Кандидат-депутат към родители: Гледала съм 2 деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът

Над 10 000 деца останаха без места в градините, родителите гневни
18 май 2021 19:29, Красимир Ангелов
348

Гневни и недоволни родители след първото класиране за детските градини и ясли в София. Около 10 хиляди деца остават без места, а недоволните родители се събраха на протест пред сградата на общината.

Повече от половината деца, чиито родители са кандидатствали, не получиха места в детски градини. От общината посочиха, че за 2021 г. спрямо 2020-та кандидатстващите са се увеличили с 4000.

За първи път приетите деца са по-малко от неприетите. Родители съобщиха, че и следващата седмица се готвят протести.

Още по темата
Маргит е майка на 3-годишната Ивайла - едно от 10-те хиляди деца, които не бяха приети в столичните детски ясли и градини след първото класиране. "Наистина не мога да повярвам, че живеем в европейска столица, 21 век, че плащаме данъци, а не сме пълноправни граждани на тази столица", каза тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

И докато Маргит се чуди какъв вариант да намери за отглеждането на своята дъщеря, подобно на хиляди други майки и бащи в София, чиито деца останаха без място в детските ясли и градини, се появиха и коментари като този: "Платете си в частни детски градини, докога държавата ще се грижи за отрочетата ви?"

Това пише Анжела Димчева във Facebook групата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която има повече от 100 хиляди последователи.

Анжела Димчева е писател и литературен критик. Тя беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните парламентарни избори. Гневни родители заснеха думите ѝ във Facebook, преди тя да ги изтрие. А коментарите не закъсняха: "Това е мисленето на тези хора. Ако държавата не е длъжна да се грижи за децата, страх ме е да си мисля за какво би трябвало да се погрижи".

"Учим го това дете да бъде толерантно и се появява някой и казва "ти се махай от София", това е недопустимо, особено за кандидат-депутат", допълни Маргит Беньо.

В телефонен разговор Анжела Димчева обясни, че позицията ѝ е принципна и държи на нея.

"Лично аз съм гледала двете си деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът. Аз съм кореняк софиянец, защо трябва София да се пренапълва, а не си останат в малките градове", обясни Анжела Димчева.

След като публикува позицията си в социалната мрежа, Анжела Димчева е получила над 200 обидни коментара и е решила да изтрие своя статус.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То всички селяни атакуваха София, сега някой им крив че трябва да им гледат децата. Другари в Канада дават право на майки с малки деца да гледат още 5-6 деца през деня срещу заплащане у дома. Ама тука де толкова акъл. Там е много разпространено това, и проблеми няма.
283
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АЗ ИСКАМ НЯКОЙ ДА ПОСОЧИ КЪДЕ В ЕВРОПА Е РЕШЕН ПРОБЛЕМА С ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ВЪВ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ НОРМАТИВЪТ ЗА ДЕЦА В ГРУПА Е 7/10ДЕЦА 36 ДЕЦА Е ВЕЧЕ ДЕТСКА ГРАДИНА С ДИРЕКТОР ТУК НОРМАТИВЪТ Е 25+2/3 ДЕЦА, НО НИКЪДЕ НЕ СЕ СПАЗВА. В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ДЕЦАТА СА ПО 34/35 В ЕДНА ГРУПА- ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАТОВАРВАЩО, А КАТО ПРИБАВИМ ШУМА И ЛИПСАТА НА КВАДРАТУРА ЗА НОРМАЛНО ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦАТА НИЕ РАЗБИРАМЕ ЗАЩО ИМУННАТА ИМ СИСТЕМА СЕ СРИВА И БОЛЕДУВАТ ЧЕСТО.
282
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Христо ХристовЛесно е да говориш за чужда кариера, когато си литературен критик (който бачка от вкъщи и и работи когато си иска) или пък депутат (чието дете влиза с предимство).Да не говорим, че без да знаем откъде са й доходите (може някой да я "спонсорира"), нищо не може да се каже.Ама я пробвай да си касиерка в супермаркет и да си гледаш децата от вкъщи. А?
281
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шшшшштттт.След 15-20 години ще има. Гарантирано от гербиджа. Пари трябва да се усвояват.А ако помните преди изборите какви дитирамби имаше, как се строели, строели, и изпострели детски градини! После се оказа, че всъщност санирали старите и я има 1-2 новопострени, я не.
280
0
 
11
 
! Отговори
има начин преди 2 месеца
с 2000 лева минаваш доста по напред в класацията
279
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И това определено е управленска издънка на любимата ви кметица. Не може за повече от половината деца да няма детска градина. Хайде, да останат някакви бройки добре, но повече от половината? Това въобще не е нормално. Пълна управленска неадекватност!
278
7
 
12
 
! Отговори
Причината е, че..... преди 2 месеца
София се пренасели !Цялото бг население се юрна да живее в няколко града и най-вече в София и ето ви резултата !По улиците обикалят някакви прошлеци, които в събота и неделя = беж на село.Като няма места в детските градини, ами търсете му колая.
277
7
 
9
 
! Отговори
azz преди 2 месеца
За пореден път се чудя как простата тиква събра толкова нагли и П.П. ...?
276
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Отделно, тарифите трябва да почват от 7 евро на час и нещата ще се регулират сами.
275
11
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
"Платете си в частни детски градини, докога държавата ще се грижи за отрочетата ви?" - и е права!като смяташ кариерата за по-важна от това да си с детето си, ще печелиш много и ще плащаш.
274
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво са виновни хората, че търсят препитание и по-добър живот в големите градове. Създайте им условия в провинцията и те ще си седят там, никой не иска да се бута в мръснa и прашна София!
273
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледала е, че мъжът й е бил поредният батко на тая.... ето това са ни депутатите - нагли и безобразни!
272
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А яде ли пасти ?Щото за такива изказвания много хора са увиснали в историята.
271
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Крадецът насъскал кучетата едно срещу друго. Докато те си лаели, той си изнесъл плячката, натоварил си я на кервана и си тръгнал. Отдавна, не обединението, а разединенито прави силата в България. Мислете за себе си като за българи, не като софиянци или провинциалисти, защото нито едните са с по 2 сърца, нито другите с по 4 ръце. Останете със здраве
270
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора,разберете-не може да се правят сравнения с чужбина.Имам 2 племеника във Франция.Връщат се от градина целите омазани от игрите навън.Няма кой дори дрешкитеда им смени.Ходят с 2 кутии храна и всяко дете си яде каквото си носи.В България децата се хранят по специално меню от рецептурна книга.Всичко се следи да е здравословно.Децата са по над 30 в група.В чужбина са по 12 до 14 деца с 2 педагога и помощник.Базата в България беше и в блоковете.Взеха си общините апартаментите.Миграция към София
269
2
 
17
 
! Отговори
до 276 преди 2 месеца
Детските градини в Евпора се различават от детските градини в България. Нямат в ЕС детски градини с храна и легла. Децата си носят храната от вкъщи. Нямат никакви пижамки и леглова база. Имат дюшечета когато някой се почувства уморен да си полегне. Нямат също кухня и чаршафчета. В България това изяжда от базата. Стаите са огромни, но за сметка на това има условия да спят децата след обед. В чужбина ходят почасово.В България модела е друг и децата се дават чисти на родителите.В Германия не е така
268
1
 
9
 
! Отговори
от Германия преди 2 месеца
Ако нямат места, има така наречените дневни майки- Тагесмутер, които са жени, отглеждащи групи от 4 до 8 деца, и на които държавата плаща. Вече дали има такса или не в държвната градина, зависи пак от самия бундесланд. В Берлин например са АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНИ и ви гледат детето от 6 ч до 18 ч, ако сте работещи на пълен работен ден. В други области, има такси, които варират спрямо дохода ви - между 50 до 250 евро на месец - това е за БРАНДЕНБУРГ. И не коментирайте без да знаете
267
4
 
16
 
! Отговори
Гуфу преди 2 месеца
Маргит,Няма столица в света не в Европа, която да има общински детски градини за всички деца. Това е просто невъзможно. Тази работа с данъците и плащането се е изтъркала отдавна.
266
3
 
11
 
! Отговори
от Германия преди 2 месеца
До АнонименНе мога да повярвам на лъжите, които си написал! Как обобщава, че в Германия и Великобритания няма места в детските градини! Това само бай Ганьо го може. Мога да кажа за Германия, много зависи в кой бундесланд живееш. Извинявам се, че го пиша на немски, но не съм сигурен как се превежда правилно на български. Първо, ако си на изток, т.е. в бившата Източна Германия, детските градини работят от 6 сутринта до 18 ч и ИМА места за всички! Повтарям, има МЕСТА за всички
265
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** *** - ***.***