Ще доживеем ли билети с време в транспорта в София?

Предложението ще бъде внесено, СОС решава
Обновена: 11 май 2021 10:07 | 11 май 2021 08:47, Ния Христова
28
Ще доживеем ли билети с време в транспорта в София?
Снимка: БГНЕС
Пътуването в градския транспорт в София да се таксува на време – за 30 или 60 минути. Това предложение Центърът за градска мобилност ще внесе в Столичния общинския съвет (СОС) в понеделник, съобщи шефът на дружеството Димитър Дилчев, който представи новата визия на картите за пътуване в града, съобщава Монитор.
 
Това време ще представлява срокът за валидиране, а ще могат неограничен брой превозни средства да се сменят. "Решението трябва да вземе СОС", уточни Дилчев. 
 
От вторник започва и безконтактното плащане с кредитна и дебитна карта в наземния градски транспорт в София. Новите пластики ще може да се зареждат директно от интернет през уеб портала на ЦГМ.
 
"Всеки, на когото картата му за пътуване изтича, може да я подмени с новите пластики. Старите остават валидни, не е необходимо хората да ходят и да ги сменят. Процесът на подмяна ще продължи една година. Старите карти обаче няма да може да се зареждат онлайн. При получаване на новата пластика се създава профил с телефон и имейл. След това притежателят на картата трябва да си направи профил в системата със същия телефон и имейл, за да се регистрира. Така картата му автоматично ще бъде добавена във вашия портфейл", обясни Дилчев и допълни още, че регистрацията може да става и по обратния начин - първо на сайта на ЦГМ да се създаде профил, а след това в пункт на ЦГМ само да се продиктува имейл или телефон и да се взема новата карта. 
 
Новата системата ще изпраща напомнителни съобщения, че картата за пътуване скоро изтича. Всичко това е част от новата тикет система на града. Шефът на ЦГМ отчете, че от пускането на възможността да се закупи еднократен билет за пътуване онлайн са продадени 100 000 документа.
 
Дневните карти платени онлайн са близо 67 хиляди. 
 
За тикет системата в столицата се говори вече повече от 10 години, но поредица обжалвания на обществените поръчки обаче спъваха идеята. В края на 2018 г. най-накрая кметството сключи договор с консорциума "Си Ен Си София тикетинг систем“ на стойност 73, 3 млн. лв. без ДДС. София ще плаща парите на 120 месечни вноски до ноември 2028 г. До януари 2021 г. са платени 15,2 млн. лв. 
 
От отчета стана ясно също, че е сключено и допълнително споразумение с консорциума за внедряването на тикет системата в третата линия на метрото на стойност 1,9 млн. лв. без ДДС. Във всички превозни средства на градския транспорт вече има видеонаблюдение, като за целта са монтирани 3934 камери. Возилата разполагат и с 1108 паникбутона. Обучени са 2100 водачи за работа с новото оборудване.

28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тези 30мин? То със задръстванети и 5 спирки няма да мине!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Not great, not terrible.
24
0
 
5
 
! Отговори
хахахаха преди 1 месец
Искам да доживея БЕЗПЛАТЕН градски транспорт.Пари за него има-защото-НИКАКВИ инвестиции в него,нито в улиците,нито в автобусите,а само пари смучат за заплатки с 4-5 нули...гейбери...
23
1
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
Елементарно, ще помниш до кога ти е картата
22
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Това "тикет" яде ли се или се пие?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Телефон и имейл. А ако нямам или не искам да ги дам, какво правим?
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще доживеем,когато картофенатаМаngalka няма да може да ни тормози.Преди бе,от спирка до спирка,4 ст.Идеята преди 3-4 год. бе същата,но поскъпа.Самоковката,нарочно забависистемата,за да има усвояване затиквин.Когато вече се надявахме,тяни надена на нов остен.Дълго е мислилаи го измисли.Имало е план Б навярно,но банкин изпусна ремичката и за дани е гадно, веднага се отчита.Манолова,влез и в столичната касапница.
19
0
 
3
 
! Отговори
Издънкова преди 1 месец
Разследване на това дружество от до
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВОЗИЛ СЪМ СЕ НА МЕТРО В 15 ГРАДА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ БЕЗ ДА СЕ ИЗГУБЯ ИЛИ ДА ПРОПУСНА ТАМ ЗА КЪДЕТО СЪМ ТРЪГНАЛ. СОФИЯНЦИ И МЕТРОТО ВИ Е КАТО МАГИСТРАЛИТЕ БЕЗ УПЪТВАЩИ ТАБЕЛИ. ВТОРА УПОТРЕБА. НА МУТРИСАТА ПИШЕ ЗА МАЛАДОСТ ПЪК ПО ЕДНО ВРЕМЕ СЕ ОКАЗА ЧЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. ФАНДЪКОВА ДА ПУСНЕ ОНИЯ С БОИТЕ ДА ВИ ГИ НАРИСУВАТ СЪС СПРЕЙОВЕТЕ И БЕЗ ТОВА СТАВАМЕ СССиганска дръжава.
17
0
 
6
 
! Отговори
Молеца преди 1 месец
Тикет системата ще я използват много пакистанците. Когато видя църен със билет тогава и аз ще си купя.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обир!Това е най-големия обир в градския транспорт.Как ще таксувате гражданите за време,като масово ,всеки ден транспорта има закъснения,заради трафик,или някоя катастрофа,масово по травайните трасета все правят нещо и трамваите закъсняват.За автобусите да не говорим
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и дамските превръзки с час ...
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2 100 водача на 3 смени са 7 000 превозни средства. 70 000 000 лева (без ддс) делено на 7 000 чавдара остава 10 000 на чавдарче без ддс ДА ВИ Е ЧЕСТИТО.
13
4
 
8
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 1 месец
Защо за време да е билетчето?Защото при тези задръствания ще ти изтече времето и ще трябва да доплащаш. Защо да не е за километър? Герберастите пак измислиха начин да скубят хората. Със сигурност ще се оправдаят как е в Европа-но там градският транспорт наистина е добре уреден.
12
1
 
1
 
! Отговори
ФАРАОН - БОГ преди 1 месец
КОГАТО ВИНЕТКИТЕ ЗА БУСОВЕТЕ ДО 3.5 ТОНА, КОИТО ЗАРЕЖДАТ МАГАЗИНИТЕ ПО ПРОВИНЦИЯТА И ТЕЗИ ЗА СБРУЛЕНИ ПЕНСИОНЕРИ, СТАНАТ С РАЗЛИЧНИ ЦЕНИ :) СЕГА МАЙ ИМА ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР НАД МАГАЗИНИТЕ.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нов начин на скубане на овцететоя дето го е предложил ако има свестни хора в българия ще го закопатто транспорт нема тия ще мерят времето направо са си за въжето
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САМО ЗА КАКВИ МИЛИОНИ СЕ ГОВОРИ СЕ ЕДНО СТОТИНКИ БРЕ. НА ВСЕКИ АТОБУС СИГУРНО УСТРОЙСТВОТО СТРУВА ПО 50 ХИЛЯДИ ЕДИН ЧАСОВНИК С ПРИНТЕР. КИТАЙСКА РАБОТА.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ЛИОН Е ДВА ЧАСА АМА СЛИЗАШ И ВЕДНАГА ИМА СЛЕДВАЩ АВТОБУС А ТУКА СЛИЗАШ И ЧАААААКАШ ДОКАТО ТИ ИСТЕЧЕ БИЛЕТА.
8
1
 
13
 
! Отговори
Demonaz преди 1 месец
Родните пакистанци прости билети не ползват, а камо ли модерни. Хайде-хайде знаем ги тия.
7
1
 
4
 
! Отговори
СКОРО преди 1 месец
ЩЕ ГО ДОЖИВЕЕТЕ СИГУРН СЪМ. ЩОМ Е ЗА СКУБАНЕ С 200тА Е ПРИЕТО. ИМА ДА СИ ВЕ ВООЗАТ.