тука и търпим,а ония отвънка щом пристигнат там още на третия ден почват да драпат да се върнат като са подложени на унижения и си никой емигрант, затова елате и се борете с нас тука заедно защото тука си тежите на мястото и тук ще ви се чуе гласа а политиците са длъжни да ви слушат!Ясно ли ви е тумбаци смотани?
113
4
 
14
 
! Отговори
Стабилно умрели преди 3 години
Тя нишата класа на Холандия взема повече от вишата класа на София ,даже и ромеите си изнесоха.......
112
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези дето пишат за цените на имотите как постоянно ще растат, скоро ще пуснат опровергаваща статия, че нещо не им върви бизнеса.Няма как при катастрофално намаляващо население и свръх предлагане цената на жилищата да расте или да стои на едно ниво. Очаквайте спад с поне 15% в следващата година. Виждам доста замразени строежи, защо ли.
111
3
 
33
 
! Отговори
до 103 преди 3 години
Не ме карай да се смея! Вика " заможни служители на чужди компании....изнесохме се в луксозни вили извън София". Нали ви поправям компютрите и всеки ден ви гледам колко сте заможни? Че си сложил вратовръзка и караш кола на изплащане ли те прави заможен? Че трябва да се бъхтиш като роб за да си изплатиш "луксозната вила" на един ден път в задръстването? Вие не сте служители - всичко е аутсорсинг. По-евтини сте им и от индийците. Един пирон не можете да произведете. Яко кол центрове и аутсорс.
110
6
 
9
 
! Отговори
Осман бей преди 3 години
Кърджали ще бъде столица елате имаме нужда от повече ибриkчии!
109
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да я преместят в Пловдив столицата,тамън по средата на България айде.Па Бойко ще ви стане кмет да ви направи метро.
108
3
 
12
 
! Отговори
До програмиста преди 3 години
Какъв програмист си ти бе ратай!
107
4
 
6
 
! Отговори
Хуманитар преди 3 години
"а миналата година са си отишли 124000 българи. В историята ни сме имали подобни числа през 1918 г., когато след Първата световна война сме загубили 151000 души124 000 от колко хиляди души през 2020?151000 от колко хиляди души през 1918? Малко да сметнем ако искате общо население спрямо загинали... Че така апокалиптично като го напишете ...
106
2
 
22
 
! Отговори
тъжната истина преди 3 години
Toлкова малка държава, а такъв комплексиран народ сме...
105
3
 
25
 
! Отговори
до 110 преди 3 години
Под ниска класа се има предвид обслужващата такава. По цял свят терминът е такъв. Да си ниска класа като студент няма лошо. Става лошо, когато завършиш и продължиш да си берач на малини или сервитьор. Това означава, че не можеш нищо друго. Че не си вложил в развитието си да стигнеш до средната класа. Никой не говори за висша класа тук.
104
2
 
29
 
! Отговори
Стар преди 3 години
Аз съм възрастен софиянец на 73г . Младоста ми мина наъгъла Бачо Киро и Дондуков/там наблизо строиха ЦУМ/,,по късно се преместихме на Ш.Петьофи с/у бившият пазар на ,,Баба Неделя"и стадиона на ,,Родни криле/днес там е НДК.Сега живея срещу басейна Спартак,до Южният парк/Тула маала/! Все вървях към края на София и все около нас ставаше център.София порастна пред очите ми и ливади, полянии околни села, станаха квартали!Май вместо по добре , стана по зле с това пренаселениеСофия загуби лицето си !!
103
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103От кога пък в България има висша класа ? Кой знае колко ягоди си набрал като студент.
102
5
 
16
 
! Отговори
до 105 преди 3 години
Всъщност, в коментар 103 няма нищо неверно. Има бум на имотни сделки до София и отлив на обслужваща класа от града. Сервитьорите загубиха работата си, поради факта, че са в сивия сектор. Върнаха се по родните си места. Икономиката се изсветли и СРЗ в София скочи доста заради свиването на сивия сектор.