Нашествие на змии в София, отровни ли са?

Как да ги разпознаем и какво да правим при ухапване?
28 юни 2021 09:28, Ния Христова
47
Змии плъзнаха из столичните квартали. Как може да се реши проблема и към кого трябва да се обърнем? Преди няколко дни граждани алармираха, че в кв. "Надежда" и кв. "Лозенец" са се появили змии.
 
"Доста притеснително е, защото не живеем в гората, има малки деца. Трябва да се вземат някакви мерки. Змията беше снимана преди месец в групата на "Лозенец". Имаше много коментари. Някои казваха, че е опасна, други - не. Разбра се, че е цяло гнездо. Трябва да се сезират органите, които са отговорни за това", сподели жителят на кв. "Лозенец" Наси Иванова.
 
"В България няма институция, която да отговаря за змиите. Когато видим змия, не трябва да я безпокоим. Ако видим, че е агресивна, трябва да се обърнем на другата страна", каза жителят на кв. "Лозенец" Димитър Асенов.
 
Ако видим змия в двор, той препоръчва да сезираме собственика на жилището.
 
"Собствениците са длъжни да поддържат дворовете си в добро състояние. Трябва да е чисто, окосено, да няма отпадъци, плоскости, ламарини", добави той.
 
"София се намира много близо до планината Витоша и до други подходящи местообитания за змии. В градовете, в парковете наистина има змии. Искам да успокоя хората, че това са неотровни видове, представители на семейството на смоците", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR херпетологът д-р Емилия Вачева от Националния природонаучен музей - БАН.
 
Тя посочи още, че отровните видове в България са пепелянките и усойниците.
 
"Те се отличават лесно - не са толкова дълги. Те са много характерни като окраска. Имат специфична линия през цялото тяло - от главата до края на опашката. Пепелянката има едно рогче, но невинаги можем да го видим. Усойницата стига не повече от 60-70 см, а пепелянката - малко повече", разясни д-р Вачева и подчерта, че усойницата живее високо в планината, а пепелянката се среща в по-ниските части на страната.
 
От думите й стана ясно още, че когато се разхождаме в парка няма смисъл да се тревожим, тъй като това е домът на змията, но и не трябва да приближаваме, за да не ни нападне. Специалистът е категоричен, че трябва да образоваме децата, че змиите са част от нашия живот.
 
"Неотровните змии няма от какво да ни плашат дори и при ухапване. По поведението се познава и по самото ухапване дали змията е отровна. От отровна змия има две следи, тъй като те имат два големи зъба. Мястото се подува, зачервява се. Получават се симптоми - гадене, световъртеж, тогава трябва да потърси лекарска помощ", уточни д-р Вачева.
 
Тя добави, че ако сме ухапани от змия и сме сигурни, че е отровна, не бива да правим резки движения и да тичаме, защото тогава отровата се разнася по-бързо в тялото на човека.
 
"Смъртни случаи за последните 100 години не са наблюдавани. Проблем е, ако човек прояви алергична реакция", каза още тя и уточни, че трябва да има специализиран орган, който да се занимава с тези сигнали и да бъдат ангажирани хора, които да ходят на място.
 
Д-р Вачева информира, че в България има общо 18 вида змии.
 
"Общо са 18, от които 2 не се срещат от повече от 100 години. Те са два отровни вида, срещали са се в миналото. От другите 16 вида, освен пeпелянката и усойницата, които споменахме, има и два смока, които са отровни. Те имат отровни зъби навътре в устата, но не могат да ни ухапят. Отровата се използва, за да се убива тяхната плячка и да храносмилат по-лесно", добави още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Специално смоците са много по-полезни за обществото от парвенютата активисти на дб, които искат децата ви да учат за социални полове и темподобни, предлагам да задържим змиите и да се отървем от гореспоменатите ;) !!!
42
1
 
5
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Смока е едно от най-полезните животни в България. Храни се с мишки, плъхове и друи гризачи, които са много вредни. Като видя някой изpод да е убил смок, направо издивявам! Трябва да има много сурови глоби за убийци на такива полезни същества.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за кратко ако се провери в интернет, може да се види че и в близките години има смъртни случаи от ухапване от змии в БГ. Как може тази да казва че в последните 100 години нямал?
40
1
 
8
 
! Отговори
Гоци Чумата преди 2 години
Ако имат рога на главите значи че са пепелянки и са отровни
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха , то то софето си е змиярник от едно време , всички змии са там и тровят цялата държава.
38
1
 
6
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Мене ме е страх от дукраки осойници и пепелянки, еле ако са софийски.
37
4
 
10
 
! Отговори
Ветеринар преди 2 години
Шопи, нема се пуашите! Скоро , след изборите ,толкова много змии ще ви налазят, че няма да излизате от къщите си! Червените змии сега се размножават усилено и ще са готови за есента! Колко отрова ще поемете, само вие си знаете!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах как племената от Раджастан живеят сред змиите. Една змия се навърташе около групичка щастливи раджастанци в махалата и един мъж я хвана и я отнесе в пустощта.
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вземат лопатата и да ги трепят кво се жалват то и с тия от позитано 20 трябва с лопатата
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата знаят, че змиите съществуват в природата, но по филмите в австралия примерно, като някой си намери змия в двора, идва един чичко с едни щипки, прибира я в чувал и я води да живее шастливо в прерията. Или там не ги чаткат нещата? Там и с карантината се изложиха, колко месеца изкараха със забрана за пътуване. В София е рай за змии, антиваксъри, бездомни котки, плъхове, кърлежи.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въдят се на позитано 20 и съскат ли съскат
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Собственикът няма задължение да маха змии от двора си.Повечето змии са полезни, а не опасни, но българинът е свикнал да убива всичко живо около себе си.
31
0
 
9
 
! Отговори
ДААА. . . . преди 2 години
Да плъзнали са ! И не само из София . Тровят ни през целия ни живот ! !
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отровна ли е змията от банккъ
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам май само докторката е ходила на училище... останалите пълна скръб, вкл. и нияхристова
28
1
 
11
 
! Отговори
Цъцъцъцъцъ преди 2 години
Не стигат мисирките ами сега и тази напаст...
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където има мишки и плъхове се завъждат и змии...
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моята усойница е отровна, но вече съм свикнал.
25
7
 
4
 
! Отговори
K0rNELA преди 2 години
Забелязва се нашествие от нов вид влечуго - гърбава, тролеста калинка.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нормално - змиите са свикнали по ливадите със селяни - където отиват селяните, там и змиите , и накрая всички в София ...