Всеки трети некласиран първокласник няма място в квартално училище

Какво ще бъде решението?
8 юни 2021 19:21, Петя Славова
45
Всеки трети некласиран първокласник няма място в квартално училище
Снимка: БГНЕС

За 1/3 от некласираните 460 малчугани на първия етап от е-приема в първи клас в София няма място в кварталното школо. Родителите на 155 деца са посочили училището по прилежащ район в кандидатурите за прием, но не са класирани в него, посочиха от Столична община за "Монитор".

При осъществяването на приема водещ критерий е уседналостта. В първа група попадат деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, които не са променяни над 3 години. В нея влизат и деца с брат или сестра до 12-годишна възраст, които учат в същото школо. В 11 общински училища кандидатите от първа група обаче са повече от обявените места. "Броят на паралелките и броят на децата в паралелка се обявяват от директорите на училищата съобразно възможностите на всяко училище. Когато броят на подлежащите на задължително обучение в първи клас по прилежащ район е по-голям от броя на обявените свободни места, част от децата от първа група не могат да бъдат приети", обясняват от Столична община защо за част от децата няма място в кварталното им училище.

Още по темата

Школа, в които има повече деца от първа група отколкото са разкритите места са: 55 СУ "Петко Каравелов", 26 СУ "Йордан Йовков", 149 СУ„Иван Хаджийски“, 11 ОУ "Свети Пимен Зографски", 104 ОУ "Захари Стоянов", 92 ОУ „Димитър Талев“, 5 ОУ” Иван Вазов”, 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“, 73 СУ „Владислав Граматик“, 201 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", 23 средно училище „Фредерик Жолио-Кюри“. За да могат да бъдат приети деца, които са израснали в своите квартали и адресът им не е сменян от повече от 3 години, има две възможности. „В училищата, в които има неприети деца от първа група, с разрешение на министъра на образованието и науката, броят на децата в паралелка може да бъде завишен с двама ученици. При възможност съобразно капацитета на сградата на училището, може да бъде разкрита и допълнителна паралелка”, обясняват от Столична община.

Част от училищата вече са пожелали да приемат по още един клас първолаци.  "Към момента има информация за предложения за разкриване на по още една паралелка в три училища - 149-о СУ, 92 -о ОУ и 201-о", съобщи пред "Монитор" шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева.Тя допълни, че други 2 училища са пожелали да увеличат броя на децата, които ще обучават в паралелка. Това са 61 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и 62 ОУ "Христо Ботев".

От 149-о написаха, че след първо класиране 45 деца не са били приети в школото, а от тях близо 20 са били от първа група. Затова ще разкрият още една паралелка. „Нека родителите на деца, които не са класирани на първо класиране в нашето училище, а искат да учат при нас, да не се записват в друго училище на първо класиране, дори и да са приети. Кандидатствайте отново за нашето училище на второ класиране – в профила си в електронната система до петък, 11.06.2021 г. – 18 часа (където да посочите за първо свое желание нашето училище. Ще имате шанс и след това – на трето класиране – ние ще се постараем да уважим желанието на всички”, обясняват от училището и посочват, че са на 3-то място по брой чакащи от първа група. От 201-о ОУ също вече увериха родителите в социалните мрежи, че на второ класиране ще имат места свободни места, тъй като ще разкрият още една паралелка.

В други от 11-е училища обаче няма как да бъдат разкрити допълнителни паралелки, защото още при обявяването на план-приема директорите са предложили максимума класове за новата учебна година с оглед на сградния фонд, с който разполагат.

Некласираните в тях деца ще трябва да се насочат към друго школо. Те ще могат да избират измежду 1704 места, които останаха свободни след първия етап. За тях ще кандидатстват и останалите 2/3 от некласираните, които останаха без училище на първо класиране заради лошата подредба на кандидатурите и желанието за определено школо, за което нямат шанс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето хора идват в София да учат и/или работят. Те и децата им. Т. Е. все оак допринасят с нещо за благото на града и държавата дори.Аз пък се чудя на такива дето нито учат, нито работят защо стоят в София???Да събират наеми? Да се шлаят безцелно по цял ден? да разхождат песовете си, които осират улици и паркове???
8
1
 
7
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Ако удължите Ковид Меркит, и разрешите работата от вкъщи и то с точка в закона, гаранция ви давам че след две години София ще се изпразни. Много голяма част от хората които сега работят от вкъщи, и имат деца на училище, ако са сигурни че след 2 години ще продължат така, ще се изнесат от този пренаселен град. Но не искате, че ще се срути имотния пазар в София. А там са мрачни пари и далавери.
7
2
 
10
 
! Отговори
Док преди 2 години
Още са врейте в София, малко сте 2 милиона, най-малко 3 трябва да станете. В нашия град(друг град, не София, областен с положителен прираст) такива грижи нямаме. В радиус от 1500м имам 2две ясли, детска градина, две основни училища, две средни училища, един университет, два парка, два хипермаркета, две болници, градски пазар, автогара и др. Безработицата е под средната за страната и работа няма само за мързеливите. Оттук или на село или в чужбина.
6
1
 
9
 
! Отговори
Munchen_DE преди 2 години
Повечето от изброените училища са в квартали, които на времето бяха тихи и спокойни, сега са пренаселени с новоизлюпени софиянци и където врявата вечер е страшна. Да си понасят последствията! Това са Борово, Павлово, Овча купел, Бъкстон. Едно време беше рай в тях! Не става да плащаш смешни данъци в малките градове, а после софиянци да са ти длъжни.
5
5
 
6
 
! Отговори
ами преди 2 години
благодарете на новософиянците
4
1
 
10
 
! Отговори
Димова преди 2 години
До Анонимен 3Нищо общо нямат раждаемостта и притокът в столицата. То молове, то метро до определени квартали. Забравихме какво означава държава - да има улици, тротоари, канализация, детски градини, училища. Живея в презираната, заради желанието си да има удобства или възможности за развитие провинция. Тук децата са малко, но групите са с по 30 дечица, защото те носят пари, а учителките и площите за отопление и ремонт - разход. Икономиите и алчността ни държат в мизерията.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали уж нямало раждаемост в България, а все казвате няма места по детските градини и училищата. Няма да има места в София никога. Всеки ден в София се преселяват хиляди от провинцията. Те отиват там с децата си. Нали не мислите, че ги оставят на бабите на село? Цяла Българие се концентрира в София. Едно време нямаше такъв порблем. Тогава имаше места за всички. Дори не можеше да си купиш жилище ако не си жител на даден град.Сега нали е демокрация? Всяко нещо си има цена.
2
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Явно системата за класиране не е читава. Има достатъчно много умни хора в България, които могат да направят една по-разумна система за класиране, вместо тази на Фандъкова
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей, колко проблеми започват от едно застрояване на зелените площи първо няма паркоместа, после няма детски площадки, после няма места в кварталните детски градини, после няма места в училище за децата от квартала и всичко това нямаше да е проблем, ако не се беше разрешило да никнат нови блокове по зелените площи и да се тъпчат от прованса като сардели там ех.