Врани нападат хора в центъра на София

Поведението на птиците било обичайно в пролетния период
78
Врани нападат хора в центъра на София
Снимка: Pixabay

„Едната врана ме драсна по главата, а другата ме атакува в гръб по крака, усетих като удар от боздуган, като едната птица продължи да ме гони, болката беше доста силна, прасецът ми се крампира и аз тръгнах веднага към "Пирогов“. Това разказа пред БНР Андроника Мартонова, изкуствовед и доцент в Института за изследване на изкуствата към БАН, която е била нападната от родителите на малко вранче в центъра на София.

„Лекарите от Спешното в "Пирогов" не се изненадаха, много съм им благодарна, особено на д-р Кристиян Григоров, ортопедът, който ме пое. От "Пирогов" ми казаха, че за тях това са обичайни случаи за постъпващи при тях пациенти, защото това е поведението на птиците в пролетния период, когато враните си пазят малките, казаха ми, че дори при тях са постъпвали много по-тежко нахапани по лицата хора“, поясни още Мартонова.

"В София се наблюдават почти всички видове врани, като този случай е свързан със сивата врана най-вероятно", коментира темата пред БНР и познавачът на тези птици - Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.

"Птиците имат изключително силни защитни механизми, когато отглеждат малките си - това е през края на май и началото на юни, когато малките започнат да правят опити да летят. А малките са глупави в началото, те кацат по земята, тогава родителите им ги пазят с всички сили. Кълването е не само към хора, но и към кучета, гледат често по отзад да акатуват, по крака на човек, по опашката на кучето, това е чрез един "гмуркащ полет"", поясни орнитологът.

Правилното поведение е да вървим в обратната посока, да се отдалечим от това място, където е станало нашествието, като от значение е на какво разстояние си ти от малкото птиче, посъветва още Матеева. А паднали птици - сови, врани, чапли, не бива да се пипат, защото те ще ви атакуват директно в очите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: птициврани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Вчера видях две врани в...полет над Центр Хали,как грабнаха...едновремено шапката на една...мадама;явно им е трябвала за...гнездо.Мадамата викаше за помощ,ама беше над 60-сет и...спасители не се отзоваха.
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия гарги ще да са болни от ковид.
16
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 1989 година нямаше врани в София, а само врабчета, гълъби и гугутки. Враните са символ на демокрацията.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Рошава гарга... Ако под "хора" разбираш П рocтолюдие, то със сигурност имаш предвид себе си.
14
8
 
24
 
! Отговори
Рошава гарга преди 2 години
Не нападат хора, нападат софиянци изкуствоведи, които "с крампиран прасец" тичат към пирогоффф, за радост и забавление на случайни минувачи, кибици и други сеирджии.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време се е смятало, че хората са бедни и гладни, понеже нямат достъп до иформация. След като навлязха компютрите и интернета, това твърдение се опроверга.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкуствоведи и доценти да не говорят за "усетих като удар от боздуган", че ще им смеят и малките деца. Наистина враната нанася болезнен удар, но при удар с боздуган, никакъв "Пирогов" няма да може да ти събере крака.
11
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега за убийство на улично кyче, което разнася тения, бълхи и още 100 болести и рови в детските площадки в градовете, наказанието е 5 години затвор. За убит човек не дават такава присъда, а за кyче дават, нищо чудно и за врани да има присъди. Има хора за 1 седмица ще изтрепят всички врани с въздушни пушки и прашки, ама ЕС е наредил кyчетата и враните да ядат народа и нашите демократични управници изпълняват, те нали си имат НСО да ги пази!
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат малки в момента, които се учат да летят и когато някое падне на земята, те ги защитават. Някои човешки "майки" пък си хвърлят бебетата от балконите. Сами си направете изводите!
9
8
 
14
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Някога когато Слънцето Бойко бе сред народа имаше само бели гълъби а сега след като мракобесието в лицето на Радев и шайката му *** завладя нашите земи излезнаха черни врани които нападат бедния български народ
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са се навъдили тия големи птици, не помня преди години да е било така. ПРИ СОЦИАЛИЗМА врани, вълци, бездомни кyчета и други вредители бяха ВРЕДЕН ДИВЕЧ и целенасочено се избиваха от ловни дружини, доброволни отряди и др. За да станеш ловец например първо трябваше да занесеш в ловното дружество 50 чифта крака от врани, нямаше къде да ги намериш, дори по полето се страхуваха от хората. Сега при демокрацията ХОРАТА СЕ СТРАХУВАТ от врани и бездомни кyчета, защото така е наредил ЕС !!!
7
1
 
8
 
! Отговори
ХочКил преди 2 години
Дано се научат да чокат тикви и кратуни!
6
5
 
9
 
! Отговори
Врана гургулица преди 2 години
Най обичам да кльопам за следобедна закуска софиянци ама от тези по мазните софиянци
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От въздуха нападат грабливи врани, по суша дебнат крадливи герберасти, в храсталаците свряни милиционери. Така не се живее
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцент в Института за изследване на изкуствата към БАН... я, каква хубава държавна службичка. В тоя БАН трябва да се рине с голямата лопата.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради тия гарвани и свраки изчезват врабчетата в София, изяждат им яйцата и малките. Много са се навъдили тия големи птици, не помня преди години да е било така.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нас на село като ни нападат врани и нямаме Пирогов ? Дей... и мрънкалата. Кихнат и тичат в Пирогов и после пишат по социалните мрежи
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хичкок се оказа прав...