Градинката пред блок в столичен квартал стана паркинг

Имотът се стопанисва от живеещите наблизо, бил частна собственост
14 май 2021 13:18, Петя Славова
97
Градинката пред блок в столичен квартал стана паркинг
Снимка: Кадър, БНТ

На протест излязоха живеещите в блок 11 в столичния квартал "Свобода" . Причината - градинката пред блока се оказва частна собственост, а в момента на територията на площадката има и паркинг, съобщава БНТ. Имотът се стопанисва и ползва от живущите от вече над 35 години.

Преди два дни хората намират разлепени бележки, че трябва да премахнат автомобилите от градинката, тъй като теренът се оказва частен.

 "Около 1990 г. живущите постепенно придобиват апартаментите в блока и от тогава пространството, което виждате е двор на нашия блок. На 12 май видяхме, че са разлепени бележки по нашите автомобили да бъдат преместени, тъй като дворът се оказва частен. Бше ни даден срок до вчера, ние това няма да го направим тъй като считаме, че този двор е наш. Вчера се събрахме на протест, не се появи нито един представител на претендиращия, че този терен е негов. Разбрахме, че този двор е приватизиран по времето, когато е бил приватизиран завода", коментира Захари Савов, член на Комитет за спасяване на градинката пред бл. 11.

"Целият имот, и както казват те, целият двор на блока е в едно общо УПИ, след това те са го разделили, става отделно УПИ на бившия завод Ерстелман, включително и земята под блока е тяхна собственост. В момента този целият имот е частен и е придобит след приватизацията през 90-ете години", поясни инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда". "Собствениците имат одобрена схема да изграждане на паркинг", заяви още инж. Димитър Димов.

Жителите на блока казват, че имат по 2,80 процента право на собственост на земята под блока. Те твърдят, че земята не е изцяло на собственика на парцела.

Захари Савов заяви, че тъй като те владеят терена пред блока над 30 години добросъвестно, считат, че в съответствие с член 108 от Закона за собствеността имат право да го придобият. "Ще водим съдебни действия, няма да преместим автомобилите си", категоричен бе жителят на блок 11 в ж.к. Свобода.

Ние се борим да запазим зелената си площ, как е възможно един двор да бъде приватизиран, питат жителите на блок 11 в кв. Свобода.

Кметът на район "Надежда" ги увери, че вчера е провел разговор със собствениците на имота, които са потвърдили че няма да бъде ограничаван достъпа до жилищната сграда, от което се притесняват живущите в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
13
 
! Отговори
Деси преди 2 години
Стана ми интересно как от кметството казват, че не знаят нищо и не са запознати, а в следващия момент "собственика" казва, че има разрешение от общината?! Много интересно! Всичко е корупция в тази държава!
19
3
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Каде са били комунистите все е така.Прибили са от бой дедото на човека везили му земята, направили го чергарин, па сега реват кумонистическите ***, че човека си търси дядовата мъка.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като заградят и им вдигнат ограда, те как ще се прибират по домовете си? Ако недай си Боже стане пожар или трябва да дойде линейка? Хората с право се борят
17
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ясен Закон, който гласи, че ако полагаш грижи над 10 години на дадена Земя - тя става твоя собственост. Живелите на блока казаха, че за тези години, вече над 30, никой не е обявявал земята за частна, нито е сложен знак - за частен имот. Нито от общината, нито така наречения собственик не се е появявал. Хората са се грижели - косят и си изграждат беседки и пейки. Хората трябва да се научат и да слушат. Хората се борят за градинката си, която засега няма да се пипа - но, до кога е това
16
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 години
Щом теренът е частен, жителите нищо не могат да направят, за съжаление. Собственика може и да построи нещо там, кой ще му попречи. Жалко, че общините не се опитват да си възвърнат такива терени и да ги правят зелени площи, те никога не са излишни в големи градове.
15
0
 
4
 
! Отговори
точка преди 2 години
***! Пише се Ернст Телман.
14
6
 
5
 
! Отговори
До Наглеци преди 2 години
А дано 1 ден като се прибираш да те изненада някоя бариера на улицата пред вас ти. И върху й да пише: Частна собственост. А за капак да ти поискат и такса за да минеш. Тогава, внезапно може да се сдобиеш с катарзис, не че е задължително.Колкото до тия с имотите на плажа и в кварталните градинки, дето били дедови им още отпреди новата ера, нека се не плакнем много, щото преобладаващо са от заменки. През целия ни преход всички паткопасци в НС така и не намериха мерак и време да решат проблема
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момент сега.. има законен собственик със законни документи, и някакви австралипитеци обядняват как не може да си владее имота, защото тв са борци за зелена площ, от която няма да си преместят колите? Значи трепери *** да не му вземат паркинга? Хората дори в Спфия вече плащат стикери за паркиране в доста квартали, тези решили че им е бащиния. Ами не е. Има ли документи - има. Хайде чао
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф, и мен ме чака нещо такова. Дядото притежава една стара къща, дето двора й са го превърнали в паркинг заради зелена зона. Някой ден ще се наложи да вдигна една ограда и да се чудя как да разкарам паркираните десетина автомобила вътре...Ама мисля първо да насея с пукалки за гуми из калта. Все пак двора си е частна собственост и имам правото да си държа там голямо количество малки метални остри предмети, разпръснати по цялата площ.
11
3
 
12
 
! Отговори
Булгар на три морета преди 2 години
Опщината трябва да ми осигори паркомясто за голфа нов внос. За на жената ми полото също!!!Не съм продал на дядо ми нивите да дойда на София да се воза на трамвай!!!
10
4
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Стига глупости! Повечето градинки не са рестируирани, общините ги продадоха на "търгове" с решения на общинските съвети. Съвсем законно подарени на нашите хора!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НаглециКогато се е строяло по времето на Бай Тошо СА НАПРАВИЛИ ЗАМЯНА НА ЗЕМИТЕ и бай Тошо ги праща в ОКЛНОСТТА НА СОФИЯ.Бай Тикавата от БАНКИЯ нали само строи "АЗ ПОСТРОИХ" и за това администрацията заличава или скрива СТАРИЯ АРХИВ на Бай ТОшо и връща ЗЕМИТЕ да пречи на гражданите.А старите сгради да им се бият шута и да се построи на новите върнати земи.ОТ МАРС ЛИ ПАДАШ!!!!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това се случва заради алчността на власт имащите, които навремето за да заграбят определени имоти не написаха като хората реда за приватизация. Не беше нормално да се връщат имоти намиращи се в междублоково пространство, градинки и паркове, както и на морето достъпите до плажна ивица изведнъж да се оказват нечия собственост. Йордан Цонев нали с лъжа си взе такова място на Силистар и всяко лято си пълни гушата от такси на коли.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е реституция, а мафиотска приватизация
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои не правят разлика между право на строеж и собственост на земята. Двамата най-активни и гласовити си имаха собствен прочит на нормативната уредба. Друг е въпросът при приемането на устройствения план и даването на разрешения за строеж дали се спазват нормативни изисква за отстояния и т.н. Номера с ателиетата май го блокираха.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Градинки не останаха да си паркираме колите! Всички ги подариха и застроиха. хахсх Майтап, ама не е много майтап.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Звучи ми като работа за Гешев!
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се борят за зелените площи на които си паркират автомобилите, защото не желят там да се построй паркинг? Уникално - браво.
2
5
 
18
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Когато комунистите са "одържавявали" и "конфискували" чужди имоти-може!Днес,когато наследниците на окрадените българи искат възстановяване на откраднатото НАСИЛСТВЕНО-не може!Още 100г. ще сърбаме попарата на престъпленията на комунистите !
1
2
 
26
 
! Отговори
Забележете преди 2 години
Хем говорят за зелена площ, хем обясняват как трябвало да си паркират колите там.Хайде сега се уточнете-зелена площ или безплатен паркинг за блока е това?Земята е напълно възможно да си е частна-навремето когато държавата искаше да строи, не се интересуваше на кого принадлежи земята.Директно се строеше.