Столичани настояват да се запази обликът на ул. "Цар Иван Шишман"

Можело и да стигне до протести заради проекта на общината
46
Столичани настояват да се запази обликът на ул. "Цар Иван Шишман"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 10 май започна ремонтът на столичната улица "Цар Иван Шишман". Много неудобства ще има за живеещите и за онези, които трябва да минават от там. Една от идеите е улицата да се превърне в пешеходна и да се ограничи паркирането.

Още по темата

Стефан Попов е инициатор на подписка, в която настоява да се запази обликът на улицата такъв, какъвто е.

"Улицата е традиционна, малка, софийска търговска улица. Тя се разви последните 30 години по този начин по протежение на улицата от Народното събрание до "Граф Игнатиев", има 80 малки предимно арт магазини, книжарници и това развитие изгради определен културен профил на улицата. От 12 години насам, всяка трета година Столичният общински съвет през някакви свои, аз ги наричам "налудничави инициативи", решава без никакво съобразяване с живущите, с културния облик, с културния профил, с начина на живот на тази улица, решава да я преструктурира и да им измисли нов начин на живот", каза за БНР Стефан Попов, доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

По думите му всички са разтревожени от това, че се планира някакво преобразяване на улицата, при което се планират около 20-30 паркоместа да бъдат превърнати в места с маси и столове. Според него може да се стигне до протести, за да бъде спряно това намерение.

"Това е жизнена среда, тя се развива от самосебе си, няма нужда от такива брутални интервенции, каквито Столичният общински съвет упражнява непрекъснато, като че ли си няма проблеми с корупция и всичко останало", допълни той.
 


46
Още от София
30-метрова стена с графити за Международния ден на пчелите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Joko преди 4 седмици
Докато позволяваме градът ни да се управлява от провинциални навлеци нищо хубаво не може да се очаква.Време е да ги прогоним и вземем нещата в своите ръце.
21
1
 
10
 
! Отговори
Ами, преди 4 седмици
искаме да сме европейска столица, изглеждаща добре, с пъстър живот, но искаме и да паркираме в хола си. Искаме да си тънем в простотията, паркирали навсякъде коли, грозни реклами, дупки, ***. Мрънкаме, че Витошка е ужасна, колко много народ се събира там. Ами като няма алтернатива, къде да отидат тези хора? По света навсякъде точно тези малки, арт улички, са с кафененца, ресторанти. Нали целта е да ти е приятно, уютно.
20
2
 
9
 
! Отговори
Мен преди 4 седмици
Т.е искат да се запазят дупките, мръсните кофи, полу-разрушените и сиви фасади надраскани със спрей и разбирите тротори. Ми ваша си е столицата, ок.
19
5
 
5
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 седмици
След като съсипаха булевард Витоша и площад Славейков, време е мутрите да съсипят и улица Иван Шишман
18
1
 
13
 
! Отговори
До 9 преди 4 седмици
И ти пишеш без да мислиш. Вярно е, че има занемарени сгради и неподдържани входове, но това в повечето случаи е поради някаква обективна причина, която рано ли късно се преодолява.Трябва да можеш да видиш красотата на тези сгради и да почувстваш атмосферата, съхранена не само в тях, но и в облика на уличките, където те преобладават.Но ако предпочиташ "панелните комплекси красавци - гордост на развития социализъм", тогава наистина сърцето на стара София е противопоказно за теб.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До sofetoВярно е, че има такива. Но по моята улица, която не е далеч от ул. "Цар Иван Шишман" буквално половината апартаменти или стогодишни оцелели до днес еднофамилни къщи, продължават да са на семейства, недолюбвани от т. нар. народна власт. Вярно е, че някои от тях са реституирани, но повечето си бяха на същите семейства и през соца.
16
7
 
3
 
! Отговори
Един от Германия преди 4 седмици
Всички живеещи на тази улиза да излязат на протест. В Берлин Ляво-Зелените-Екодиктатори се опитват също да отнемат законните права на живеещите в цели квартали, превръщайки ги в подобни затворени постранства, където само с велосипед може да се мине, отнемайки паркоместата на гражданите. Не на Зелено-Лявата-Дикатура ! Очудвам се, че Столичния общински съвет, където предполагам управлявт десни, се опитва да прилага присъщи на Зелените и Левите налудничави мерки.
15
1
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 4 седмици
Пишеш гл..у..пости.За качеството на старото строителство ти можеш само да мечтаеш. Сградите в центъра са от няколко типа, но не е тук мястото да разказвам това.Няма как да са "финансови прошляци" хората, в чиито ръце вече повече от 130 години е съдбата на България. Тук са живели и живеят министри, висши политици, интелигенция, хора на изкуството.Повечето имаме вили извън София. Появилите се напоследък "палати" северно от града са на хора, които днес са в жълтите хроники, утре са забравени.
14
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 седмици
Колега #30, а защо да "трябва"?
13
0
 
9
 
! Отговори
шеф преди 4 седмици
До 9 Айде, обратно на село!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 10Предпочитам да се возя в градския транспорт (тролей) отколото да се задръствам със селяци по пътищата :)
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
80% от сградите в център са коптори, обитавани от финансови прошляци. А имотите им струват стотици хиляди евро.
10
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
в центъра отдавна не живеят софиянци! Част се изнесоха в чужбина, част си купиха къщи в покрайнините, където живеят спокойно и сред зеленина. Уви в центъра се нанесоха провинциалисти със зловещи комплекси, за които колата е "второто аз" и са свикнали да си я паркират на ливадата пред къщата, веднага до обора! За тях е равносилно на изнасилване да се качат с "бедните и неуспелите" в градския транспорт!
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най-грозната част на София. Разпадащи се сгради, входове миришешти на спарено, падащи керемиди и изгнили дограми.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много грозно строят гербавите, ама или крадът или толкова са им възможностите :)) В крайна сметка, когато направиш нещо, требва да е хубаво, да радва окото :) България се превърна в работна площадка, дето всеки си прави експерименти, не ни оставят да се зарадваме и за секунда :))
7
1
 
8
 
! Отговори
Optimum преди 4 седмици
До АнонименНапъъъъъъъъъъъъъъълно съм съгласен. Не само в този район, а и в много други. Всяка сутрин усъмваме с нови и нови графити.
6
4
 
17
 
! Отговори
sofeto преди 4 седмици
След "съветска окупация" 1944г. комуняците отнеха жилищата на живеещите в центъра на София и там настаниха техни кадри от села и паланки. Дори и днес техните потомци още живеят със съзнанието че са на село и незнаят нищо по добро!
5
2
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 4 седмици
Хаха Хем пищят да се ограничат колите и да има повече пешеходни зано, хем когато общината вземе такова решение, реват, че не трябва да се прави...
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ПЪРВО трябва да премахнат оли-гофренските драсканици и графити , които придават на улицата ( на всички улици.в района ) потресаващ вид !!
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добре ,че се разкараха тия обеднели шопи от центарот ,прошляци. Ся са в Обеля...