Спаси София ще спасява с протест Халите

Да не ги превръщаме в поредния безличен супермаркет, искат те
2 авг 2021 13:56, Анисия Иванова
54
Спаси София ще спасява с протест Халите
Снимка: Спаси София

Спаси София организират протест за спасяване на автентичния вид на емблематичните Централни хали. Според организаторите целта е да се направи жива верига около сградата и да се покаже общественото несъгласие с намерението за превръщането ѝ в голям и безличен супермаркет.

"Каним всички софиянци на протест тази сряда от 18:30 ч. пред Халите, за да заявим категорично, че не искаме Халите да бъдат изцяло променени както по отношение на интериора, така и що се касае до функциите на закрит пазар", заявява Борис Бонев, независим общински съветник, цитиран от "Спаси София".

Според активистите желанието в сградата да бъде изграден супермаркет е вредно по няколко причини. Първо, вътрешността на сградата ще претърпи сериозни промени - ще бъде изграден нов ескалатор, а вторият етаж ще бъде премахнат. Два от общо четирите входа за посетители се предвижда да бъдат закрити, с което ще се наруши комуникацията на сградата с околното пространство. „Изцяло се променя и функцията на сградата - от закрит пазар с множество малки търговци Халите ще се превърнат в поредния безличен супермаркет. Това е лоша новина за северните части на центъра, които и без друго сериозно изостават от южните и имат нужда от смислени инвестиции, които да привличат и задържат хората в района”, се казва в изявлението.

От Спаси София допълват, че даже и външността на сградата да бъде запазена (за което няма гаранции - свидетели сме на редица катастрофални ремонти, формално „съгласувани" с НИНКН) промяната на предназначението на Халите ще доведе до редица негативни тенденции както за тях, така и за заобикалящия ги квартал.

„Смятаме, че Централните хали могат да бъдат много повече от обикновен супермаркет, каквито вече има няколко в непосредствена близост. В полза на икономическото и туристическо развитие на квартала и цяла София ще бъде да се запази функцията на сградата като място с множество малки търговци, занаятчии и заведения, фокусирани върху локалната икономика, които предлагат интересни и разнообразни стоки и услуги. Сградата е уникална даденост и тя трябва да бъде мотор за развитие в сърцето на града”, убеден е Борис Бонев.

„За нас е неприемливо инвеститорът тихомълком и без обществено обсъждане и публично представяне на проекта да се опитва да прокара такава промяна. Сградата е частна, но е паметник на културата от национално значение и затова собственикът ѝ има дълг пред обществото да я запази и реставрира, а не да я превръща в безличен обект” - пишат от Спаси София.

Протестът и живата верига имат няколко искания, отправени към различните власти. От Спаси София апелират Министерството на културата да не съгласува подобен проект преди да бъде направен функционален и пространствен анализ за отражението върху сградата и района, а архитектурният план да бъде подложен на обществено обсъждане.

"Софиянци имаме право да изкажем мнението си за това какво ще се случва в една от най-знаковите сгради в центъра на София” - категоричен е общинският съветник. Той настоява Столичната община да спре да бездейства и да заяви категорична позиция в защита на Халите. „Апелирам за разум и диалогичност и от страна на самия инвеститор”, завършва Бонев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
3
 
! Отговори
София преди 2 години
Фейсбуук революционерите ще спасяват Халите. ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА
36
5
 
7
 
! Отговори
Изяж бобър,спаси преди 2 години
дърво!Оплюй протестиращ,спаси София!
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото се спаси кино "Изток" да не стане магазин, толкова и халите ще се спасят...
34
1
 
12
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
Продавайте, продавайте, харизвайте всичко на евреите - после ще видите!?....
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кафланд не е ли много долна марка за Великите Хали? Поне Лайдъл или Биля?
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянски каза на софиянци: Халите работят ли? Работят. Какво значение има кой ги е откраднал?
31
1
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Той не е виновен ,че ги е продал, а че ги продаде на цената на един едностаен апартамент в района...58 000 $!
30
5
 
9
 
! Отговори
Стивън преди 2 години
Тия женчовци могат да спретнат протест единствено против повишаване цената на презервативите и вазелина.А Халите си имат собственик, който релава какво да прави с тях.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдоха разни селяни в управлението и обезличиха София. На хора, които не са живели тук, които не знаят какво е било, не им е мило и драго за града. Гледат само парите. Затова я превърнаха в презастроена, пренаселена и *** ***. Събориха всички стари къщи паметници на културата и вдигнаха безлични кооперации. Жалко, можеше да бъде много хубава европейска столица. Колко такива има в близост до планина, с минерална вода в центъра, римски останки
28
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такава форма на управление "протестна демокрация". Стига с тези протести, върнете нормалната държава. Спаси София е издънка на токсичната ДБ. Докараха държавата до крах. За да се изпълнят исканията на Спаси София трябва да имаме 1 трилион бюджет
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянски бил виновен, че продал халите. Те стояха повече от 10 години в ужасно състояние - изтърбушени, без покрив след един безумен ремонт започнат от комунистите, а преди това още от седемдесетте години бяха превърнати в най-обикновен супермаркет
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А после ще отидем и пред царския дворец,защото едни продажници и него изтъргуваха.
25
7
 
7
 
! Отговори
Борис Бонев преди 2 години
Стига сте писали лошо за гейовете че ще ви обадя на Европейската комисия!
24
5
 
14
 
! Отговори
Спаси Сoфия pedali преди 2 години
Тия ли са новите революционери дето ще спасяват Халите от лошия Кауфланд?
23
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гейовете от Спаси София са много прости и противни
22
8
 
14
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Това как са "унищожили" Графа ги разправяй на селяните, които не са стъпвали в София! Примерно на тези от Учен'дол! И Графа и Витошка са прекрасни улици!
21
5
 
13
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Значи, щял да се разруши баланса между Северната част на Центъра, която изоставал от ...западната? Нямаше да се сетя!Съвсем бегло споменават, че Халите са частни, даже и "независимият" български призна Софиянски за ...честен, като я хариза ! Щяла да се обезличи ? Що не съм ги видял тези да протестират пред офиса на Гергов...ЦУМ? Виж тази сграда наистина се обезличи!
20
7
 
6
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Този калеко алеко явно е отдалеко и хабер си няма как са били халите преди много години. Наистина истинските софиянци имат нужда от спасение от такива новодошли и ни налазили като *** жадни за власт и пари.
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще протестират пред дома на Ст.Софиянски, той ги продаде за едно мерси!
18
19
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Че то отвън видът си е същият, никой не е казал че ще го променя, а отвътре винаги си е имало търговски център - още от времето когато са били проектирани и построени халите, така че тези дето са тръгнали да спасяват София, май самите те има нужда от спасение ... Аман от криворазбрани граждански общества, дето ни докараха на главите активисти като Иванчева и с инфантилните си напъни са готови да обслужват всякакви конюнктурни интереси и нечисти помисли ... !!!