Мигрантският лагер в Бусманци е препълнен, връща бежанци

Той е с капацитет от 450 души
18 юли 2021 19:03, Нели Христова
58
Мигрантският лагер в Бусманци е препълнен, връща бежанци
Снимка: БГНЕС

Поради препълнен капацитет от 450 души Домът за временно настаняване на чужденци в Бусманци започна да връща обратно задържаните нелегални мигранти у нас.

"Ние сме препълнени. През изминалата нощ започнахме да връщаме обратно задържаните на различни места в страната", съобщи за БГНЕС служител от центъра за временно настаняване.

Той съобщи, че мигрантите се връщат, защото е невъзможно да бъде карантинирани.

"Всеки постъпващ в центъра трябва да бъде обезпаразитен за 24 часа. Всички дрехи се изземват, както и вещите, които носи със себе си, след това се поставят в хладилна камера, където престояват 24 часа. Ние нямаме вече свободни места за тази процедура", каза още служителят пред БГНЕС.

Над 90% от задържаните мигранти в центъра са от Афганистан, Пакистан, Иран и Ирак. Те са на възраст до 30 години, сред тях има много жени и деца.

"Те са в почти безпомощно състояние, защото повече от са ходили пеша или на открито в горещините. Част от тях са обезводнени. Трудно е да се прецени в какво здравословно състояние са, защото са напълно омаломощени. През изминалата нощ беше страшно. Натоварването беше на 200%", съобщи още служителят.

Бусманци се намира край София и се води като Специален дом за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“ на МВР. Съгласно закона там се настаняват само чужденци, които са пребивавали незаконно в България и на които е издадена заповед за депортиране или заповед за експулсиране.

Според последните актуални данни на МВР за първите 5 месеца на 2021 година, 1726 са задържаните граждани на трети страни. Тази информация е към месец май 2021 г., включително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
34
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Къш оттук башибозушка гнус! Едва ги изпъдихме преди 144 г. и пак ни се натрисат тези черни грозотии с дяволската си религия.
7
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е лагер, а затвор. Хората, настанени там се пускат за час разходка с надзирател, като им се отнемат връзките за обувки и коланите да не се самоубият, хранят се с най-голямата помия, и се третират като унийци и трафиканти. И докато може да има и такива между тях, има и много нормални хора, които не заслужават това. Трябва да се създаде нов, модерен център, където да не се третират като животни. Тези хора не бягат от хубаво, а от война и смърт.
6
1
 
10
 
! Отговори
. преди 2 години
Под стадион Славия има още място !
5
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали се смеехте на Борисов, че бил приятел с Ердоган. Сега си прибирайте мигрантите по къщите. Като начало др. Радев да си ги вземе у тях и да даде личен пример.
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние с какво сме длъжни на мигрантите? Даже съвременните западняци не са им длъжни иначе турците трябваше да ни бъдат длъжни на нас.
3
1
 
24
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Да ги върнат на турците и гърците. Турция и Гърция са нарушили всички противопандемични правила. Съд! Нямаме нужда от мързеиви семити,които крадат залъкът на едните ългари. Един новопостъпил младеж в БНА получава по-малко пари като заплата ,отколкото някакъв napaзиt семит. Това е семитска инвазия,целяща окупация на нашите държави. Мохамедани и юеи са причинтелие на тази катастрофа. А ония турчин-Константинополският пърдиарй трябва да се самоубие публично.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
v vila kalina ima miasto za novi migranti. lajete.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ги е калесвал.